Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Χαρ. Γκούβας. Προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Οδ. Βουδούρη. Το αλλαλούμ του ανύπαρκτου ΕΟΠΥΥ

Κύριε Πρόεδρε του ΕΟΠΥΥ,
Η έστω και μερική συνένωση των 5 Ταμείων σε ένα (ΕΟΠΥΥ)  ήταν ένα θετικό βήμα και το επικροτούμε. Ομως, ξεχάσατε σε κάθε νομό να συνενώσετε και τα επι μέρους γραφεία των επι μέρους Ταμείων. Αρα που είναι η οικονομία στά ενοίκια και στά λειτουργικά έξοδα? Ξεχάσατε επίσης να ορίσετε ή να διορίσετε ένα Υπεύθυνο Διευθυντή ΕΟΠΥΥ σε κάθε νομό, καλά ενημερωμένο Manager, όπως ξεχάσατε να διατυπώσετε Οργανόγραμμα λειτουργίας των παραρτημάτων ΕΟΠΥΥ κάθε νομού. Ετσι, ουδείς είναι σήμερα υπεύθυνος, ουδείς είναι ενημερωμένος, η μία άποψη διαδέχεται την άλλη, οι γιατροί έχουν μετατραπεί σε δικηγόρους μελετώντας από το πρωί μέχρι τό βράδυ Νόμους, Eγκυκλίους, Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές αποφάσεις, επικρατεί ένα αλαλούμ ή ΧΑΟΣ, και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με αποτέλεσμα να «ανεβοκατεβάζουν καντήλια» και να ορκίζονται ότι «το εκλογικό ποσοστό του Πασόκ στίς επόμενες εκλογές θα πάει σε επίπεδο ανάλυσης ούρων»!
Kύριε Πρόεδρε,
Οπως είναι γνωστό, μήνες τώρα βρίσκεται εν ισχύ το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και Παραπεμπτικογραφίας, με τα όποια τεχνικά προβλήματα εμφανίζει. Το επικροτούμε!
Στο σύστημα αυτό (δύο Ιστότοποι-κακώς) με λογισμικό «άρπα κόλα» δωρεάν – ανοικτού κώδικα (open source) είναι καταχωρημένα Φάρμακα, Εργαστηριακές εξετάσεις, Ιατρικές Πράξεις και Φυσικοθεραπευτικές πράξεις με βάση το SUPER απηρχαιωμένο ΠΔ 157/1991. Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 3008/2011 ξεκαθαρίσθηκε ότι δικαίωμα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έχουν οι συμβεβλημένοι και οι Μή συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Ιατροί. Μέχρι εδώ όλα καλά.
Προσφάτως δόθηκε προφορική εντολή όπως οι Ιατρικές εντολές Φυσικοθεραπείας να είναι Ηλεκτρονικές και όχι χειρόγραφες. Στον δέ Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ με σαφήνεια αναφέρεται ότι οι Φυσικοθεραπευτές θα αμοίβονται πλέον με 20 Euro γιά κάθε επίσκεψη (σύνολο 12 επισκέψεις Max  γιά κάθε εξάμηνο) και καταργείται το σύστημα κοστολόγησης της αμοιβής τους με τις Φυσικοθεραπευτικές Πράξεις του ΠΔ 157/1991. Επίσης ο Κανονισμός Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ καθορίζει ότι τα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ παραπεμπτικά και συνταγές ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΘΕΩΡΗΣΗ. Αυτός ήταν ο σκοπός της εξ άλλου. Ο στατιστικός έλεγχος και η πάταξη της γραφειοκρατίας και υπερσυνταγογράφησης. Ετσι, σήμερα ΔΕΝ χρειάζονται θεώρηση οι συνταγές φαρμάκων ανεξαρτήτως κόστους, όπως δεν χρειάζονται θεώρηση οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι μαγνητικές Τομογραφίες κλπ.
ΟΜΩΣ:
1. Στον Ιστότοπο http://e-diagnosis.gr όπου εμπεριέχονται οι Φυσικοθεραπείες, πρέπει να γίνει ΔΙΟΡΘΩΣΗ του λογισμικού γιατί εκτυπώνει «άρες μάρες κουκουνάρες» και δεν ακολουθεί το Νόμο.
2. Γιά ένα μήνα συνταγογραφούμε Παραπεμπτικά Φυσικοθεραπείας ΕΟΠΥΥ, με αυτοσχεδιασμούς και σημειώσεις και ΟΛΑ ΕΓΕΝΟΝΤΟ ΔΕΚΤΑ άνευ θεωρήσεως όπως προβλέπεται.
3. Τελευταίες μέρες ενεφανίσθη προφορικά «ως UFO εξ ουρανού», εντολή – «εγκύκλιος» (στό ΙΚΑ και στόν ΟΠΑΔ) η οποία λέει ότι «οι ΜΗ συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί ΔΕΝ μπορούν να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά ούτε χειρόγραφα Φυσικοθεραπείες, και ‘οτι δήθεν «Γίνονται αποδεκτά μόνο παραπεμπτικά φυσικοθεραπείας από Ιατρούς Συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ».
4. Ενεφανίσθη επίσης «ως UFO εξ ουρανού» η άποψη ότι τα παραπεμπτικά αυτά θέλουν θεώρηση.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ Κύριε Πρόεδρε του EOΠYY, ξεκαθαρίστε μας:
1. Οι πιστοποιημένοι, ΜΗ συμβασιούχοι Ιατροί ΕΟΠΥΥ μπορούν να συντάσουν Ηλεκτρονικά παραπεμπτικά Φυσικοθεραπείας?
2. Τα Ηλεκτρονικά παραπεμπτικά κάθε είδους (φάρμακα, εξετάσεις, φυσικοθεραπείες) χρειάζονται θεώρηση?
3. Ποιός είναι ο Διευθυντής του ΕΟΠΥΥ του Νομού Πρέβεζας και πού στεγάζονται τα Κεντρικά Γραφεία του ΕΟΠΥΥ του Νομού Πρέβεζας?
4. Ποιός Κυβερνητικός Υπεύθυνος εποπτεύει και ελέγχει τους Ιστότοπους http://e-syntagografisi.gr και http://e-diagnosis.gr ? Γιατί δυσλειτουργούν και υπολειτουργούν? Γιατί δεν απαντούν στά τηλέφωνα 1135 και 11131? Γιατί αδιαφορούν να διορθώσουν τα λάθη που τους επισημαίνουμε?
5. Οι ελευθεροεπαγγελματίες Ιατροί που συνεβλήθησαν (κακώς) με τον ΕΟΠΥΥ, μπορούν πέραν της αμοιβής 10Euro να χρεώνουν και Ιατρικές πράξεις του ΠΔ 157/1991? (ενίοτε «αέρα -πατέρα»)
Τελειώνοντας Κύριε Πρόεδρε, σας επισημαίνω, ότι η οργή των πολιτών εξ αιτίας των περικοπών που υπέστησαν και εξ αιτίας της Διοικητικής αποδιοργάνωσης ξεσπάει πάνω μας (στούς ιατρούς) γιατί εσείς απέχετε 400Km. Κυκλοφορεί η φήμη ότι η Ελλάδα εκτός από Οικονομική κατάρρευση, πάσχει και από Διοικητική κατάρρευση. Παρακαλώ, αποδείξτε μας το αντίθετο.
Με τιμή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου