Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Συνάντηση με Δημόπουλο - Σουλιώτη στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Αθήνα, 15/02/2012
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συνάντηση με Δημόπουλο – Σουλιώτη στον ΕΟΠΥΥ
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
    Πραγματοποιήσαμε προγραμματισμένη συνάντηση στο γραφείο του κυρίου Σουλιώτη στον ΕΟΠΥΥ ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ένωσής μας.
   Απρόοπτα μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για δύο θέματα με τον κύριο Δημόπουλο που βρισκόταν εκεί για υπηρεσιακούς λόγους.
   Τα νέα μας είναι :
Α) Ο κύριος Σουλιώτης σήμερα θα ετοίμαζε έγγραφο προς όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ προκειμένου να «ξεκρεμάσουν» άμεσα όλες τις παλιές λίστες του ΙΚΑ με τα συμβεβλημένα εργαστήρια και να αναρτήσουν νέες με τα 500 πρώτα εργαστήρια που έχουν ήδη καταθέσει δηλώσεις για σύμβαση. Του ζητήσαμε να γραφεί ότι κάθε παλιά λίστα συμβεβλημένων με το ΙΚΑ π.χ. «φωτοτυπίες» να καταστραφεί. Αυτό θα γίνει.
Β) Ο κύριος Σουλιώτης δεσμεύθηκε ότι άμεσα θα αναρτηθούν στο site του ΕΟΠΥΥ τα δικαιολογητικά για σύμβαση με εργαστήρια συναδέλφων που δεν είχαν μέχρι τώρα καμία σύμβαση. Η διαδικασία θα είναι απλή και τα δικαιολογητικά τα απολύτως αναγκαία.
Γ) Ο κύριος Σουλιώτης μας ενημέρωσε ότι θα ασχοληθεί άμεσα με το θέμα του Factoring ώστε να μπορέσουν οι συνάδελφοι να επωφεληθούν της προεξόφλησης μέχρι να πάρουμε τουλάχιστον τα πρώτα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ.
    Στον κύριο Δημόπουλο θέσαμε δύο ερωτήματα.
   Το ένα αφορούσε τα πληθυσμιακά κριτήρια των απεικονιστικών μηχανημάτων και αν αυτά θα συνεχίσουν να ισχύουν μετά τον νόμο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
   Η θέση του γι αυτό ήταν ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν τα πληθυσμιακά κριτήρια καθώς και η λειτουργία της αρμόδιας επιτροπής γιατί αυτό αφορά προστασία από ιοντίζουσα ακτινοβολία και δεν σημαίνει παρεμπόδιση επαγγελματικής δραστηριότητας.
   Το δεύτερο αφορούσε το τι θα γίνει αν μετά την εκτίμηση των παραπεμπτικών Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου προκύψει υπέρβαση δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ 30%, 40%, ή και 100% από την προβλεφθείσα του ΕΟΠΥΥ.
   Ο κύριος Σουλιώτης παρενέβη και είπε ότι θα ζητηθεί  κλιμακωτό rebate.
   Εμείς αναφέραμε τα επιχειρήματά μας για την εφαρμογή του plafond για τα οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
   Δεν είναι δυνατόν κατά την άποψή μας να προκαλείς διπλασιασμό της ζήτησης (ΟΓΑ, κατάργηση plafond ΙΚΑ, ελεύθερη επιλογή Ιατρού και εργαστηρίου) και να δαπανάς τα μισά χρήματα από πέρυσι για τη πρωτοβάθμια υγεία και αυτά ανελαστικά. Να ελπίζεις δε ότι με τα διαγνωστικά πρωτόκολλα θα καταφέρεις να περιορίσεις τη ζήτηση όταν αυτά βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της μελέτης.
    Ο κύριος Δημόπουλος, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μας ζήτησε να βρεθούμε για συνέχιση του διαλόγου στο Υπουργείο Υγείας αμέσως μόλις λήξει η κατάληψη.
Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματέας
Λ. Αναγνώστου                                                               Ι. Κλεινάκης

5 σχόλια:

  1. Κυρία Μαστοράκου για τα πληθυσμιακά κριτήρια είναι όντως έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, η νομική γνωμάτευση υποστηρίζει ότι τα πληθυσμιακά κριτήρια βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ισχύουν για τα μηχανήματα που είναι σε λειτουργία και δεν αφορούν τους Ιατρούς (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που τα λειτουργούν.

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ κατ αρχην για την απάντηση. Διευκρινιστικα: Aυτο σημαινει οτι και μετα την ψηφιση του νομου περι κλειστων επαγγελμάτων , αν ενας ακτινολογος η πυρηνικος θέλει να ανοιξει εργαστηριο θα πρεπει πρωτα να παρει αδεια σκοπιμότητας βασει των νυν πληθυσμιακων κριτηριων; Απαντήστε σας παρακαλώ κυρία Μαστοράκου για ενδιαφέρει κάπως άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Πυρηνικός Ιατρός ή ο ακτινολόγος θα πρέπει σύμφωνα με το σημερινό νομικό καθεστώς, και εν όψει της απελευθέρωσης του επαγγέλματος, να πάρει πρώτα άδεια σκοπιμότητας για το μηχάνημα βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων.
      Από όσο γνωρίζω υπάρχουν ενστάσεις από τις επιστημονικές εταιρείες (Ακτινολογική, Πυρηνικής Ιατρικής).

      Διαγραφή