Με το σταγονόμετρο οι διορισμοί στα νοσοκομεία του Ηρακλείου - Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
https://www.neakriti.gr
«Σταγόνα στον ωκεανό» αναμένεται να είναι και φέτος οι προσλήψεις σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, καθώς τα στοιχεία που αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων στη διοίκηση των δύο νοσοκομείων, Δημήτρης Βρύσαλης, δείχνουν πολύ λίγες προσλήψεις σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες των κρατικών νοσοκομείων του νομού Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, προτάθηκε στη σχετική συνεδρίαση της διοίκησης να ζητηθούν για το 2019 από το υπουργείο 6 μόνιμες θέσεις για το Βενιζέλειο και 18 θέσεις για το ΠΑΓΝΗ, όταν οι κενές οργανικές θέσεις και στα δύο νοσοκομεία είναι πολλαπλάσιες!
Συγκεκριμένα, οι κενές οργανικές θέσεις είναι μόνο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου 35 διοικητικού προσωπικού, 322 νοσηλευτικού, 41 τεχνικού, 49 παραϊατρικού και 40 επιστημονικού μη ιατρικού προσωπικού. «Δηλαδή παίρνουμε προίκα τα εκατοντάδες κενά. Στον προγραμματισμό δεν προβλέπονται ουσιαστικά νέες προσλήψεις. Η εφαρμογή της αναλογίας 1 προς 1 στις προσλήψεις σημαίνει - στην καλύτερη περίπτωση - διατήρηση της σημερινής άθλιας κατάστασης, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς των υγειονομικών και ταυτόχρονα των συνθηκών περίθαλψης και νοσηλείας των ασθενών. Αυτή είναι η περίφημη μεταμνημονιακή κανονικότητα και η στήριξη του συστήματος υγείας», αναφέρει ο Δημήτρης Βρύσαλης, που καταψήφισε την εισήγηση της διοίκησης με τον συγκεκριμένο προγραμματισμό για το μόνιμο προσωπικό.
Η παράταξη του Δημήτρη Βρύσαλη καταγγέλλει τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου ότι στην πραγματικότητα, μέσα από τις προτάσεις αυτές, στηρίζει και διαχειρίζεται τη λιτότητα της κυβέρνησης, που κατά τα λοιπά διακηρύσσει ότι έχουμε πλέον ως χώρα βγει από τα μνημόνια...
«Είναι προγραμματισμός λιτότητας»
«Ο προγραμματισμός αυτός είναι προγραμματισμός λιτότητας», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης. «Είναι προγραμματισμός μειωμένων απαιτήσεων και όχι ανάπτυξης. Γιατί για το μεν ΠΑΓΝΗ έφυγαν 18 άτομα, εκ των οποίων ήταν τρεις οι νοσηλευτές, άρα το νοσοκομείο θα προτείνει να πάρει τρεις νοσηλευτές, ενώ από το Βενιζέλειο έφυγαν 6 άτομα και θα πάρει 6 άτομα. Και επί της ουσίας, όλος ο άλλος προγραμματισμός θα είναι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού ή προσωπικό ορισμένου χρόνου»...
Και υπενθυμίζει ότι τέλος Ιανουαρίου φεύγουν 18 συμβασιούχοι από το Βενιζέλειο και περίπου 30 άτομα τέλος Φεβρουαρίου καθαρίστριες και τραπεζοκόμοι. «Η διοίκηση απλά έχει πει ότι θα αυξήσει τη μοριοδότηση, για να τους ξαναπάρει στη συνέχεια», όπως επισημαίνει ο συνδικαλιστής.
«Υποσχέσεις για εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης»
Παρακάτω, αναφερόμενος στις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, ο Δημήτρης Βρύσαλης αναφέρει: «Η μόνη δέσμευση και ο μόνος προγραμματισμός είναι να ζητηθεί η έγκριση για 45 εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης στο Βενιζέλειο και 34 στο ΠΑΓΝΗ. Μάλιστα η διοίκηση (γνωρίζοντας τις αντιδράσεις μας) ξεκαθάρισε ότι, με τη λήξη των όποιων συμβάσεων (46 στο σύνολο για τα δύο νοσοκομεία με μπλοκάκι, ή σε παράταση τέλος Ιανουαρίου έναρξη απολύσεων), οι θέσεις θα επαναπροκηρυχτούν, φέρνοντας πρακτικά σε αντιπαράθεση όσους εργάζονται με τον εξευτελιστικό μισθό των 550 ευρώ με τους ανέργους», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δημήτρη Βρύσαλη.
«Η κυβέρνηση, αντί να δώσει 751 κατώτερο μισθό στο προσωπικό ΙΔΟΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου), δικαιώματα αναρρωτικών, εγκυμοσύνης κ.λπ., καθηλώνει τους εργαζόμενους στα 560 ευρώ μαζί με το ανθυγιεινό, το οποίο έχει ήδη αναγγείλει ότι θα κόψει. Αντί για πλήρες ωράριο για την κάλυψη των πάγιων αναγκών, εξαναγκάζει εργαζόμενους στην καθαριότητα σε 6ωρο, που στην πράξη σημαίνει εξουθένωση ή υπερωριακή εργασία για να βγει η δουλειά».
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων τόνισε ότι αυτός ο προγραμματισμός παγιώνει το αίσχος των ελαστικών σχέσεων εργασίας, εντείνοντας την ανασφάλεια και την “ομηρία” αυτών των εργαζομένων και ανακυκλώνοντας την ανεργία, και κάλεσε τη διοίκηση να λύσει οριστικά το πρόβλημα με το απαράδεκτο καθεστώς των ελαστικά εργαζομένων, απαιτώντας να μονιμοποιηθούν όλοι και να μη γίνει καμιά απόλυση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου