Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Κικίλιας: Ανοίγουν πάνω από 400.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμούς – Νέα μέτρα για τους υγειονομικούς

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε για ακόμα μία φορά τους 100.000 εμβολιασμούς, ενώ το 23,7% των πολιτών έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, σήμερα ανοίγουν επιπλέον 420.300 ραντεβού με τα εμβόλια της Pfizer, της Johnson & Johnson και της Moderna στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, ενώ από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 25 -29 χρόνων για τα τρία παραπάνω εμβόλια.

Συγκεκριμένα, από τα εμβόλια της Pfizer αναμένουμε περίπου 240.000 δόσεις, της Johnson & Johnson περίπου 96.300 και 84.000 δόσεις από το εμβόλιο της Moderna.

Σήμερα, για άλλη μία ημέρα θα θα ξεπεράσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς, με το σύνολο των δόσεων να φτάνει πλέον τις 6.330.000, πρόσθεσε ο υπουργός της Υγείας.

Κικίλιας: Τέλος Ιουνίου ξεκινά ο εμβολιασμός στο σπίτι από τους ιδιώτες γιατρούς

Στο τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών, ο οποίος θα γίνει με τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών και θα χρησιμοποιηθεί γι’ αυτόν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson, όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Αναφερόμενος στα επιδημιολογικά δεδομένα, ο κ. Κικίλιας τόνισε επίσης, πως όλες οι περιοχές παρουσιάζουν μείωση κρουσμάτων, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελειώσαμε με την πανδημία»

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει στο 2,5% την τελευταία εβδομάδα και ότι ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος δείκτης κρουσμάτων ανά ημέρα, είναι 1056 κρούσματα. Επίσης επισήμανε ότι ο μέσος ηλικιακός όρος των νέων κρουσμάτων μειώνεται συνεχώς και πλέον είναι τα 36 έτη. Όπως εξήγησε, όλες οι περιφέρειες της χώρας καταγραφούν μείωση κρουσμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επιδημία έχει τελειώσει.

Στήριξη στους εργαζόμενους υγειονομικούς που υπέστησαν burnout μέσα στην πανδημία

Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα στηριχθούν μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΣΠΑ οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και ειδικά όσοι εργάζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) καθώς έχει παρατηρηθεί διεθνώς, ότι δοκιμάστηκε η ψυχική τους υγεία και αρκετοί από αυτούς βρέθηκαν αντιμέτωποι με το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout).

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε «στους σύγχρονους ήρωες της χώρας» όπως αποκάλεσε τους υγειονομικούς, οι οποίοι δοκιμάστηκαν σωματικά αλλά και ψυχικά από την πανδημία.

«Είναι εκείνοι που επιφορτίστηκαν ένα βάρος δυσανάλογο των δυνάμεών τους, καθώς εκτός από τη φροντίδα των συμπολιτών μας, έγιναν επί 15 μήνες και η οικογένεια όσων νοσηλεύτηκαν, μιας και το επισκεπτήριο στις κλινικές Covid δεν επιτρέπεται. Οι άνθρωποι αυτοί δούλεψαν και εξακολουθούν να δουλεύουν «στα κόκκινα», πέρα από τις δυνάμεις τους και υφίστανται εξαιρετικά υψηλού βαθμού παρατεταμένο στρες και έπαθαν επαγγελματική εξουθένωση, το αποκαλούμενο σύνδρομο «burnout» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε διεθνή στοιχεία που δείχνουν αύξηση στα ποσοστά των υγειονομικών, που το έντονο εργασιακό στρες οδηγεί σε συναισθηματική εξάντληση και αποπροσωποποίηση, χαμηλή αίσθηση προσωπικής επιτυχίας, μειωμένη απόδοση και κατάθλιψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου