Οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους σε χώρες υψηλού αλλά και χαμηλού εισοδήματος
Από Health Daily Editorial Team
Η Έκθεση Παγκόσμιας Δαπάνης για την Υγεία του 2024 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δείχνει ότι η μέση κατά κεφαλήν κρατική δαπάνη για την υγεία τόσο σε οικονομικά εύρωστες όσο και σε οικονομικά ασθενέστερες χώρες μειώθηκε το 2022 σε σχέση με το 2021 μετά από μια άνοδο που παρατηρήθηκε στα πρώτα χρόνια της πανδημίας.
Η έκθεση με τίτλο «Παγκόσμιες δαπάνες για την υγεία που αναδύονται από την πανδημία» δημοσιεύτηκε παράλληλα με την εκστρατεία της Ημέρας Παγκόσμιας Κάλυψης Υγείας (UHC) που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Δεκεμβρίου. Η εκστρατεία για το 2024 εστιάζεται στη βελτίωση της οικονομικής προστασίας για τους ανθρώπους παγκοσμίως όσον αφορά την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται. Οι κρατικές δαπάνες για την υγεία είναι ζωτικής σημασίας για την Καθολική Κάλυψη Υγείας.
Η υποβάθμισή της μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες σε ένα πλαίσιο όπου 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω του κόστους των υπηρεσιών υγείας. «Ενώ η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας βελτιώνεται παγκοσμίως, η χρήση αυτών των υπηρεσιών οδηγεί όλο και περισσότερους ανθρώπους σε οικονομική δυσπραγία ή φτώχεια. Η Ημέρα Παγκόσμιας Κάλυψης Υγείας είναι μια υπενθύμιση ότι η υγεία για όλους σημαίνει ότι όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται, χωρίς οικονομικές δυσκολίες», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.
Η προστασία των ανθρώπων από οικονομικές δυσκολίες λόγω των δαπανών για την υγεία είναι θεμελιώδης για την επίτευξη υγείας για όλους. Ωστόσο, η έκθεση του ΠΟΥ δείχνει ότι οι ιδιωτικές δαπάνες παρέμειναν η κύρια πηγή χρηματοδότησης της υγείας σε 30 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σε 20 από αυτές τις χώρες, περισσότερες από τις μισές συνολικές δαπάνες για την υγεία στη χώρα καταβλήθηκαν από την τσέπη των ασθενών, γεγονός που συμβάλλει στον κύκλο της φτώχειας και της ευπάθειας. Οι προκλήσεις που θέτει η έλλειψη οικονομικής προστασίας για την υγεία δεν περιορίζονται σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα. Ακόμη και σε χώρες υψηλού εισοδήματος, οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία οδηγούν σε οικονομικές δυσκολίες και ανεκπλήρωτες ανάγκες, ιδιαίτερα τα φτωχότερα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία σε πάνω από το ένα τρίτο των χωρών υψηλού εισοδήματος, περισσότερο από το 20% των συνολικών δαπανών για την υγεία καταβλήθηκε από την τσέπη των ασθενών. Με την ευκαιρία της Ημέρας UHC, ο ΠΟΥ καλεί τους ηγέτες παγκοσμίως να καταστήσουν το UHC εθνική προτεραιότητα και να εξαλείψουν τη φτωχοποίηση λόγω δαπανών που σχετίζονται με την υγεία έως το 2030.
Οι αποτελεσματικές στρατηγικές για την ενίσχυση της οικονομικής προστασίας περιλαμβάνουν την ελαχιστοποίηση ή την άρση των τελών χρήστη για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα ή χρόνιες παθήσεις, υιοθέτηση νομοθεσίας για την προστασία των ανθρώπων από την φτωχοποίηση λόγω του κόστους υγείας και δημιουργία μηχανισμών χρηματοδότησης της υγείας μέσω δημόσιας χρηματοδότησης για την κάλυψη ολόκληρου του πληθυσμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου