Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ



Αθήνα 11/9/2012

Δελτίο Τύπου


ΘΕΜΑ: ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ η σιωπή του αν. Υπ. Υγείας κ. Μ. Σαλμά για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ πρός τους ιατρούς, κανένα σχέδιο διάσωσης του καταρρέοντος οργανισμού. Συνεχίζουμε την επίσχεση εργασίας πρός τον ΕΟΠΥΥ μέχρι και την Τετάρτη 12/09/2012, οπότε και θα επανεξετάσουμε την στάση μας.


            Με μεγάλη δυσαρέσκεια παρακολουθήσαμε τις χθεσινές δηλώσεις του Αν. Υπουργού κ. Μ. Σαλμά σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Εκκωφαντική ήταν η σιωπή του, όσο αφορά το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των τεράστιων χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τους ιατρούς ύψους 260 εκ. ευρώ για το 2012, συμπεριλαμβανομένης της ωρίμανσης του Ιουλίου, καθώς επίσης και άλλων 1110 εκ. ευρώ (570 εκ. για τους κλινικούς και 540 εκ. ευρώ για εργαστηριακούς) για τα έτη 2010 και 2011. Καμία αναφορά για το πώς θα διασωθεί από την πλήρη κατάρρευση ο ΕΟΠΥΥ καθώς η "μαύρη τρύπα" του 1,5 δις ευρώ καθημερινά διευρύνεται. Αντ' αυτού ο κ. Μ. Σαλμά ακολουθώντας την τακτική του στρουθοκαμηλισμού και της αδιαλλαξίας, ανακοίνωσε στον Έλληνα ασφαλισμένο, που δεν μπορεί να βρει ιατρικές υπηρεσίες, ότι " δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, απ' ότι φαίνεται οι συμβεβλημένοι γιατροί συνταγογραφούν", αγνοώντας με επιδεικτικό και συγχρόνως προκλητικό τρόπο τα αιτήματα της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, των μεγαλύτερων ιατρικών συλλόγων και του συνόλου της ιατρικής κοινότητας, παρά το γεγονός ότι είναι και ο ίδιος μέλος της και γνωρίζει πολύ καλά ότι τα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης κάτω από το βάρος των χρεών του ΕΟΠΥΥ, που τους έχει καταχρηστικά επιβληθεί. Επιχειρεί για άλλη μία φορά να αποπροσανατολίσει και σκόπιμα αποκρύπτει ότι εμείς ουδέποτε συστήσαμε στα μέλη μας να μην συνταγογραφούν, αντιθέτως ασκούν κανονικά τα συνταγογραφικά τους καθήκοντα , ως ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί , με την διαφορά ότι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας και λειτουργούν τα ιατρεία τους ως αμιγώς ιδιωτικά ιατρεία.

           


            Με λύπη διαπιστώνουμε ότι , ο αρμόδιος υπουργός δεν μπορεί ή δεν θέλει να κατανοήσει ότι ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί ένα κακοστημένο δυσλειτουργικό πτωχευμένο κρατικό μονοπώλιο που έχει παγιδεύσει 9,5 εκ ασφαλισμένους σε ένα σύστημα με ελλειπή εξυπηρέτηση και υγειονομική κάλυψη και με σοβαρότατο κίνδυνο υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ κρατάει όμηρο και απλήρωτο το ιατρικό σώμα με υποκοστολογημένες ιατρικές επισκέψεις, πράξεις και παρακλινικές εξετάσεις, μαστιγώνοντας το και υποχρεώνοντάς το να συνεχίζει να χρηματοδοτεί το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ιδιαίτερη δε εντύπωση προκαλεί ότι το τηλέφωνο για ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ αντιστοιχεί στο 25% της καθαρής αξίας μίας ιατρικής επίσκεψης που ΔΕΝ πληρώνεται στην ώρα της.

           


            Μετά απ' όλα αυτά δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε, με την συνεργασία και αρωγή των μεγάλων ιατρικών συλλόγων, κανονικά την επίσχεση εργασίας προς τον ΕΟΠΥΥ, που διεξάγεται με ιδιαίτερη επιτυχία και συμμετοχή από τα μέλη μας, μέχρι και την προσεχή Τετάρτη 12/09 , οπότε και θα επανεξετάσουμε την κατάσταση. Συνεχίζουμε να συνιστούμε στα μέλη μας για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας, να αποφύγουν κατά το δυνατόν την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και να προβαίνουν στην κατ’ εξαίρεση εξυπηρέτηση των επειγόντων ή σοβαρών περιστατικών.

           


            Καλούμε για άλλη μία φορά τον Αν. Υπουργό κ. Μ. Σαλμά σε διάλογο με σαφή και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τους κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς καθώς και σοβαρό σχέδιο διάσωσής του καταρρέοντος οργανισμού. Αποτελεί ύστατο καθήκον της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥ να εξηγήσει στον Ελληνικό Λαό την πραγματική κατάσταση του οργανισμού και να καταστήσει σαφές ότι το παρόν επίπεδο παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ δεν είναι βιώσιμο με το ύψος της παρούσας χρηματοδότησης.

           


            Επίσης, απευθύνουμε δημόσιο κάλεσμα στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να δραστηριοποιηθεί, να τοποθετηθεί δημόσια απέναντι στο ενδεχόμενο κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ, να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να εργασθούμε από κοινού για την πλήρη αποπληρωμή όλων των ιατρών, εργαστηριακών και κλινικών, τόσο για τις παλαιές όσο και για τις νέες οφειλές. Επιπλέον καλούμε το σύνολο της ιατρικής κοινότητας να συγκροτήσει ένα Πανελλήνιο Μέτωπο για την Υγεία και ελπίζουμε σε συμμετοχή στην επίσχεση εργασίας και των ιατρών που εργάζονται στις μονάδες υγείας του  ΕΟΠΥΥ, που καθημερινά βλέπουν τις αποδοχές τους να μειώνονται καθώς η αξία της ιατρικής εξέτασης αποτιμάται πλέον από 0,22 - 0,78 ευρώ ανά ασθενή, το μισό περίπου του κόστους που έχει το τηλεφωνικό ραντεβού !

           


            Τι συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

1. Ζητούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να πει την αλήθεια στον Ελληνικό Λαό για την πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση του οργανισμού και να καταλογίσει ευθύνες σε όσους τις έχουν για την χρεοκοπία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου υγείας της χώρας.
2. Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των παλαιών οφειλών ύψους 1100 εκ με αντίστοιχες ποινικές ρήτρες, και νομοθετική ρύθμιση ύπαρξης συμψηφισμού με φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις των ιατρών.
3. Αποπληρωμή των νέων οφειλών ύψους 260 εκ. μέχρι και τον Ιούλιο και δέσμευση για τήρηση της ισότιμης και δίκαιης αποπληρωμής  των παρόχων εντός 45 ημερών, βάση των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.
4. Την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 1% του ΑΕΠ και την απευθείας καταβολή των εισφορών υγείας των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς την μεσολάβηση των επιμέρους ταμείων.
5. Παρουσία εκπροσώπου των ιατρών στο ΔΣ του οργανισμού και αντιπροσώπου των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων στο διοικητικό του συμβούλιο.
6. Πλήρης αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης και των εργασιακών σχέσεων των ιατρών με υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.
7. Κάλυψη των ελλειμμάτων από την Κεντρική Κυβέρνηση, με άμεση έναρξη διαχειριστικού ελέγχου για τα αίτια που οδήγησαν τον Οργανισμό σε πτώχευση.
Γνωρίζουμε καλά ότι όλο αυτό το διάστημα έχουμε δίπλα μας την ελληνική κοινωνία που έχει κατανοήσει τα τραγικά αδιέξοδα του ΕΟΠΥΥ και έχει ήδη αρχίσει να καταλογίζει τις πολιτικές ευθύνες που αναλογούν σε όλους όσους έχουν την ευθύνη των χειρισμών. Τέλος απευθύνουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας στους ασφαλισμένους. Όλοι μαζί ασφαλισμένοι και ιατροί οφείλουμε να αξιώσουμε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου που να σέβονται τον ασφαλισμένο πολίτη και να εξασφαλίζουν στοιχειωδώς την δυνατότητα οικονομικής επιβίωσης στους λειτουργούς της υγείας.

Για την ΔΕ της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γεν. Γραμμ.

Γ. Ελευθερίου                                   Εμ. Πολυζόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου