Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης(ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ)

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ Ν.ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
 
Σπάρτη 06-02-2012
 
Η οικονομική κρίση που δημιούργησαν ξένα συμφέροντα μαζί με ντόπιους υποτακτικούς, εθελόδουλους κυβερνήτες έχει μετατραπεί σε βαθιά κοινωνική κρίση. Η ανεργία σε συνδυασμό με υποβαθμισμένες παροχές υγείας και πρόνοιας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης. Δύο χρόνια πειραματισμών από αυτόκλητους σωτήρες και σοφούς έχουν οδηγήσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας σε οριακό σημείο λειτουργίας .
  • Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας λειτουργούν με μεγάλη υποστελέχωση ιατρική και νοσηλευτική που σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε αναστολή λειτουργίας τμημάτων.
  • Είναι δύσκολη λόγω της ανέχειας και της φτώχειας η πρόσβαση των πολιτών  στο διαμορφούμενο  Σύστημα Υγείας που απαιτεί εισιτήρια, αυξημένα νοσήλια, συμμετοχές σε εξετάσεις κ.λ.π. .
  • Το υγειονομικό προσωπικό εργάζεται σε άσχημες συνθήκες και με φανερή απαξίωση του έργου του, κακοπληρωμένο ή και απλήρωτο.
  • Ελλείψεις ή χαμηλή ποιότητα υλικών δυσκολεύουν το ιατρικό και νοσηλευτικό έργο ενώ θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη νοσηλεία και υγεία ασθενών και εργαζομένων.
  • Ο ΕΟΠΥΥ βασισμένος σε πρόχειρες μελέτες ταλαιπωρεί ασθενείς και δημιουργεί προϋποθέσεις για την παράδοση της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους υγείας.
 
Στη Λακωνία είναι έκδηλη πλέον η υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με
1) Απουσία εξέλιξης σε οιοδήποτε  έργο στο χώρο της υγείας, όπως ψυχιατρικό τμήμα Γ.Ν. Σπάρτης, 19κλινη μονάδα νοσηλείας κ.λ.π.
2) Ακάλυπτο πλέον του 40% των οργανικών θέσεων από γιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου, ώστε να δημιουργείται έντονο πρόβλημα στην κάλυψη των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων.
3) Ακάλυπτο το 45% στο Ν. Μολάων και το 25% στο Γ.Ν. Σπάρτης των οργανικών θέσεων ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού και το 40% του νοσηλευτικού προσωπικού και στα δύο νοσοκομεία.
4) Προβληματική εφημεριακή κάλυψη των μονάδων υγείας του νομού λόγω της μείωσης των απαραίτητων κονδυλίων.
  
Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη.
Είναι επιτακτική  ανάγκη η δημιουργία ενός κοινωνικού κινήματος  που θα διασφαλίζει δωρεάν και ποιοτικό σύστημα υγείας προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες χωρίς χαράτσια και αποκλεισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου