Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Το επιμύθιο μίας επιστράτευσης

Αντώνης Δαρτζέντας - 
Παιδίατρος

Γιατί οι ιδιώτες γιατροί δεν ανταποκριθηκαν στην κλήση του υπουργείου;. Τι ακριβώς συμβαίνει με αυτή την τάξη των επαγγελματιων;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το πρώτο κύμα το περάσαμε ανωδυνα.
Στο δεύτερο και τρίτο κύμα εκρηκτικό κύμα όμως πρέπει να τονίσουμε τα εξής.

Οι ιδιώτες γιατροί, Παθολόγοι, Πνευμονολογοι, Γενικοί γιατροί αλλά πολλές φορές και Καρδιολογοι αλλά και άλλες ειδικότητες είναι αυτοί και κυρίως αυτοί που έκαναν το 90 % και παραπάνω της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ασθενών της χώρας τόσο από κορωνοϊό όσο και από τα υπόλοιπα νοσήματα τα οποία θα θυμίσω δεν σταμάτησαν να υπάρχουν. Πολύ συχνά μάλιστα όταν τα κρατικά νοσοκομεία εκλειναν τα τακτικά τους τμήματα λόγω κρουσμάτων κορονοϊού οι ιδιώτες υποκατεστησαν πλήρως αυτές τις δραστηριότητες.

Οι ιδιώτες γιατροί ήταν και είναι ακόμα αυτοί που μιλούν και παρακολουθούν χιλιάδες ασθενείς με κορονοϊό οι οποίοι βρίσκονται εκτός νοσοκομείων. Οι ιδιώτες γιατροί είναι αυτοί που όλο το τελευταίο εξάμηνο κάνουν και μεγάλο μέρος της ιχνηλατισης δίνοντας σωστές και ακριβείς οδηγίες σε ασθενείς και στους συγγενείς τους όταν ο Εοδυ κάτω από το δυσβάσταχτο φορτίο των χιλιάδων περιστατικών έχει χάσει κυριολεκτικά τη μπάλα. Δεν ψεγω τον Εοδυ. Αναμενόμενο είναι.

Πχ στην Μεγάλη Βρετανία το σύστημα ιχνηλάτησης έχει κοστίσει πάνω από 22 δις λίρες Αγγλίας και έχει εντοπίσει σχεδόν μόνο τους μισούς.

Πολλά από αυτά τα έκαναν χωρίς να λάβουν ποτέ αμοιβή από αυτούς που εξυπηρέτησαν.
Και έτσι έπρεπε. Γιατί αυτή είναι η δουλειά τους. Και έτσι πρέπει να είναι.
Οι σύγχρονες κοινωνίες για να λέγονται σύγχρονες δεν χρειάζονται,ούτε πρέπει να έχουν ήρωες.
Επαγγελματίες πρέπει να έχουν.

Γιατί όμως δεν πάνε στα νοσοκομεία όπου τους καλούν;
Εδώ πρώτα θα εκφράσω κάποιες απορίες και θα ήθελα συναδέλφους από τριτοβάθμια κρατικά νοσοκομεία να σχολιάσουν.

1. Η Πάτρα εδώ και 1,5 μήνα έχει σταθερα 100 με 150 κρούσματα την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί αναλογικά με τον πληθυσμό σε 2.500 με 4.000 κρούσματα στην Αθήνα. Τι είναι αυτό που στα πλημμυρισμενα εδώ και μέρες νοσοκομεία της Πάτρας δεν απαιτεί επιπλέον ιατρούς αλλά απαιτεί η Αθήνα που ταυτόχρονα έχει επιστρατευσει και ιδιωτικά νοσοκομεία τα οποία φυσικά έχουν και αυτά επιπλέον ιατρούς;

2. Έχει στο μυαλό του ο υπουργός τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν ή απλά πιεζόμενος από λαικιστικες αντιπολιτευτικες σειρηνες ζητάει γιατρούς;

3. Όταν θα μπουν οι γιατροί στις κλινικες, ξέρει ο υπουργός ότι αυτοί θέλουν οπωσδήποτε καμιά δεκαριά μέρες εκπαίδευση και ψήσιμο για να μάθουν τα νοσοκομειακα πρωτόκολλα και τον τρόπο λειτουργίας των κλινικών;

4. Πώς θα δρασουν νομικά κατοχυρωμένοι οι γιατροί αυτοί;. Θα τους αφήσουν οι νοσοκομειακοι συνάδελφοι να βάζουν την υπογραφή τους στη θεραπεία των ασθενών ή δεν προβλέπεται νομικό πλαίσιο;;.

Θα σας πω εγώ. Δεν προβλέπεται νομικό πλαίσιο. Ο νοσοκομειακος γιατρός συνεχίζει να είναι υπεύθυνος κατά τον νόμο. Άρα ο ιδιώτης γιατρός δεν θα μπορεί να κάνει ιατρική δουλειά . Δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση Και για αυτή την δουλειά κε Υπουργε λυπάμαι, δεν χρειάζονται γιατροί αλλά νοσηλευτές.

6. Γιατροί που δέχτηκαν προηγούμενες εκκλησεις του υπουργού και δουλεύουν ήδη με μπλοκακι καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πληρωθεί ακόμα.

7. Αλλά ας πάει και το παλιαμπελο. Ας πούμε ότι δεν θέλουμε χρήματα. Δεν είναι η πρώτη ούτε η φορά που θα κάνουμε οι γιατροί είτε κρατικοι,είτε ιδιώτες απληρωτη δουλειά. Αλλά...

8. Το ιατρείο ενός ιδιώτη έχει ανελαστικά έξοδα που ανάλογα το μηνιαίο κόστος μπορεί να είναι από 1000 έως 1500 ευρώ. Αυτά πρέπει να συνεχίζουν να πληρώνονται. Και όχι μόνο αυτό. Οι εξωτερικοί ασθενείς σε πληρώνουν γιατί σε θέλουν διαθέσιμο. Αν εσύ είσαι μόνιμα στο νοσοκομείο ο ασθενής απλά θα διαλέξει άλλον.

9. Έχοντας δουλέψει και έως επιμελητής σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο έχω να πω τούτο. Ότι τους γιατρούς σε αυτά τα νοσοκομεία το κράτος εδώ και χρόνια δεν τους πληρώνει αλλά τους κοροϊδεύει πραγματικά. Οι μισθοί τους έπρεπε να είναι πολλαπλασιοι. Και μάλιστα σε αυτές τις συνθήκες του ελληνικού δημοσίου όπου τίποτε δεν είναι δεδομένο και η καθημερινή άσκηση της ιατρικής έχει μυριαδες μικρά γραφειοκρατικα εμπόδια.

10. Είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι αυτό το παιχνίδι επιστράτευσης των κακών ιδιωτών είναι ένα κλασσικό blame game που εκπορεύεται από μια πολιτική ηγεσία που πέφτει θύμα υγειονομικού λαϊκισμού χωρίς να ξέρει τις πραγματικές ανάγκες,ίσως και λόγω έλλειψης κλινικής εμπειρίας.

Οι ιδιώτες γιατροί από την αρχή της επιδημίας κράτησαν την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη ψηλά και την κρατούν χρόνια τώρα. Αν θέλετε ρωτήστε ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή με συστήματα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης σε δυτικά Ευρωπαϊκά κράτη και ξαναμιλάμε.
 
Οι σοβαρές χώρες δεν χρειάζονται ήρωες ούτε στρατιώτες. Θεσμούς και επαγγελματίες χρειάζονται και οι ιδιώτες γιατροί της Ελλάδας είναι ακριβώς αυτό.

3 σχόλια:

  1. Πολυ σωστα ολα.Επισης να υπενθημησουμε (στο κρατος των Αθηνων)τοιδιο και χειροτερα απο την Πατρα περασαμε στο 2ο κυμα της πανδημιας στη Θεσσαλονικη με
    100% πληροτητα ΜΕΘ χωρις επιστρατευση κλπ.Επισης πρεπει να πουμε οτι σε ΟΛΑ τα Ευρωπαικα συστηματα υγειας βηθησαν ΟΛΟΙ οι κλινικοι ιατροι των νοσοκομειων
    (ΟΛΩΝ των ειδικοτητων)αντι να "κρυβονται"οπως συχνα συμβαινει εδω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχουμε βαρεθει τον ερασιτεχνισμο και την ανικανοτητα των υπουργων υγειας διαχρονικα .Δυστυχως αντιμετωπιζουμε και το θρασος τους .Οι ιατρικοι συλλογοι σιγονταρουν ,οπως εκαναν μια ζωη εναντιον των μελων τους ,που υπαρχουν διοτι ειναι υποχρεωτικο απο το νομο και για κανεναν αλλο λογο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή