Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Β. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΟΠΥΥ- το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Τον περασμένο Μάρτιο, η ηγεσία του ΥΥ&ΚΑ με επικεφαλής τον «πολύ» Υπουργό κο Λοβέρδο, που αφού «έδρεψε δάφνες» στο προηγούμενο υπουργείο που ηγούνταν, συρρικνώνοντας τα εργασιακά δικαιώματα, δημιούργησε καινούργια δεδομένα στο χώρο της υγείας με την ψήφιση του νόμου 3918/2011 «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» και τη γέννηση του ΕΟΠΥΥ.
Ο ΕΟΠΥΥ γεννήθηκε με την ελπίδα να συγκεντρώσει όλες τις διοικητικές δομές των τεσσάρων μεγάλων ταμείων, να ελαττώσει την γραφειοκρατία, να εγκαινιάσει μια νέα σχέση με τον ιατρικό κόσμο και μετά από δεκαετίες να θεμελιώσει επιτέλους ένα μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, βιώσιμο, αποδοτικό και υψηλού επιπέδου όσον αφορά στη σχέση του με τον πολίτη- ασφαλισμένο.
Γρήγορα όμως η ελπίδα εξανεμίστηκε, αφού ο συγκεκριμένος νόμος δεν βασίζονταν στον ανθρωποκεντρικό αλλά στον οικονομοκεντρικό χαρακτήρα του μοντέλου (που ούτε αυτό τελικά επιτύγχανε) και ήταν λείαν περιγραφικός, χωρίς να απαντά σε βασικά ερωτήματα, όπως οι σχέσεις του ιατρικού κόσμου με τον οργανισμό και οι σχέσεις του ασφαλισμένου προς αυτόν. Αυτά τα ουσιώδη και κεντρικά ερωτήματα σύμφωνα με τους κυβερνώντες θα απαντώνταν εν ευθέτω χρόνο με πολυάριθμα προεδρικά διατάγματα και πράξεις (γρήγορα, συνοπτικά, αδιαπραγμάτευτα), αφήνοντας γιατρούς και ασφαλισμένους να εικάζουν, να υποθέτουν, να γίνονται δέκτες σεναρίων, κουτσομπολιών και κακόβουλης προπαγάνδας για πολλούς μήνες.
Μέχρι που φτάσαμε στον Νοέμβρη, όπου η ηγεσία του ΥΥ&ΚΑ έδειξε- επισήμως πλέον- τις προθέσεις της, που ήταν αναμενόμενες πια και πολλαπλώς καταγγελλόμενες από τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, με την ψήφιση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΦΕΚ 2456, 3/11/11) που επιβεβαίωνε τους φόβους του ιατρικού κόσμου για τις εκτρωματικές αλλαγές που επέφερε στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, με έναν αχταρμά από ανάμειξη ιδιωτών, γιατρών του ΙΚΑ, γιατρών των κέντρων υγείας και νοσοκομείων, όλους απλήρωτους, απαξιωμένους, σχεδόν επαίτες.
η ομολογία της αποτυχίας
Μετά από σωρεία εκβιασμών, παρανομιών, απειλών, σαλαμοποιήσεων και αλλεπάλληλων ψευδών (χαρακτηριστικά μαφίας ή ευγενέστερα καρτέλ) από πλευράς της ηγεσίας του ΥΥ&ΚΑ, που ακολούθησαν τους τελευταίους μήνες του περασμένου χρόνου με σκοπό την επιβολή και εφαρμογή μιας άθλιας μεταβατικής επινόησης- προθαλάμου του ΕΚΠΥ φτάσαμε στις αρχές του νέου έτους στην ομολογία της αποτυχίας του μοντέλου- εκτρώματος του Λοβέρδου και των υπάκουων υπαλληλίσκων του (που θα πτώχευαν ακόμη και περίπτερο αν το αναλάμβαναν) από ποιους λέτε? Από αυτούς που μέχρι πριν λίγο υποστήριζαν ότι τα fax του EOΠΥΥ είχαν πάρει «φωτιά» από τις χιλιάδες των αιτήσεων των γιατρών που ενθουσιασμένοι βιάζονταν να ενταχθούν στον οργανισμό και να προλάβουν τις προθεσμίες (ποιες προθεσμίες?). Και για του λόγου το αληθές παραθέτω τα παρακάτω:
·         Από τα πρακτικά της Βουλής της 27 – 01 – 12.
"ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
Έχετε δίκιο όταν λέτε ότι ο νέος Κανονισμός Παροχής Υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ ως προς ορισμένες υπηρεσίες κατέβασε το επίπεδο. Δεν είναι λάθος αυτό. Προσπαθούσαμε να προσαρμόσουμε αυτά που θα μπορούμε να παράσχουμε με ίσους όρους –όλα τα ταμεία, όλοι οι ασφαλισμένοι τα ίδια- και ορισμένες φορές το επίπεδο της παροχής παρέμεινε στα επίπεδα της υψηλότερης, της καλύτερης ποιότητας και άλλες έπεσε. Δεν έχετε άδικο εδώ. Έπρεπε, όμως, να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα προβλήματα, συγκεκριμένες υπηρεσίες με συγκεκριμένα χρήματα. Χρήματα δεν υπάρχουν για να γίνουν θαύματα. Αυτό το δέχομαι ως αρχή".
·         Δημοσίευμα της εφημερίδας «Θέμα» της 24 – 01 – 12, μετά την μηνιαία συνάντηση του Υπουργού με τους Διοικητές των Νοσοκομείων:
«Ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί σημαντική δεξαμενή γιατρών για τα δημόσια νοσοκομεία. Με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ μπορούν να καλυφθούν τα κενά των γιατρών του ΕΣΥ, ιδίως στην περιφέρεια και σε συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες όπου υπάρχει πρόβλημα».
·         Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κος Βουδούρης, δηλώνει στην εφημερίδα τα «Νέα» την 28 – 01 – 12:
«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ελλείψεις επειδή οι γιατροί, κυρίως στην περιφέρεια δεν έχουν συμβληθεί, γι αυτό κι επεξεργαζόμαστε σχέδιο να αγοράσουμε υπηρεσίες από το ΕΣΥ»
Εσείς τι καταλάβατε? Είναι προφανές ότι ένας τυφλός (ΕΟΠΥΥ) είναι αδύνατον να οδηγήσει έναν άλλο τυφλό (ΕΣΥ) να περάσει τη διάβαση. Κι όμως ο Λοβέρδος και η παρέα του ισχυρίζονται ότι αυτό είναι θεμιτό. Θαυμάστε τους!!!
η κατάντια της ηγεσίας
Όλα θα μπορούσε να τα συγχωρήσει ο ιατρικός κόσμος σε βάθος χρόνου, από αυτούς που βάλθηκαν να κατεδαφίσουν ότι απέμεινε από την περίθαλψη όλων των επιπέδων στη χώρα μας. Αυτό όμως που ποτέ δεν θα πρέπει να ξεχάσει είναι ο χαρακτηρισμός καρτέλ που του απέδωσε ο επικεφαλής του ΥΥ&ΚΑ υπουργός κος Λοβέρδος σε μια παραληρηματική έκρηξη απώλειας ψυχραιμίας και ίχνους αξιοπρέπειας και σύνεσης που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει έναν ανώτατο κρατικό λειτουργό. Είναι άκρως αντιδημοκρατικό να αποκαλεί κανείς έτσι τον ιατρικό κόσμο αυτής της χώρας, γιατί ενδεχομένως ενοχλήθηκε από το αρραγές μέτωπο και τη συνοχή που έχει σφυρηλατήσει ένα χρόνο τώρα. Επειδή προφανώς ο ίδιος αγνοεί τον ορισμό της λέξης καρτέλ του τον παραθέτω:
«Καρτέλ ονομάζεται η ρητή σύμπραξη (συμφωνία) μεγάλων κυρίως επιχειρήσεων εταιρικής μορφής δραστηριοποιούμενων στον ίδιο κλάδο, δηλαδή ανταγωνιστικών, με σκοπό την αποφυγή του μεταξύ τους ανταγωνισμού δια κοινής διαμόρφωσης ενιαίας τιμής των προσφερομένων υπηρεσιών ή των προϊόντων τους, ή και με πολύ ελάχιστες μεταξύ τους διαφορές τιμών».
Αν ο υπουργός εννοεί καρτέλ τη συσπείρωση του ιατρικού κόσμου έναντι της εξευτελιστικής αμοιβής των 6,5 ευρώ τότε θα συμφωνήσω μαζί του.
Αν πάλι εννοεί καρτέλ την προσπάθεια του κρατικού παρεμβατισμού να υποχρεώσει μεγάλες ομοειδείς ομάδες να συμπράξουν με τη βία στην εξαθλίωση τους και πάλι θα συμφωνήσω. Θα πρέπει όμως να του υπενθυμίσω ότι αυτό συμβαίνει συνηθέστερα σε αγορές χωρίς ανταγωνισμό π.χ. σε αγορές ολοκληρωτικών καθεστώτων. Μήπως είχε στο μυαλό του κάτι τέτοιο?
Αγαπητοί Συνάδελφοι
Μετά την κατάντια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥ&ΚΑ είναι έκδηλο πλέον ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμμιά διαπραγμάτευση με μια ηγεσία που έχει χάσει το μέτρο, την ψυχραιμία και την αξιοπιστία της για δύο λόγους:
·         Διότι προσβάλλει βάναυσα τον ιατρικό κόσμο με χαρακτηρισμούς τέτοιου είδους και γιατί
·         η συγκεκριμένη ηγεσία βρίσκεται ήδη σε τροχιά αποχώρησης κάτω από το βάρος της ανυποληψίας και της παταγώδους αποτυχίας και δεν αποτελεί πρακτικά πια ούτε καν συνομιλητή.
Για τον υπουργό δε του «καρτέλ» ίσως του ταιριάζουν οι στίχοι από τη Αντιγόνη του Σοφοκλή (στίχοι 620-3): Σοφί γρ κ του κλεινν πος πέφανται· τ κακν δοκεν ποτ'' σθλν τδ'' μμεν, τ φρένας θες γει πρς ταν. (Έχει ειπωθεί ένας λόγος σοφός: Αν θέλει ένας θεός στη συμφορά να σπρώξει κάποιον, σκοτίζει το μυαλό του και το κακό το παίρνει για καλό).
* Ο Βασιλακόπουλος Βασ. είναι  Καρδιολόγος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου