Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

«Κινδυνεύουν ζωές χωρίς εφημερίες… Μας γύρισαν 40 χρόνια πίσω!»



“ Χωρίς αναισθητικό… η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Γιατρών του ΕΣΥ Λακωνίας που προαναγγέλει επίσχεση εργασίας την Δευτέρα 17/9! ”
Η Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Νομού Λακωνίας με απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως (11/9/12) ενημερώνει τους Λάκωνες πολίτες για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια Νοσοκομεία. Περιγράφει το «κενό» πρόγραμμα εφημεριών του Σεπτεμβρίου όπου για παράδειγμα η Παιδιατρική έχει 18 κενά…
Προαναγγέλει επίσχεση εργασία την Δευτέρα  17 Σεπτεμβρίου και περιγράφει τις συνθήκες που διαμορφώνονταο κάτω από τις οποίες «κινδυνεύουν ζωές…». Χαρακτηριστικά στην απόφαση της Γ.Σ. αναφέρονται τα εξής:
«Στην προ 3ετίας Ελλάδα της επίπλαστης ευμάρειας ούτε η πιο νοσηρή φαντασία ούτε ο πιο διεστραμμένος νούς θα μπορούσε να δημιουργήσει την πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα. Σταθερά και μέσα από απόλυτα οργανωμένο σχέδιο ξένων κατακτητών και ντόπιων εθελόδουλων κομματαρχών, αποδομείται κάθε έννοια κοινωνικού κράτους, εξανεμίζεται κάθε εργασιακή κατάκτηση και η χώρα βυθίζεται στο τέλμα της ανεργίας, της ύφεσης και της εξαθλίωσης.
Η Δημόσια Υγεία σε όλες τις χώρες που πέρασε το ΔΝΤ αποτέλεσε στόχο δραματικών περικοπών με άμεση επίπτωση σε όλους τους δείκτες που χαρακτηρίζουν το επίπεδο υγείας ενός λαού.
Στην Αργεντινή τη δεκαετία 1991-2001 η «σωτηρία» από το ΔΝΤ έφερε

- Μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 6 με 7 χρόνια

- Το 48% του πληθυσμού έμεινε εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
- Αυξημένη νοσηρότητα απο παθήσεις όπως φυματίωση, ψυχικά και καρδιαγγειακά νοσήματα
- Αύξηση της  θνησιμότητας ιδιαίτερα  από παθήσεις όπως η φυματίωση
Στην Ελλάδα μέχρι τώρα η συμπίεση σε ασφυκτικά επίπεδα των δαπανών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει οδηγήσει 

• Πολίτες να ψάχνουν απεγνωσμένα, βάζοντας βαθιά το χέρι στη τσέπη, να βρούν γιατρό ή φάρμακο .

• Τις Μονάδες Υγείας  σε οριακή λειτουργία λόγω ελλειμματικής τροφοδοσίας τους σε υγειονομικό ή άλλο υλικό
• Το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, να εργάζεται σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες (απλήρωτο και υποστελεχωμένο) για να διατηρήσει το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών.

Στο Νοσοκομείο Σπάρτης, το μεγαλύτερο νοσοκομείο του νομού, τα περισσότερα τμήματα μένουν χωρίς εφημερεύοντες ειδικευμένους γιατρούς τις περισσότερες μέρες το μήνα.
Εφημεριακό πρόγραμμα Σεπτεμβρίου  2012
Καρδιολογικό τμήμα :11 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα καρδιολόγο

Παιδιατρικό τμήμα: 18 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα παιδίατρο

Ορθοπαιδικό  τμήμα :12 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα ορθοπαιδικό
Ουρολογικό τμήμα : 12 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα ουρολόγο
Οφθαλμολογικό τμήμα :12 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα οφθαλμίατρο
Πνευμονολογικό τμήμα : 11 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα πνευμονολόγο  
Ακτινολογικό τμήμα :12 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα ακτινολόγο
ΩΡΛ τμήμα : 24 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα  ωτορινολαρυγγολόγο
Οδοντιατρικό τμήμα : 17 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα οδοντίατρο
Κυτταρολογικό τμήμα :24 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα κυτταρολόγο
Γαστρεντερολογικό τμήμα : 24 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα γαστρεντερολόγο. 
Δερματολογικό τμήμα : 23 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα δερματολόγο
Aιμοδοσία : 8 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα αιματολόγο
Ψυχιατρικό τμήμα : 26  ημέρες χωρίς εφημερεύοντα ψυχίατρο

Ασθμαίνουσες προσπάθειες της Διοίκησης του νοσοκομείου να αποδώσει τα κενά του Αυγούστου σε «ενδοιατρική επιδημία» μόνο θυμηδία προκαλούν, ιδιαίτερα  στους δεκάδες ασθενείς που καταφεύγουν στο Γ,Ν,Σπάρτης και ακούν - δεν εφημερεύει καρδιολόγος, παιδίατρος, ορθοπαιδικός, ουρολόγος, δερματολόγος ΩΡΛ κ.λ.π.,κ.λ.π.
Η κάλυψη των βασικών Κλινικών, Παθολογικής και Χειρουργικής είναι απολύτως επιβεβλημένη αλλά ουδόλως υποκαθιστά τις λοιπές ειδικότητες εκτός αν γυρίσουμε 40 χρόνια πίσω που ένας χειρουργός έκανε ταυτόχρονα τον ορθοπαιδικό, τον ουρολόγο, τον οφθαλμίατρο,τον ΩΡΛ,τον οδοντίατρο κ.λ.π. και ένας παθολόγος πρόσφερε υπηρεσίες και σαν καρδιολόγος, παιδίατρος, νευρολόγος, ψυχίατρος, πνευμονολόγος κ.λ.π.
Είναι φανερό ότι χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και χωρίς προσωπικό οι δομές Υγείας καταρρέουν και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Λακωνίας στη σημερινή της (12/9/12) συνέλευση αποφάσισε σύμπλευση με το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ για Απεργία στις 12 ΣεπτέμβρηΕπίσχεση Εργασίας από 17 ΣεπτέμβρηΑν όχι τώρα,Πότε; Αν όχι εμείς, Ποιοί;»
notospress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου