Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Λοβέρδος. «Καρτέλ» τορπιλίζουν τις αλλαγές στο ΕΣΥ

Loverdosc copy
Της Ελένης Πετροπούλου
Ενας… άγνωστος πόλεμος καρτέλ στο χώρο της υγείας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, δυναμιτίζοντας κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών. Γιατροί και προμηθευτές αποδεικνύουν ότι μπορούν «ενωμένοι» να μπλοκάρουν νέες δράσεις και πολιτικές στο χώρο της υγείας. Να ακυρώσουν ακόμη και παρεμβάσεις για την αναγκαία ανασυγκρότηση και την ίδια την επιβίωση του δημοσίου συστήματος υγείας!
Δύο κορυφαίες περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα δείχνουν πόλεμο των καρτέλ κατά των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Από τη μία προμηθευτές του ΕΣΥ εμπόδισαν ηλεκτρονική δημοπρασία και από την άλλη ιδιώτες γιατροί αρνούνται συντονισμένα να συμβληθούν με τον ΕΟΠΠΥ, προκαλώντας ασφυξία στον Οργανισμό.
Στην πρώτη περίπτωση, προμηθευτές ορθοπεδικού υλικού συμπεριφέρθηκαν ως καρτέλ και κατά την πρόσκληση ενδιαφέροντος δεν κατέθεσαν προσφορές! «Είναι ο ορισμός του καρτέλ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος και προανήγγειλε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η πρώτη μεγάλη ηλεκτρονική δημοπρασία για τα ορθοπεδικά. «Τι νομίζουν οι κύριοι αυτοί, ότι θα υποχωρήσουμε; Δεν θα υποχωρήσουμε εμείς αλλά αυτοί», υπογράμμισε ο υπουργός, προειδοποιώντας λίγο αργότερα ότι η Ελλάδα θα αγοράσει ορθοπεδικό υλικό από την Κύπρο και με νόμο θα νομιμοποιήσει τη δαπάνη «για να μάθουν οι κύριοι αυτοί».
ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ
Είχε προηγηθεί η… απροθυμία των εταιρειών ορθοπεδικών υλικών να καταθέσουν προσφορές στην πιλοτική ηλεκτρονική δημοπρασία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας για την προμήθεια υλικών. Η προθεσμία υποβολής έληξε χωρίς να έχει υποβληθεί καμιά προσφορά από τις περίπου τριάντα εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Από την πλευρά τους, οι προμηθευτές ορθοπεδικού υλικού υποστηρίζουν ότι «δεν είναι καρτέλ η θεσμική λειτουργία των επαγγελματικών σωματείων και η δραστηριοποίησή τους για να αντιμετωπίσουν παράνομες συμπεριφορές του Δημοσίου, όπως τη μη πληρωμή επί σειρά ετών των τιμολογίων, την εκ των υστέρων πληρωμή χωρίς τόκο και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καν χρήματα, αλλά με άτοκα ομόλογα» κ.ά.
Η πραγματικότητα, ωστόσο, για τα νοσοκομεία είναι ότι εδώ και χρόνια προμηθεύονταν υπερτιμολογημένα υλικά και υλικά που κατέληγαν στα σκουπίδια! Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου ΚΑΤ, το οποίο προμηθευόταν οστικά μοσχεύματα (φυσικά ή συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε ορθοπεδικές επεμβάσεις, κατάγματα κ.α.) με «καπέλο» 1.800%!
Πιο συγκεκριμένα, το 2009 το κόστος των οστικών μοσχευμάτων στο ΚΑΤ ανήλθε σε 18.127.960 ευρώ. Έναν χρόνο μετά, το κόστος «έπεσε» κατά 48,4% και έφθασε στα 9.347.673 ευρώ. Το 2011 δεν ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ, με αριθμό ορθοπεδικών επεμβάσεων αυξημένο τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της 1ης Υγειονομικές Περιφέρειας Αττικής, μόνο τη διετία 2009 – 2010, το ΕΣΥ πλήρωσε 85 εκατομμύρια ευρώ για οστικά μοσχεύματα. Σε μία περίπτωση νοσοκομείου, μάλιστα, για ένα μόνο χειρουργείο τα οστικά μοσχεύματα κόστισαν 70.000 ευρώ, όταν το ασφαλιστικό ταμείο κάλυπτε μόλις 8.500 ευρώ…
Τα «καρτέλ» στην Υγεία δεν περιορίζονται όπως φαίνεται αποκλειστικά στις επιχειρήσεις, αλλά επεκτείνονται και σε φυσικά πρόσωπα. Ετσι, ιδιώτες γιατροί, κυρίως στην περιφέρεια, συμπεριφέρονται ως «καρτέλ» και αρνούνται να συμβληθούν με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), τινάζοντας στον αέρα την περίθαλψη εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΕΟΠΥΥ, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν στον Οργανισμό ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών.
Ενδεικτικό -κάθε άλλο παρά μοναδικό- είναι το παράδειγμα του νομού Σερρών, όπου σε ολόκληρη την περιοχή δεν έχει βρεθεί ούτε ένας παιδίατρος που να επιθυμεί να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ! Η διοίκηση του Οργανισμού εκτιμά ότι αυτή η συμπεριφορά δεν αποτελεί σύμπτωση, αλλά εντάσσεται σε οργανωμένη προσπάθεια των ιδιωτών γιατρών να μη «δουλέψει» ο ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι δυσαρεστημένοι από τις προτεινόμενες αμοιβές.
ΣΧΕΔΙΟ
Για το λόγο αυτό, η διοίκηση του ΕΟΠΠΥ επεξεργάζεται σχέδιο για την ενίσχυση του δικτύου των γιατρών που εξυπηρετούν περισσότερους από εννέα εκατομμύρια ασφαλισμένους. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται πρόταση σύμφωνα με την οποία ο νέος φορέας θα μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες από το ΕΣΥ. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα «ενοικιάζει» γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι εφόσον το επιθυμούν θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους εντός του νοσοκομείου και κατά τις απογευματινές ώρες λειτουργίας. Για τις υπηρεσίες τους θα αμείβονται, ενισχύοντας έτσι και το εισόδημά τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου