Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

Έντονες αντιδράσεις των παθολογοανατόμων για τα απογευματινά χειρουργεία – Δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ

Dailypharmanews.gr 

Καταγγέλλουν ότι πάνω από το 50% των απογευματινών χειρουργείων είναι ογκολογικά
Από την Τάνια Η. Μαντουβάλου

«Από το Μάρτιο που ξεκίνησαν τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία σε καταγραφή που κάναμε το πρώτο τρίμηνο και έχουμε καταθέσει από το καλοκαίρι στον κύριο Θεμιστοκλέους, διαπιστώσαμε ότι παραπάνω από τα μισά χειρουργεία αφορούν ογκολογικά περιστατικά και όχι «ψυχρά» όπως υποστηρίζει η ηγεσία της Αριστοτέλους. Μάλιστα η εικόνα παραμένει παρόμοια μέχρι σήμερα . Και το πρόβλημα για εμάς είναι ότι τα παθολογοανατομικά δεν πληρώνονται καθόλου, ενώ οι χειρουργοί πχ πληρώνονται». Τα παραπάνω καταθέτει στο DailyPharmaNews η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Ελένη Κουρέα. «Τα παθολογοανατομικά, ιδιαίτερα τα μεγάλα, (γιατί τα μεγάλα εργαστήρια και τα μεγάλα νοσοκομεία κάνουν αυτά τα χειρουργεία), είναι ήδη βεβαρημένα με σημαντικά προβλήματα λειτουργίας και επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο χωρίς μάλιστα αμοιβή. Κάτι τέτοιο πιστεύουμε ότι θα διογκώσει τα προβλήματα και συνάμα θα επιβραδύνει το χρόνο απόδοσης των απαντήσεων».

Μας φορτώνουν δουλειά χωρίς να ερωτώμεθα και χωρίς αμοιβή

Η κ.Κουρέα τονίζει ακόμη το θέμα της εργασιακής εξόντωσης του κλάδου της, επισημαίνοντας ότι είναι τόσο μεγάλος ο όγκος εργασίας που τόσο η ίδια όσο και πολλοί συνάδελφοι της δουλεύουν και από το σπίτι, τόσο καθημερινές όσο και Σαββατοκύριακα χωρίς να εφημερεύουν, προκειμένου να μειωθούν οι καθυστερήσεις που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στις απαντήσεις των βιοψιών, ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία. «Ειλικρινά δεν ξέρω αν μπορούμε να αντέξουμε και αν έχουμε και κάποιο κίνητρο να δεχτούμε αυτά τα χειρουργικά παρασκευάσματα. Οι χειρουργοί ερωτώνται αν θα συμμετέχουν ή όχι. Εμείς δεν έχουμε ερωτηθεί ποτέ αν μπορούμε να συμμετέχουμε ή όχι στα απογευματινά χειρουργεία, όπως πχ ερωτώμεθα για τα απογευματινά ιατρεία. Άρα ένα από τα θέματα που έχουμε θέσει στο υπουργείο είναι να ερωτώμεθα ποιοι θέλουμε να συμμετέχουμε και να είναι επιλογή, όπως ακριβώς γίνεται με τα απογευματινά ιατρεία».

Υπό συζήτηση αμοιβές που μπορεί να είναι και 1 ευρώ την ώρα

Και άπαξ και κάποιος αποφασίσει να συμμετέχει να υπάρχει και αμοιβή, τονίζει η καθηγήτρια, εξηγώντας το αυτονόητο:.« Αυτό είναι επιπλέον δουλειά. Αν εγώ δηλαδή κρίνω ότι δεν μπορώ να βγάλω τη δουλειά μου, δεν μπορούν να μου φορτώνουν επιπλέον δουλειά και να υπάρχει απαίτηση να αποδώσω την απάντηση έγκαιρα και σωστά». Όπως διευκρινίζει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, αυτό που συζητείται είναι η αμοιβή των παθολογοανατόμων να είναι 5 ευρώ για κάθε παρασκεύασμα. « Προδήλως είναι κάτι που προσπαθούμε να αποτρέψουμε. Φανταστείτε μια ριζική προστατεκτομή που εγώ θα φάω 5 ώρες να την μελετήσω. Το νοσοκομείο θα πάρει 21€, και από αυτά ο παθολογοανατόμος θα πάρει περίπου τα 5.Δηλαδή για 5 ώρες δουλειά 5€».

Απαιτούμε χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος – Δουλεύουμε πάνω από τη φορμόλη που είναι καρκινογόνα

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα όπως λέει η κ. Κουρέα είναι το πάγιο αίτημα της Εταιρείας για χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος, καθώς όπως εξηγεί, οι παθολογοανατόμοι αναπνέουν συνέχεια και δουλεύουν πάνω από φορμόλη , η οποία είναι ένα καρκινογόνο διεθνώς αποδεδειγμένο και καταγεγραμμένο από όλους τους διεθνείς φορείς. «Οι παρασκευαστές μας παίρνουν το ανθυγιεινό επίδομα. Εμείς σαν γιατροί που επεξεργαζόμαστε τα παρασκευάσματα και εισπνέουμε τη φορμόλη κάθε μέρα, δεν παίρνουμε. Και δεν είμαστε και πολλοί. Είμαστε λίγοι σχετικά. Δεν θα βουλιάξουμε τον προϋπολογισμό, όπως μπορεί να ισχυριστεί ο κύριος Γεωργιάδης».

Σε εξέλιξη οικονομοτεχνική μελέτη για το πόσοι παθολογοανατόμοι χρειάζονται στο ΕΣΥ – 20ετίας το ισχύον οργανόγραμμα

Με αφορμή το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη που καθυστέρησε μία βιοψία ένα χρόνο με αποτέλεσμα πλέον να μην είναι αναστρέψιμη η κατάσταση του ασθενούς, η καθηγήτρια αναφέρει: «Υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση, καθώς δεν έχει αναπληρωθεί το προσωπικό των εργαστηρίων μας που έχει φύγει με συντάξεις και επιπλέον όχι μόνο έχουμε ελαττωμένο προσωπικό, αλλά έχουμε και αυξημένο φόρτο δουλειάς, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Οι οργανικές θέσεις βάσει ενός οργανογράμματος εικοσαετίας που ισχύει μέχρι τώρα είναι για τους ειδικευμένους 239 με τις 152 να είναι καλυμμένες αυτή τη στιγμή. Και σε ειδικευόμενους οι οργανικές θέσεις είναι 149 και μόλις οι 75 είναι καλυμμένες. Ωστόσο επειδή ακριβώς το οργανόγραμμα είναι πολύ παλιό σαν εταιρεία έχουμε αναθέσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Πειραιά μια οικονομοτεχνική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας υπολογίζω να τα έχουμε μέσα σε ένα τρίμηνο».

Χρειάζεται ανακατανομή του προσωπικού ανά περιφέρεια

Πόσοι παθολογοανατόμοι χρειάζονται άραγε βάσει πληθυσμού, ερωτάται η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής:«Το δεν είναι το πόσοι χρειάζονται. Μπορεί αυτοί που είμαστε να μην είμαστε μακριά από το νούμερο που χρειαζόμαστε. Αλλά είναι η κατανομή τέτοια που δεν βοηθά. Δηλαδή υπάρχουν νοσοκομεία όπου ο παθολογοανατόμος βλέπει 3000 περιστατικά το χρόνο κάνοντας και άλλα πράγματα και άλλα νοσοκομεία που βλέπει 1000» . Πόσο καιρό καθυστερούν οι βιοψίες σε δημόσιο και πόσο σε ιδιωτικό τομέα είναι το επόμενο ερώτημα που θέσαμε στην γνωστή παθολογοανατόμο: «Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, από παλαιότερη καταγραφή της εταιρείας μας. Μπορεί να καθυστερήσουν και ένα μήνα να βγουν οι απαντήσεις. Ίσως στα δημόσια νοσοκομεία να κάνουν και περισσότερο»

1 σχόλιο:

  1. Πως ειναι δυνατον να ειναι τοσο αφελεις ,ετσι ωστε να πιστευουν οτι θα αμοιβονταν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή