Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Διοικητές Νοσοκομείων: Έρχονται θεσμικές αλλαγές για τον διορισμό τους

Αλλάζει άρδην ο τρόπος με τον οποίο θα διορίζονται και οι Διοικητές Νοσοκομείων με νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση

Με αξιοκρατικά κριτήρια και ουχί κομματικά, επιδιώκει η κυβέρνηση να γίνονται άμεσα οι διορισμοί και για τους Διοικητές Νοσοκομείων. Εάν τουλάχιστον εφαρμοσθεί ο νόμος που θα προωθήσει η κυβέρνηση. Ένας νόμος που θα αφορά στην επιλογή των προσώπων που θα στελεχώνουν τους οργανισμούς και τους φορείς του δημοσίου.

Οι αλλαγές αναμένεται να επισπευσθούν και να ενταχθούν σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και θα ψηφιστεί εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου 2020.
Χωρίς κομματικά κριτήρια

Η διαδικασία που θα εφαρμόζεται άμεσα και με την οποία θα επιλεγούν οι Διοικητές Νοσοκομείων της επόμενης φουρνιάς, θα ενέχει συγκεκριμένα κριτήρια και γνώσεις για τους υποψηφίους, παρότι στο τέλος την επιλογή θα την κάνει και πάλι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Εάν τεθούν όμως σε ισχύ οι ρυθμίσεις χωρίς παρακάμψεις, θα είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΥ που θα διορίζονται Διοικητές Νοσοκομείων με βάση τα πραγματικά τους προσόντα (πτυχία, εμπειρία, συνέντευξη) και όχι την κομματική τους ταυτότητα.


Οι αλλαγές

Οι αλλαγές στο διορισμό των Διοικήσεων των δημοσίων Οργανισμών και φορέων, έχουν ως εμπνευστή τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη που στόχο έχει να προάγει την αποσύνδεση της Κυβέρνησης από τη Διοίκηση του Δημοσίου.

Το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων δημοσίου τομέα που εισηγήθηκε ο κ.Γεραπετρίτης έχει ως εξής:

-Θέσπιση ενός σύγχρονου πλαισίου επιλογής από την κυβέρνηση των διοικήσεων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, προκειμένου να διασφαλισθεί η ουσιαστική τήρηση των συνταγματικών αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας, σε εναρμόνιση προς τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και χωρίς να παραβλάπτεται η αρμοδιότητα του οικείου Υπουργού για την τελική επιλογή.

-Καίρια συμπλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για το Επιτελικό Κράτος: Η αποσύνδεση της κυβέρνησης από τη Διοίκηση, μέσω της αναγνώρισης κρίσιμων αρμοδιοτήτων στους Γενικούς Διευθυντές και τους Υπηρεσιακούς Γραμματείς των Υπουργείων συμπληρώνεται με την πρόβλεψη μιας αξιοκρατικής διαδικασίας επιλογής των διοικήσεων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

Τα κριτήρια

Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, η διαμόρφωση της διαδικασίας έχει στηριχθεί κατά βάση στη διαδικασία επιλογής των Υπηρεσιακών Γραμματέων των Υπουργείων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4622/2019 και περιλαμβάνει:

-Εκ των προτέρων αποκλεισμό από τη διαδικασία επιλογής όσων δεν μπορούν να διοριστούν ως δημόσιοι υπάλληλοι. Όπως προβλέπεται στις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

-Ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα συμμετοχής, χωρίς να αναγνωρίζεται εκ των προτέρων προτεραιότητα σε υποψηφίους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως στους προερχόμενους από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

–Προεπιλογή από ειδική πενταμελή Επιτροπή Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου που συντάσσει κατάλογο των τριών επικρατέστερων υποψηφίων.

–Μοριοδότηση τριών ομάδων κριτηρίων: εκπαιδευτικών, εμπειρίας και δομημένης συνέντευξης.

–Τελική επιλογή με απόφαση του οικείου Υπουργού, μεταξύ των τριών υποψηφίων που συμπεριλαμβάνονται στον ανωτέρω κατάλογο.


Παρά το γεγονός ότι την τελική επιλογή θα την κάνει και πάλι ο εκάστοτε υπουργός Υγείας ανάμεσα σε πρόσωπα που θα έχουν επιλεγεί, φαίνεται ότι μπαίνει το πρώτο λιθαράκι για πιθανή αξιοκρατική επιλογή Διοικητών.

3 σχόλια:

  1. Νομιζω οτι ειστε εφυεις ανθρωποι.Αυτο που περιγραψατε στο αρθρο δειχνει πως θα υπαρχει αξιοκρατια? Ο νομος του ΣΥΡΙΖΑ για τους διοικητες ηταν αντικειμενικοτερος.Στο κατω κατω ειχαν διοριστει και πολλοι Πασοκοι με προσοντα.Τωρα συνταξιουχοι και πολλοι δασκαλοι(ναναι καλα οι ανθρωποι.Απο διοικηση νοσ/μειων ομως ειναι ασχετοι.Ειναι ομως δεξιοι.Αυτο και αν ειναι προσον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΚΩΡΟΝΟΙΟΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχουν ένα σωρό υγειονομικοί που έχουν ζήσει από μέσα τα νοσοκομεία και τα προβλήματά τους και επιπλέον έχουν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Διοίκηση Μονάδων Υγείας και επιπλέον είναι αρκετά νέοι(45-50) ώστε να έχουν κουράγιο να παίρνουν αποφάσεις και να καινοτομούν . Είναι απορίας άξιον γιατί το κράτος δεν τους "εκμεταλεύεται".

    ΑπάντησηΔιαγραφή