Γιατί δεν διαθέτει ακόμη οργανωμένη ΠΦΥ η χώρα μας αν και σχεδιάζεται 40 χρόνια
Χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) εδώ και 40 χρόνια είναι το ΕΣΥ. Παρότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα δημιουργούνταν ένα δίκτυο με μονάδες της Πρωτοβάθμιας όπως είναι τα κέντρα υγείας και τα πολυϊατρεία ώστε οι πολίτες να απευθύνονται πρώτα εκεί, τελικώς το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά.
Εν έτει 2024 ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ενώ και τα κέντρα υγείας που επρόκειτο να αξιοποιηθούν για να συνεφημερεύουν με τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, δεν έχουν ακόμη μπει στη μάχη.
Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι σε ολόκληρο τον πλανήτη και ιδιαίτερα στην Ευρώπη ένα δίκτυομε μονάδες πρωτοβάθμιας βρίσκεται κοντά στα νοσοκομεία προκειμένου να απορροφά το πρώτο κύμα των ασθενών που δεν αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.
Με βάση εξάλλου έρευνες πάνω από το 40% των ασθενών που φθάνουν στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί σε πολυϊατρεία της γειτονιάς.
Στη χώρα μας όμως τα κέντρα υγείαςπαρουσιάζουν ακόμη σοβαρά προβλήματα στελέχωσης, αφού το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του πληθυσμού. Αυτός φαίνεται ότι ήταν και ο λόγος που δεν ενεργοποιήθηκαν τα κέντρα υγείας της Αττικής για να συνεφημερεύουν με τα δημόσια νοσοκομεία.
ΦΩΤΟ αρχείου
Ενώ αρχικά η ηγεσία του υπουργείου υγείαςδιέρρεε ότι έχει έτοιμο σχέδιο για να εφημερεύουν κοντά στα 10 κέντρα υγείας της Αττικής που είναι αστικού τύπου, το σχέδιο τελικώς ναυάγησε αφού δεν είχε προβλεφθεί καν ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό.
Ο προσωπικός γιατρός και η ΠΦΥ
Στο μεταξύ ο προσωπικός γιατρός με τον οποίο θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει το δίκτυο της πρωτοβάθμιας, αναμένεται να ενεργοποιηθεί τελικά από τα μέσα του 2025 και μετά.
Οι πολίτες ήδη από τις αρχές του χρόνου σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει το υπουργείο υγείας θα πρέπει να ξεκινήσουν τις εγγραφές στην ψηφιακή πλατφόρμα ώστε να δηλώσουν τον προσωπικό γιατρό που επιθυμούν. Στην περίπτωση που δεν επιλέξουν μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2025, τότε το σύστημα θα τους εγγράψει αυτομάτως σε έναν γιατρό.
Ο προσωπικός γιατρός παρότι στη χώρα μας με βάση τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου υγείας δεν αναμένεται να εφαρμόζει το σύστημα του gatekeeping , θα είναι αυτός που θα καθοδηγεί τον πολίτη μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείαςπροκειμένου να μην βρίσκεται σε μια συνεχή αναζήτηση για υπηρεσίες υγείας ή για νοσοκομείο.
Διοτι πολυ απλα ,ουδεις την επιθυμει
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί ακούνε άσχετους και ποτέ δεν κάνουν διάλογο με μάχιμους γιατρούς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί αντιγράφουν συστήματα υγείας εξωτερικού με αγγλοσαξονικό πρότυπο μη ανθρωποκεντρικά, με άλλη δυναμική στην οικονομία και άλλα κοινωνικά δεδομένα.
Συνομιλήστε με γιατρούς.
Επιτέλους!!!
Γιατί δεν πληρώνει...!!! Κι ούτε θα φτιάξει μέχρι να καταλάβουν οι άσχετοι πολιτικοί μας ότι, όσο και να προσπαθούν με ορδές δεν θα φτιάξουν αυγά...!!! Όταν πληρώσουν θα βρουν και γιατρούς... Μέχρι τότε θα χτυπιούνται σαν τα χταπόδια και θα τρώνε τα αναθέματα το ένα πίσω από το άλλο...!
ΑπάντησηΔιαγραφή