Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Απέτυχε ο ΕΟΠΥΥ. Στους ιδιώτες γιατρούς οι ασφαλισμένοι

Απέτυχε ο ΕΟΠΥΥ. Στους  ιδιώτες γιατρούς οι ασφαλισμένοι
Η λέξη αποτυχία δεν αρκεί για να περιγράψει το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).Ο οργανισμός ο οποίος λειτουργεί πιλοτικά εδώ και ένα χρόνο δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι – σε καιρό κρίσης- του γύρισαν την πλάτη . Οι 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι που  υπάγονται σε αυτό το υγειονομικό σύστημα είναι στον αέρα!
Είναι ενδεικτικό πως σε 13 νομούς της χώρας δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος συμβεβλημένος γιατρός, ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις στο σύνολο των ιατρικών ειδικοτήτων .
Μέχρι τώρα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ μόλις 11.000 γιατροί, εκ των οποίων οι 6.000 είναι οι πρώην γιατροί του ΙΚΑ που απασχολούνται στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ και οι 5.000 συμβεβλημένοι  γιατρο, από τους συνολικά 22.000 που υπολόγιζε το υπουργείο Υγείας  οτι συμβληθούν.
Οι ιδιώτες γιατροί, συνεχίζουν να ακολουθούν τις συστάσεις των Ιατρικών Συλλόγων  τους που τους απειλούν ακόμα και με Πειθαρχικό στην περίπτωση που συμβληθούν -αποδεχόμενοι την αμοιβή των 6 ευρώ- για κάθε περιστατικό που εξετάζουν.
Οι εκατομμύρια ασφαλισμένοι αναγκάζονται να καταφεύγουν στους γιατρούς του ΙΚΑ προκειμένου να εξεταστούν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι λίστες αναμονής ξεπερνούν τους τρεις μήνες.
Σε άλλες περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι πληρώνουν το αντίτιμο των επισκέψεων σε ιδιώτες γιατρούς,  οι οποίοι όμως έχουν το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων.
Πάντως δεν είναι λίγες οι φορές που η προσπάθεια συνταγογράφησης μέσω των δύο ηλεκτρονικών συστημάτων αποδεικνύεται πόλεμος για γερά νεύρα αφού το σύστημα μπλοκάρει και η εκτύπωση των συνταγών απαιτεί ακόμη και δύο ώρες .
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει ανακοινώσει πως εντός του μήνα προκηρύσσονται θέσεις για 5.000 νέους γιατρούς οι οποίοι  εκτιμάται πως θα αμβλύνουν το πρόβλημα, ενώ δεν αποκλείεται να  αφαιρεθεί το δικαίωμα συνταγογράφησης σε όσους ιδιώτες γιατρούς επιμένουν να αρνούνται την συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου