Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Φαρμακευτική δαπάνη. Οι όροι του μνημονίου 2. Αυτόματος μηχανισμός τριμηνιαίου rebate

Λεπτομερή αναφορά στον τρόπο ελέγχου τη δαπάνης του φαρμάκου αναφέρει το κείμενο του νέου μνημονίου. Ειδικότερα αναφέρονται τα εξής για το φάρμακο: «Η Κυβέρνηση συνεχίζει να επικαιροποιεί, σε τριμηνιαία βάση, ολόκληρη τη λίστα τιμών των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά, κάνοντας χρήση του νέου μηχανισμού τιμολόγησης που βασίζεται στις τρεις χώρες της ΕΕ με τις χαμηλότερες τιμές (πρώτο τρίμηνο 2012). Επίσης, η Κυβέρνηση θα εισαγάγει έναν αυτόματο μηχανισμό έμμεσης επανείσπραξης (τριμηνιαίο rebate) επί του κύκλου εργασιών των φαρμακευτικών παραγωγών, ο οποίος εγγυάται ότι η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη δεν υπερβαίνει τα όρια του προϋπολογισμού (πρώτο τρίμηνο 2012).
Ξεκινώντας από το πρώτο τρίμηνο 2012, τα περιθώρια κέρδους των φαρμακείων αναπροσαρμόζονται και εισάγεται το φθίνον περιθώριο κέρδους, δηλαδή ένα μειούμενο ποσοστό σε συνδυασμό με ένα εφάπαξ ποσό ύψους 30 ευρώ για τα πιο ακριβά φάρμακα (άνω των 200 ευρώ), με στόχο τη μείωση του συνολικού περιθωρίου κέρδους σε κάτω από 15%.
Η Κυβέρνηση συντάσσει μία έκθεση υλοποίησης σχετικά με την επίπτωση των νέων περιθωρίων κέρδους έως το πρώτο τρίμηνο 2013. Εάν φανεί ότι το νέο αυτό μοντέλο για τον υπολογισμό των περιθωρίων κέρδους δεν επιτυγχάνει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, τότε το φθίνον περιθώριο κέρδους θα αναθεωρηθεί εκ νέου. Τέλος, ξεκινώντας από το πρώτο τρίμηνο 2012, τα περιθώρια κέρδους των χονδρεμπόρων μειώνονται προκειμένου να συγκλίνουν στο ανώτερο όριο του 5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου