Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Μια νοσηλεύτρια περιγράφει στη Γερμανίδα καγκελάριο «τι εστί Μόρια»



Επιστολή Γερμανίδας νοσηλεύτριας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, από τη Μόρια, προς την Άνγκελα Μέρκελ.

Onmed.gr

Με αφορμή την επίσκεψη της καγκελαρίου στην Ελλάδα, η Κόρντουλα Χέφνερ, που εργάζεται στον καταυλισμό της Μόριας με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες.

«5.700 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1.800 ευάλωτα παιδιά, ζουν στη Μόρια σε πλήρη εξαθλίωση και περίπου 2.700 άνθρωποι μένουν σε σκηνές σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Βλέπουμε σε καθημερινή βάση πάνω από 100 παιδιά με λοιμώξεις του αναπνευστικού, διάρροια, δερματοπάθειες και προβλήματα ψυχικής υγείας. Πολλά από αυτά τα περιστατικά συνδέονται άμεσα με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και επιδεινώνονται από αυτές», γράφει η νοσηλεύτρια.

«Νεογέννητα μεγαλώνουν σε σκηνές με θερμοκρασία λίγο πάνω από το μηνδέν... Άνθρωποι στέκονται κάθε μέρα στην ουρά για 3 ώρες στο κρύο για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό... Έφηβοι που δεν μπορούν να μιλήσουν, εξαιτίας των φοβερών καταστάσεων που έχουν αντιμετωπίσει...» είναι μερικές από τις εικόνες που περιγράφει.

Προσθέτει πως η ίδια, ως πολίτης της Ευρώπης, αισθάνεται μεγάλη ευθύνη να εξασφαλίσει «ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό και ότι τα δικαιώματά τους γίνονται σεβαστά». Αλλά διερωτάται «αν η Ευρώπη πιστεύει πραγματικά ότι όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν και πρέπει να λυθούν από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις».

Η Χέφνερ καλεί την καγκελάριο της Γερμανίας να επισκεφθεί τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και να δει από κοντά «πώς ζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό τη φροντίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

1 σχόλιο:

  1. Οι Αριστεροι ανθρωπιστές.....ποσο καιρος τους εμεινε ακόμα? στο 2% πρεπει να πάνε, εκτός αν αποτείνονται σε ιθαγενείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή