Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ρέθυμνο: Απορρίπτει συγχώνευση του νοσοκομείου της πόλης με το όμορο των Χανίων, η αντιπεριφερειάρχης Μ. Λιονή

«Σε καμία περίπτωση το νοσοκομείο Ρεθύμνου δε μπορεί να συγχωνευτεί με το όμορο των Χανίων ή έστω να καταργηθούν κλινικές του, καθώς ήδη, λόγω των ελλείψεών του σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, ανταποκρίνεται με δυσκολία στις πληθυσμιακές ανάγκες της Περιφερειακής μας Ενότητας».

    Αυτό επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή σε σημερινή επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, τον πολιτικό κόσμο του νομού και τους υπεύθυνους για την υγεία στο νομό, με αφορμή την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της υγείας στο Ρέθυμνο, μετά την απόφαση για συνεργασία μεταξύ των νοσοκομείων Ρεθύμνου και Χανίων.

    Η κ. Λιονή αναρωτιέται αν πρόκειται για μία θετική πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργείου, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ή το εάν θα σημάνει μια σταδιακή συγχώνευση, με αποτέλεσμα το τέλος της διοικητικής, λειτουργικής, οικονομικής και επιστημονικής αυτοτέλειας ορισμένων κλινικών του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Κάνει λόγο επίσης για την «ανάγκη αυτοτέλειας και αυτονομίας της μοναδικής πλέον, μετά και το κλείσιμο της ιδιωτικής κλινικής Ασκληπιός, υπηρεσίας υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης», σύμφωνα και με τα στοιχεία, που έχει στη διάθεσή της από τα οποία προκύπτει η ανάγκη για ένα σύγχρονο και αναβαθμισμένο νοσηλευτικό ίδρυμα και «όχι το αντίθετο» όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης.

    Μετά και τα τελευταία γεγονότα που έχουν ταράξει την τοπική κοινωνία και αφορούν στη λειτουργία του νοσοκομείου, τις δυνατότητες του, σχετικά με την παροχή υπηρεσιών υγείας, αλλά και μετά τη χθεσινή κατάληψη από γιατρούς και νοσηλευτές των γραφείων της διοίκησης, όλα κατατείνουν στο ότι η ενδυνάμωση του νοσοκομείου Ρεθύμνου είναι πλέον καθολική απαίτηση της τοπικής κοινωνίας. Όπως μάλιστα δηλώνει η κ. Λιονή «την ενδυνάμωση και όχι το τέλος του νοσοκομείου Ρεθύμνου θα περιφρουρήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

    Αξίζει να σημειωθεί πως το νοσοκομείο Ρεθύμνου καλύπτει τις ανάγκες υγείας 82.000 κατοίκων, πληθυσμός που αυξάνεται κάθε καλοκαίρι, λόγω τουρισμού και φτάνει τις 150.000 και πλέον. Επίσης, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, ανέρχονται περίπου στις 6.000, οι νόμιμα εγκατεστημένοι μετανάστες είναι περίπου 7.000, ενώ σε 3.000 υπολογίζονται όσοι δεν έχουν τα έγγραφα νόμιμης παραμονής στη χώρα. Τέλος το νοσοκομείο εξυπηρετεί τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μόνιμη εγκατάσταση στο Ρέθυμνο, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 5.000 και φυσικά όλα τα τροχαία που συμβαίνουν στο οδικό δίκτυο στα όρια του νομού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου