ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Συνέντευξη στην Ανθή Αγγελοπούλου • aagelopoulou@naftemporiki.gr
Για το σημαντικό πρόγραμμα που υλοποιείται για την αναβάθμιση του τομέα υγείας μέσω του ταμείου Ανάκαμψης ύψους 1,7 δις ευρώ, τα προβλήματα με τις υπερσυνταγογραφήσεις και το αν θα συνεχιστούν οι έλεγχοι, μας μιλά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος ανακοινώνει επίσης ότι το επενδυτικό clawback που έχει γίνει έναυσμα για σημαντικές επενδύσεις από τη φαρμακοβιομηχανία, θα συνεχιστεί και πέραν της λήξης του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε εξέλιξη είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακαίνισης σε 93 από τα 125 νοσοκομεία και σε 156 από τα 318 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα καθώς και η αγορά σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ.
Κύριε υπουργέ, με αφορμή σε τι ύψος ανέρχεται το συνολικό ποσό που έχει να διαθέσει η Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία (μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και εθνικής χρηματοδότησης) και για πόσο διάστημα;
Είμαι ευτυχής διότι επί της δεύτερης θητείας μου στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποιείται η επανίδρυση του ΕΣΥ. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του ΕΠΑ φιλοδοξούμε, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, να έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας σύγχρονο και ευρωπαϊκό, που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους συμπολίτες μας.
Ειδικότερα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, υλοποιούμε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ύψους 1,7 δις ευρώ που περιλαμβάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της Υγείας, την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών υγείας, το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», την αναβάθμιση και οργανωτικές μεταρρυθμίσεις υπηρεσιών υγείας, τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και θεσμικές μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας. Η αναμόρφωση του ΕΣΥ γίνεται με έργα και όχι με λόγια, καθώς πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις είτε έχουν ήδη υλοποιηθεί, είτε είναι σε φάση υλοποίησης.
Ποια έργα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα και τι αναμένουμε στο άμεσο μέλλον;
Ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακαίνισης σε 93 από τα 125 νοσοκομεία και σε 156 από τα 318 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα καθώς και η αγορά σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ. Σε πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι κτιριακές αναβαθμίσεις και έχουμε κάνει εγκαίνια σε πολλές νέες πτέρυγες, ενώ είμαστε στη διαδικασία να αγοράσουμε τον εξοπλισμό για νοσοκομεία και κέντρα υγείας και να παραλάβουμε τμηματικά τις ψηφιακές αναβαθμίσεις.
Επίσης, προχωράει και το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» . Ήδη «τρέχουν» και πάνε πάρα πολύ καλά τα προγράμματα των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ μέσα Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και το πρόγραμμα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα που αφορά 5,5 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 30 – 70 ετών.
Και βεβαίως, από τις 28 Νοεμβρίου ξεκινάμε τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε 37 χιλιάδες συμπολίτες μας, όπως άλλωστε είχα προσωπικά δεσμευτεί.
Ως γνωστόν το πρόβλημα με τις υποχρεωτικές επιστροφές ταλανίζει φαρμακευτικές, διαγνωστικά & κλινικές. Ο ίδιος έχετε παραδεχθεί ότι το σημερινό clawback είναι εξαιρετικά υψηλό καθιστώντας μη βιώσιμη την αγορά. Ποιες είναι οι άμεσες και έμμεσες ενέργειες του υπουργείου για να επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα;
Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για τη διαχείριση που έχω κάνει τους 11 αυτούς μήνες που είμαι στο Υπουργείο Υγείας για το clawback.
Τόσο στο φάρμακο όσο και στα διαγνωστικά, η μείωση του clawback το 2024 είναι πέραν των αρχικών μας φιλοδοξιών και πέραν των στόχων που είχαν τεθεί από τον Πρωθυπουργό όταν ανέλαβα αυτό το Υπουργείο. Και η φαρμακευτική βιομηχανία, και τα διαγνωστικά κέντρα και άπαντες γνωρίζουν ότι πάμε πάρα πολύ καλά το 2024.
Ειδικά για τα διαγνωστικά κέντρα υπάρχει συσσωρευμένο πρόβλημα από την πίεση του παρελθόντος, αλλά αυτό είναι περισσότερο θέμα Υπουργείου Οικονομικών παρά θέμα Υπουργείου Υγείας. Για να καταλάβετε, στα διαγνωστικά κέντρα η πρόβλεψη του ΕΟΠΥΥ για το clawback του 2024 είναι μειωμένη κατά 23 μονάδες σε σχέση με το 2023.
Υπουργέ στις ομιλίες σας προτρέπετε τις πολυεθνικές να επενδύσουν στην Ελλάδα. Από πλευράς τους όμως επισημαίνουν ότι οι επενδύσεις τους σε κλινικές μελέτες που θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες «σκοντάφτουν» στο γεγονός ότι τα χρήματα του επενδυτικού clawback πάνε ως επί το πλείστων στην εγχώρια αγορά και μένουν σχεδόν ψίχουλα για τις μελέτες παρόλο που η αρχική πρόβλεψη ήταν διαφορετική. Έχετε στα σχέδια σας κάποια αλλαγή στο μοντέλο αυτό ώστε να επενδύσουν πολλά περισσότερα χρήματα στη χώρα μας σε κλινικές μελέτες;
Το ποσοστό επιδότησης των κλινικών μελετών στο επενδυτικό clawback έχει αποφασιστεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ήταν απόφαση της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Άρα, δεν μπορεί να αυξηθεί διότι είναι ευρωπαϊκή απόφαση.
Τώρα, η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι όποια φαρμακευτική βιομηχανία την εμπιστεύθηκε έβγαλε λεφτά. Η Boehringer Ingelheim, που είναι η μόνη πολυεθνική βιομηχανία που έκανε εργοστάσιο παραγωγής στην Ελλάδα, τώρα έχει φτιάξει και δεύτερο εργοστάσιο και έχει αυξήσει τις εξαγωγές της από τα 250 εκατομμύρια ευρώ περίπου στα 2 δις ευρώ. Καλώ και άλλες εταιρείες να έρθουν και να κάνουν το ίδιο.
Πρόσφατα ανακοινώθηκαν σημαντικές παρανομίες στον τομέα συνταγογραφήσεων. Οι έλεγχοι όπως γνωρίζουμε συνεχίζονται και θα φτάσουν εις βάθος. Πόσα χρήματα χάθηκαν από αυτές; Θα χτυπήσετε τη «γροθιά στο μαχαίρι» όπως λένε στην αγορά ώστε να αποκαλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες παρανομίες ακόμα κι αυτό έχει κάποιο πολιτικό κόστος για εσάς;
Είναι δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς το κόστος υπερσυνταγογράφησης. Σύμφωνα πάντως με τις μελέτες που κάνουμε, πρέπει να είναι από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και μετά περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό δεν είναι μικρό ποσό γιατί μιλάμε για 15 περίπου χρόνια, άρα για ένα ποσό της τάξης των 750 εκατομμυρίων ευρώ.
Θέλω, λοιπόν, να είμαι καθαρός σε αυτό. Την εποχή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν έχει νόημα να δημιουργήσεις προκλητή ζήτηση. Τα ηλεκτρονικά ίχνη δεν σβήνουν ποτέ. Το μόνο το οποίο αλλάζει είναι, μέσω των νέων συστημάτων software, να εντοπίζονται αυτά τα ηλεκτρονικά ίχνη. Άρα, οι έλεγχοι και συνεχίζονται και θα φτάσουν εις βάθος.
Το επενδυτικό clawback έδωσε μια μικρή ανάσα στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία και ένα έναυσμα να ξεκινήσει μια σειρά μεγάλων έργων για τη χώρα μας καθιστώντας την μία από τις σημαντικές βιομηχανίες φαρμάκου διεθνώς. Το επενδυτικό clawback θα έχει ημερομηνία λήξης σύντομα ή θα συνεχιστεί και στα αμέσως επόμενα έτη βοηθώντας να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν ξεκινήσει;
Το επενδυτικό clawback που ήταν ο πρώτος νόμος μου ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον Οκτώβριο του 2019, πιστεύω ότι θα συνεχιστεί και πέραν της λήξης του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι ένα εργαλείο που έχει δώσει αθροιστικά τις μεγαλύτερες επενδύσεις στο ελληνικό κράτος και νομίζω ότι έχει την μεγαλύτερη επιτυχία, ακόμα μεγαλύτερη και από τον αναπτυξιακό νόμο.
Υπουργέ μου, το κύριο πρόβλημ,α είναι η έλλειψη προσωπικού, εδώ και σε όλη την Ευρώπη... Με όσα κάνατε, αποτρέψατε και συνεχίζετε να αποτρέπετε νέους ανθρώπους να θέλουν να γίνουν ιατροί, όπως σε όλη την Ευρώπη και γιατί να γίνουν άλλωστε, όταν υπό το πρίσμα της πίεσης του μπάτζετ της υγείας, κάτω από την πίεση νέων, όλο και πανάκριβων θεραπειών, θα είναι οι ουραγοί και χαμάληδες (στην κυριολεξία) του συστήματος... Χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές αγαπητέ υπουργέ υγεία δεν γίνεται... Η τρύπα δεν κλέινει με λίγα σοβατίσματα... Καλή η επικοινωνία αλλά μεταξύ μας να μην κοροΪδευόμαστε κιόλας....!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατ´ αρχάς δεν ισχύουν όλα αυτά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ΕΣΥτες παραιτούνται για να πάρουν θέση σε κλινικές ή υπό μη διαφανείς διαδικασίες να έχουν ιατρείο.
Και τα κτίρια να ανακαινιστούν, χωρίς γιατρούς, κτίρια θα μείνουν!!!!
Υπερσυνταγογράφηση;;;
Άλλοι για να μη χάσουν τους πελάτες, άλλοι για να καλύψουν συνταγές των φαρμακείων, άλλοι γράφουν όποιες εξετάσεις τους ζητήσουν τα διαγνωστικά για όποιον περνάει ή δεν περνάει από την πόρτα τους αλλά δεν έχει περάσει από σοβαρό γιατρό.
Και το φαιδρό αφήγημα ότι η υγεία πρέπει να είναι δωρεάν σε ιδιώτες και δημόσιο, ρήμαξε την υγεία.
Από τις χειρότερες διαχειρίσεις όλων των εποχών!!!!
Πλανάται πλάνη οικτρά ο κόσμος αν τον πιστεύει και το ΥΥ ότι πείθει για τη μεταρρύθμιση.
Η δημοσιογράφος που έκανε αυτές τις ερωτήσεις ζει εδώ στην Ελλάδα;Πολιτεύεται μήπως με την ΝΔ;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα ρόδινα στα μάτια του υπουργού….
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερά αντικειμενική εικόνα χωρίς αμφισβήτηση …..
( Μια εξαιρετικά ικανοποιημένη βιοπαθολόγος έτοιμη για λουκέτο )
Χωρις γιατρους και αλλα αναχρονιστικα ,διαγνωση και θεραπεια εξ αποστασεως ,full digital, high tech ,virtual surgery ,robotic technology ,eternal rest for all .
ΑπάντησηΔιαγραφή