Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ανοίγουν πλήρως τα ιατρικά επαγγέλματα


Ελεύθερο το άνοιγμα διαγνωστικών κέντρων, οδοντιατρικών εταιρειών από μη γιατρούς

To «πράσινο φως» για το πλήρες άνοιγμα μιας σειράς επαγγελμάτων του κλάδου
 
υγείας δίνει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο πολυνομοσχέδιο το οποίο συζητείται στη Βουλή. Η τροπολογία αφορά τα διαγνωστικά κέντρα, τις οδοντιατρικές εταιρείες, αλλά και επαγγελματίες, όπως διαιτολόγους, ιατρικούς επισκέπτες, φυσιοθεραπευτές, οδοντοτεχνίτες, οπτικούς κ.ά. Ειδικότερα η τροπολογία προβλέπει ότι: «Διατάξεις νόμων, κανονιστικές πράξεις και ερμηνευτικές εγκύκλιοι που αντιβαίνουν στα προβλεπόμενα στα άρθρα 2 και 3 του ν. 3919/2011 καταργούνται».
Συνολικά καταργούνται 136 «κλειστά» επαγγέλματα και αίρονται αυτόματα όλοι οι περιορισμοί που τα αφορούν. Στόχος της κυβέρνησης είναι φυσικά να αυξήσει τα έσοδα από τον υγειονομικό τομέα. Για τα παραπάνω επαγγέλματα υγείας παύει να ισχύει οποιαδήποτε ρύθμιση που περιορίζει τον αριθμό προσώπων που έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα ή εξαρτά τη χορήγηση άδειας από εκτίμηση ύπαρξης
πραγματικής ανάγκης. Ακόμη καταργούνται όλα τα γεωγραφικά όρια στο δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος, ενώ δεν ορίζονται ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ ασκούντων το επάγγελμα. Επίσης, δεν περιορίζεται πλέον η συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο με κριτήριο την επαγγελματική ιδιότητα των συμμετεχόντων. Μεγάλες αναμένεται να είναι οι αλλαγές στην περίπτωση των διαγνωστικών κέντρων. Σήμερα, για να δημιουργηθεί μια τέτοια μονάδα υγείας, πρέπει το μετοχικό κεφάλαιο σε ποσοστό τουλάχιστον 51% να ανήκει σε γιατρό. Κάτι που φαίνεται πως πλέον καταργείται. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των γιατρών, που μιλούν για εμπορευματοποίηση του κλάδου. Όπως δηλώνουν εκπρόσωποι του ΙΣΑ, ένας βασικός κίνδυνος είναι επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην πώληση προϊόντων, που απευθύνονται σε αυτή την αγορά, να ανοίξουν διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου μέσα απ’ αυτά να προωθούν και τα προϊόντα τους. Επίσης, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων προβλέπει μεταξύ άλλων και τη σύσταση οδοντιατρικών εταιρειών, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει καμία αποζημίωση από τα ασφαλιστικά ταμεία στους ασφαλισμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου