Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Τα φάρμακα γίνονται φθηνότερα, οι Έλληνες όμως πληρώνουν περισσότερα!



Μπορεί στη χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια οι δαπάνες για το φάρμακο να έχουν πέσει κάτω από το μισό (από 5,9 δισ. το 2009 στα 2 δισ. ευρώ φέτος) και οι αξίες των σκευασμάτων στην αγορά των φαρμακείων σύμφωνα με επίσημες μελέτες (IMS Health Hellas) να έχουν μειωθεί 20% από το 2011 μέχρι και σήμερα, οι Έλληνες εντούτοις καταλήγουν να πληρώνουν πολλά περισσότερα για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια του 6ου Pharma & Health Conference ο καθηγητής διοίκησης και οργάνωσης υπηρεσιών Υγείας Νίκος Πολύζος από την έρευνα που διεξήγαγε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με τίτλο "Αξιολόγηση στοιχείων και διαμόρφωση πλαισίου διαχείρισης φαρμάκων στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ" για τη συμμετοχή που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι. Σύμφωνα λοιπόν με τη συγκεκριμένη μελέτη, μέσα σε μόνο ένα χρόνο, από το 2013 έως το 2014 δηλαδή, η συμμετοχή των ασθενών αυξήθηκε από το 23% στο 27% και αναμένεται να ανέβει και άλλο μέσα στη χρονιά όπως όλα δείχνουν, φθάνοντας σήμερα τα 600 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που καταθέτουν δηλαδή επιπλέον οι ασφαλισμένοι ως συμμετοχή κάθε φορά που πάνε στο φαρμακείο.

Την ίδια ώρα ωστόσο, το 2014 σε σχέση με το 2013, η φαρμακευτική κατανάλωση μειώθηκε 7% και η αντίστοιχη δαπάνη κατά 12%. Ειδικότερα, στο σύνολο των φαρμάκων, το 2014 το 59,3% ήταν πρωτότυπα (on patent), 21,3% off patent και 19,5% γενόσημα. Σε σύγκριση με το 2013, διαπιστώνεται μια σημαντική αύξηση του ποσοστού των πρωτοτύπων φαρμάκων, από το 37% που ήταν. Αντίθετα, τα off patent (που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας) έχουν περιορισθεί στο μισό (από 45,9% σε 21,3%), ενώ τα γενόσημα αυξήθηκαν κατά 2,4 μονάδες (17,1%). 

Η έρευνα δείχνει άρα πως τα μερίδια των πρωτοτύπων φαρμάκων, των σκευασμάτων δηλαδή που προστατεύονται από πατέντα, τελικά αυξήθηκε και εκεί οφείλεται, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς και η αύξηση της συμμετοχής κατά ένα μεγάλο ποσοστό, δεδομένου πως οι ασφαλισμένοι καλούνται να καταβάλλουν μεγαλύτερη διαφορά από την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Αντίστοιχα η μικρή αύξηση στην κατανάλωση γενοσήμων δεν ήταν αρκετή για να εξισορροπηθεί η συμμετοχή.

Την ίδια ώρα, η τσέπη των ασφαλισμένων επιβαρύνεται περισσότερο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αφού μεγάλος αριθμός σκευασμάτων έχει πλέον μεταφερθεί στη λεγόμενη αρνητική λίστα και συνεπώς δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Πάντως η κυβέρνηση, δια στόματος του γενικού γραμματέα δημόσιας Υγείας Γιάννη Μασκόζου, επαναφέρει το ζήτημα της μείωσης της συμμετοχής για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων- αν και η ίδια δέσμευση είχε δοθεί και μετά την πρώτη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ- σημειώνοντας πως σε πρώτη φάση θα αφορά τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και τα χαμηλά εισοδήματα.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου