Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

NIKI ΠΙΣ: ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Από τους κλάδους της Ιατρικής που έχουν δεχτεί σημαντικό και καίριο πλήγμα από την οικονομική κρίση και από τη μνημονιακή πολιτική είναι ο κλάδος της εργαστηριακής Ιατρικής. Το υψηλό λειτουργικό κόστος των εργαστηρίων (leasing, αναλώσιμα, προσωπικό, εισφορές, φορολογία) σε συνδυασμό με τη πολύμηνη στάση πληρωμών έχει φέρει τους εργαστηριακούς ιατρούς σε κατάσταση απόγνωσης.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
1 Άμεση αποπληρωμή με σαφές χρονοδιάγραμμα εξόφλησης της μετρητοίς των παλαιών οφειλών των ασφαλιστικών φορέων που συναποτελούν σήμερα το ΕΟΠΥΥ, με πλήρη αναγνώριση των δεδουλευμένων χωρίς κανένα τέχνασμα ή «κούρεμα». Πολιτική και νομική διεκδίκηση των δεδουλευμένων αμοιβών μετά από την τελευταία νομοθετική ρύθμιση που θέτει σε αμφισβήτηση την αναγνώριση μέρους των δεδουλευμένων οφειλών.
2  Νόμιμη διασφάλιση της έγκαιρης καταβολής των αμοιβών από τον ΕΟΠΥΥ. Ρητή και αυστηρή τήρηση των χρόνων αποπληρωμής των νέων οφειλών στις 45 ημέρες, με ρήτρες με τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ θα δεσμεύεται εφ’ όσον δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.
3. Τεχνικά άρτιο και ασφαλή σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με ελεγκτικούς μηχανισμούς του ύψους, του είδους, της κατεύθυνσης και της αναγκαιότητας των συνταγών στις παρακλινικές εξετάσεις.
4. Ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων που έχουν καθηλωθεί στο  τιμολόγιο του 1991, με άμεση προτεραιότητα στην αναθεώρηση της τιμολόγησης εξετάσεων με ευτελιστική τιμή που δεν ανταποκρίνεται στο κόστος τους, όπως π.χ. γενική αίματος, ακτινογραφίες, υπερηχογραφήματα.
5. Μείωση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολογίας σε ποσοστό κέρδους 20-25% για τα εργαστήρια. Μείωση φορολογικής κλίμακας επί υπάρξεως θέσεων εργασίας, με σκοπό την πάταξη της ανεργίας.
6. Επιβολή ενός αξιοπρεπούς ορίου πλαφόν που να εξασφαλίσει την κάλυψη του παγίου και λειτουργικού κόστους απόκτησης της υλικοτεχνικής και εργασιακής υποδομής του εργαστηρίου, συν το ποσοστό κέρδους.
7. Συμψηφισμός δεδουλευμένων αμοιβών και οφειλών προς τους Δημόσιους φορείς.
8. Καταπολέμηση της απελευθέρωσης του ιατρικού επαγγέλματος και της εκχώρησης του εργαστηριακού κλάδου στα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα.  Διαφύλαξη και αποτροπή της οικονομικής εξόντωσης των μικρών εργαστηρίων προς όφελος των μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων.
9. Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εργαστηριακές εξετάσεις, το ύψος του οποίου (352 εκ. ευρώ) αδυνατεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών 9.5 εκ ασφαλισμένων (37 ευρώ ετησίως ανά δικαιούχο).
10. Προσπάθεια διαφύλαξης και διάσωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των ασφαλισμένων από την ενδεχόμενη κατάρρευση των αποθεματικών των ταμείων.

1 σχόλιο:

  1. Ποιοι ειναι οι υποψηφιοι της ΝΙΚΙ.ΠΙΣ;Τουλαχιστον να γνωριζουμε ποιοι δεσμευονται για μας,οταν εκλεγουν-Πραγμα που ευχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή