Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Τσιόδρας: Είτε φέτος, είτε σε 15 χρόνια η επόμενη πανδημία - Συνεχής επιτήρηση των ιών


O καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας Σωτήρης ΤσιόδραςINTIME NEWS / ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Στο ερώτημα ποιος ιός θα προκαλέσει την επόμενη πανδημία, κλήθηκε να απαντήσει σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ κ. Σωτήρης Τσιόδρας, σε εκδήλωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, για επίκαιρα θέματα δημόσιας υγείας.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα όπως και οι επιστήμονες στην Ελλάδα, μελετούν αυτή τη στιγμή, 25 οικογένειες ιών, από τους οποίους, πιθανόν να εκδηλωθεί μία επόμενη πανδημία, τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε: Είναι επομένως σημαντικό να βρισκόμαστε συνέχεια σε διαδικασία επιτήρησης, να έχουμε έτοιμα αντίμετρα και να επενδύουμε σε αυτά.

38% πιθανόν να δούμε μία πανδημία στη ζωή μας

Η εκδήλωση πάντως μιας πανδημίας, δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, καθώς εμπλέκεται με πολλές παραμέτρους, επεσήμανε ο καθηγητής Τσιόδρας, σημειώνοντας, ότι ο κάθε άνθρωπος είναι πιθανόν να έρθει αντιμέτωπος στη ζωή του με μία πανδημία, σε ποσοστό 38%.

Το μυστήριο του Κονγκό

Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας σχολίασε, επίσης, τη μυστηριώδη ασθένεια στο Κονγκό. Όπως είπε, η λοίμωξη είναι υπό διερεύνηση και έχουν ληφθεί δείγματα που έχουν σταλεί στο αφρικανικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων. Ταυτόχρονα, στην περιοχή βρίσκεται ομάδα επιστημόνων από την Ευρώπη. Η επιστημονική κοινότητα προς το παρόν προσανατολίζεται ότι ευθύνονται πολλαπλά παθογόνα, κάτι που δεν είναι απρόσμενο στο Κονγκό λόγω κακών συνθηκών υγιεινής και υποθρεψίας. Επίσης δε φαίνεται ότι η λοίμωξη επεκτείνεται , αλλά ότι είναι υπό έλεγχο.

Η περιβόητη νόσος «Χ»

Εκτός από τους ήδη γνωστούς ιούς, ο καθηγητής Τσιόδρας έκανε αναφορά στη νόσο “Χ”, έναν όρο που χρησιμοποιεί αρκετά συχνά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να περιγράψει μια άγνωστη ακόμα λοίμωξη που θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία. «Πρέπει να υπάρχει συνεχής επιτήρηση ανθρώπων και ζώων, καθώς και ετοιμότητα σε επίπεδο συστημάτων υγείας, για να προλάβουμε μια μελλοντική κρίση», επανέλαβε ο καθηγητής.

Μία πανδημία πάντως, μπορεί να προκύψει από μετάλλαξη ενός ιού είτε φέτος, είτε σε 15 χρόνια, υπογράμμισε.

2.000 θάνατοι από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Σε άλλο σημείο της εκδήλωσης αναφορικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, τονίστηκε από τους καθηγητές και ειδκότερα από τονκαθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Νίκο Σύψα, ότι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, α[οτελούν μία σιωπηλή πανδημία και θα πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή. Η Ελλάδα σήμερα σύμφωνα με τους καθηγητές, βρίσκεται στο 12% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, σε σχέση με την Ευρώπη που έχει ποσοστό 6%, ενώ καταγράφουμε δυστυχώς και 2.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό, να πραγματοποιείται ιχνηλάτηση των ασθενών πριν εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θραπείας, ώστε να σταματά άμεσα η διασπορά αλά δυστυχώς δεν έχουμε συχνά τη δυνατότητα απομόνωσης και μεμονωμένους θαλάμους, τόνισε η κυρία Μαρία Πηρουνάκη, Δ/ντρια ΕΣΥ παθολογίας- Λοιμωξιολογίας στο Ιπποκράτειο, μέλος ΔΣ του ΕΟΔΥ.

Τέλος, θα πρέπει να διορθωθεί η συνταγογράφηση, όπως τονίστηκε, καθώς αρκετές ιατρικές ειδικότητες- μεταξύ των οποίων παιδίατροι, παθολόγοι, γενικοί γιατροί, ουρολόγοι και πανευμονολόγοι- δεν συνταγογραφούν ορθώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου