Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Ο καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης μέλος της επιτροπής των ειδικών στο HealthReport.gr – «Είμαι κατά του lockdown»

Τι δηλώνει στο HealthReport.gr ο γνωστός καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό Θεοκλής Ζαούτης

Κατά των οριζόντιων περιοριστικών μέτρων, αλλά και ενός πιθανού lockdown τάσσεται ο γνωστός καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, μέλος της επιτροπής των ειδικών Θεοκλής Ζαούτης.

Ο κ.Ζαούτης μιλώντας στο HealthReport.gr εξηγεί πως ένα lockdown δεν θα μας απάλλασσε ουσιαστικά από τα κρούσματα, καθώς μετά το διάστημα του περιορισμού θα καταγράφονταν και πάλι νέα περιστατικά. Αποσαφηνίζει πάντως ότι «ο ιός θα μείνει μαζί μας και πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε».

Ο γνωστός καθηγητής με πολυετή καριέρα στις ΗΠΑ, υπογραμμίζει ωστόσο ότι η τήρηση των μέτρων είναι ουσιαστικά ο μόνος τρόπος να προφυλαχθούμε, καθώς όπως αναφέρει: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό».

Άλλωστε η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να αποφανθεί ακόμη πότε θα απαλλαγούμε από τον κορονοϊό, αλλά θεωρείται βέβαιον ότι μετά την παραγωγή ενός εμβολίου, θα ζούμε κάπως πιο ήσυχα.
«Ο ιός θα μείνει μαζί μας»

Ο κ.Ζαούτης περιγράφει στο HealthReport.gr ότι οι προτάσεις της επιτροπής των ειδικών εστιάζονται πάντα στο να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας όπως οι αποστάσεις.
Σε ότι αφορά στη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, εξηγεί πως υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα για να χρησιμοποιείται παντού, αλλά όπως σημειώνει, η χρήση της απαιτείται όταν υπάρχει συνωστισμός.

«Εκεί που δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον συνωστισμό σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να γίνεται χρήση της μάσκας. Αλλά εμείς ως επιστήμονες επιμένουμε στις αποστάσεις και πάντα σημειώνουμε πως όσο λιγότεροι υπάρχουν σε ένα σημείο, σε μία εκδήλωση, τόσο το καλύτερο» περιγράφει.
Τι λέει για το lockdown

Με αφορμή την έντονη φημολογία το τελευταίο διάστημα περί πιθανού lockdown εάν αυξηθούν τα κρούσματα παρά τα μέτρα που ελήφθησαν, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των ειδικών αναφέρει στο HealthReport.gr: «Από τη στιγμή που ο ιός θα μείνει μαζί μας για καιρό, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να λειτουργούμε ως κοινωνία.

Το να περιμένουμε να υπάρξουν μηδέν κρούσματα είναι λάθος. Και το ζήτημα είναι πως δεν ξέρουμε πόσα χρόνια θα κρατήσει αυτό. Συνεπώς δεν θεωρώ ότι το lockdown είναι λύση. Τι θα γίνει για παράδειγμά σε δύο εβδομάδες όταν θα τελείωνε το lockdown; Δεν θα πρέπει λοιπόν να γίνει ένα οριζόντιο lockdown, διότι τελικά δεν αποσκοπεί κάπου. Πέρα από εκείνο το διάστημα του περιορισμού, μετά θα πρέπει να ξανανοίξουμε τη χώρα, οπότε και θα έχουμε και πάλι κρούσματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου