Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Γιατί το 41% των ασθενών στις ελληνικές ΜΕΘ είναι πλήρως εμβολιασμένοι;

Πώς εξηγούν οι επιστήμονες την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων που διασωληνώνονται λόγω της λοίμωξης Covid. Ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην παραλλαγή Ομικρον. Τι θα γίνει με την τέταρτη δόση στις ομάδες υψηλού κινδύνου 

Γιάννης Δεβετζόγλου - Protagon.gr

Μικραίνει καθημερινά η ψαλίδα μεταξύ των ανεμβολίαστων και των εμβολιασμένων ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με λοίμωξη Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ στις 31 Μαρτίου, μεταξύ των 355 ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 209 (58,87%) ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 146 (41,13%) ήταν πλήρως εμβολιασμένοι! 

Και παρότι τα εμβόλια για τη λοίμωξη Covid, σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες, προστατεύουν κατά 95% από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο, για κάποιους λόγους, η αναλογία των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, αυξάνεται καθημερινά. 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τον Οκτώβριο του 2021 από τους διασωληνωμένους που νοσηλεύονταν με Covid, μόνο το 10% ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Τον Δεκέμβριο το ποσοστό αυξήθηκε και έφτασε στο 20%, ενώ στις αρχές Μαρτίου οι εμβολιασμένοι έφτασαν το 30%. Ενα μήνα αργότερα, ξεπεράσαν το 40%. 

Οι ειδικοί εξηγούν ότι σε αυτό έχουν συμβάλει αρκετοί παράγοντες —το γεγονός ότι έχει αυξηθεί το πλήθος των εμβολιασμένων δίνει και περισσότερες διασωληνώσεις από αυτή τη δεξαμενή. Τονίζουν δε πως τα εμβόλια, ακόμη και αν η προστασία τους δεν διαρκεί πολλούς μήνες, συνεχίζουν να παρέχουν πολύ ισχυρή προστασία. 

«Τέταρτη δόση για τα άτομα υψηλού κινδύνου» 

«Φαίνεται όντως μία μείωση και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και πιθανώς και της δράσης των Τ–κυττάρων του ανοσοποιητικού με την πάροδο του χρόνου και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Γι’ αυτό βλέπετε και μια τάση διεθνώς κάποια κράτη να προχωρούν στον εμβολιασμό με τέταρτη δόση σε άτομα άνω των 75 ετών, όπως π.χ. η Βρετανία», εξηγεί ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία στη χώρα μας. 

Ο ίδιος εκτιμά ότι θα υπάρχει μια συνεχής συζήτηση με ανάλυση δεδομένων και ότι όσο αυξάνεται η απόσταση από την ημερομηνία του εμβολιασμού, πιθανόν θα μειώνεται η προστασία. «Γι’ αυτό θα έχει σημασία η αναμνηστική δόση, αλλά όχι τόσο στους πληθυσμούς χαμηλού κινδύνου, αλλά μόνο σε άτομα υψηλού κινδύνου», συμπληρώνει ο ίδιος. 

Η μεγάλη αύξηση των εμβολιασμένων στις ΜΕΘ δεν οφείλεται μόνο στην πτώση των αντισωμάτων στον πληθυσμό. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως σχετίζεται κυρίως με τη μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στη μετάλλαξη Ομικρον και την υπομετάλλαξή της, την Ομικρον 2, η οποία όπως λέει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, αυτή τη στιγμή επικρατεί με 77% στον γενικό πληθυσμό. 

Αύξηση των εμβολιασμένων στον πληθυσμό

Ενας τρίτος λόγος στον οποίο οφείλεται η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων που έχουν διασωληνωθεί, σχετίζεται με τη μεγάλη αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, αν υποθετικά είχε εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού στην Ελλάδα, τότε όλοι οι ασθενείς που βρίσκονταν στις ΜΕΘ θα ήταν εμβολιασμένοι. 

«Ανεβαίνει το ποσοστό των διασωληνωμένων που είναι εμβολιασμένοι, γιατί έχει αυξηθεί και το ποσοστό των εμβολιασμένων σε επίπεδο πληθυσμού. Επίσης, πρέπει να ερμηνεύουμε και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, που είναι μειωμένη στην μετάλλαξη Ομικρον», επισημαίνει και ο κ. Ζαούτης. 

Ακόμη πιο αναλυτικός ως προς την ερμηνεία του φαινομένου είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρης Παρασκευής, ο οποίος εξηγεί ότι «ο κίνδυνος είναι μικρότερος από 1 προς 4 για τους εμβολιασμένους, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Μένει να δούμε σε βάθος χρόνου, εάν τυχόν υπάρξει εξασθένηση της προφύλαξης που παρέχει το εμβόλιο προκειμένου να αποφασιστεί εάν χρειάζεται η τέταρτη δόση και σε ποιες ομάδες του πληθυσμού». 

Πάντως, πριν από μερικές ημέρες, η Υπηρεσία Τρόφιμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, αποφάσισε να ανάψει το πράσινο φως για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης σε άτομα άνω των 50 ετών. 

Στη χώρα μας, η απόφαση για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης, αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Απρίλιο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα είναι υποχρεωτική και δεν θα συνδέεται με το πιστοποιητικό ανοσίας. 

Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου