Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Πόρισμα “φωτιά” για το Κέντρο Φιλοξενίας Ν. Καβάλας


Παντελή έλλειψη καθαριότητας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινής κατάστασης, διαπιστώνουν οι υπάλληλοι της αντιπεριφέρειας Δημόσιας Υγείας στον τελευταίο έλεγχο (5/9/16) που πραγματοποίησαν στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών Νέας Καβάλας Κιλκίς.

Ειδικότερα, η έκθεση αυτοψίας αναφέρει την ύπαρξη ανθρώπινων περιττωμάτων τόσο στις χημικές τουαλέτες όσο και στα χημικά ντους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταδοτικών νοσημάτων στον εν λόγω χώρο. Ταυτόχρονα, γνωστοποιεί ότι οι υπάλληλοι που διενήργησαν τον έλεγχο ανέφεραν έντονη δυσοσμία στους χώρους υγιεινής και κατέγραψαν την έλλειψη συντήρησης των ντους που δεν λειτουργούσαν, προκαλώντας εκεί πλημμελείς συνθήκες υγιεινής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθαριότητα στις τουαλέτες και στα ντους όπου εντοπίζεται το πρόβλημα έχει δοθεί σε εργολάβο, τον οποίο προφανώς κανείς δεν ελέγχει. Αντίθετα, στις υποδομές που έχει αναλάβει ο στρατός διαπιστώνεται επιμελής καθαριότητα και συντήρηση.

Το πόρισμα «φωτιά» των ελεγκτών αποτελεί ικανή εξήγηση – θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς – για την αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας Α στη συγκεκριμένη δομή φιλοξενίας μέσα στο καλοκαίρι (εδώ), επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες για τις κτηνώδεις συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι υποφέρουν από γαστρεντερίτιδες, δερματικά εξανθήματα, ψώρα και άλλες ασθένειες.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι 90 τουαλέτες και τα 70 ντους δεν επαρκούν για τις ανάγκες των 1.700 φιλοξενούμενων (4.127 καταγεγραμμένοι), των οποίων ο αριθμός αλλάζει καθημερινά αφού η είσοδος είναι ελεύθερη.

Επισυνάπτεται η Έκθεση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου