Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

5 μήνες αναμονή για εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία


Οι ελλείψεις σε γιατρούς και προσωπικό οδηγούν σε οριακές καταστάσεις τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Τεράστιες οι λίστες αναμονής. Μέχρι τον... Δεκέμβριο πρέπει να περιμένει ένας καρκινοπαθής για να εξεταστεί στην παθολογική τού «Αγιος Σάββας»

Αύξηση - ρεκόρ καταγράφτηκε στο ΚΑΤ, όπου οι ασθενείς που εξυπηρετήθηκαν στα επείγοντα έφτασαν τους 5.822 έναντι 2.469 το 2011 (αύξηση κατά 136%)

Αύξηση - ρεκόρ καταγράφτηκε στο ΚΑΤ, όπου οι ασθενείς που εξυπηρετήθηκαν στα επείγοντα έφτασαν τους 5.822 έναντι 2.469 το 2011 (αύξηση κατά 136%)
Εικόνα «ασφυξίας» παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία. Οι λίστες αναμονής για εξέταση στα τακτικά πρωινά ιατρεία ξεπερνά ακόμη και τους πέντε μήνες.

Για να εξεταστεί ένας καρκινοπαθής στην παθολογική του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» πρέπει να περιμένει έως τον Δεκέμβριο! Για την κλινική μαστού του ίδιου νοσοκομείου, η αναμονή ξεπερνά τις 100 μέρες και φτάνει έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Στους τέσσερις μήνες ανέρχεται ο χρόνος αναμονής για εξέταση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της Οφθαλμολογικής Κλινικής του «Γ. Γεννηματάς» της Αθήνας. Πάνω από πέντε μήνες είναι ο χρόνος αναμονής για τη νευρολογική κλινική του ίδιου νοσοκομείου, η οποία σπάει κάθε ρεκόρ ζήτησης από τους ασθενείς.

Δύο μήνες είναι ο χρόνος αναμονής για εξέταση στο αλλεργιολογικό ενηλίκων του νοσοκομείου «Λαϊκό», ενώ ξεπερνά τον ενάμιση μήνα η αναμονή για το ωτορινολαρυγγολογικό του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός».
Μεγάλα είναι τα προβλήματα και στα παιδιατρικά νοσοκομεία εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε αναλώσιμο υλικό. Πάνω από 30 παιδιά βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση μυελού των οστών
Μεγάλα είναι τα προβλήματα και στα παιδιατρικά νοσοκομεία εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε αναλώσιμο υλικό. Πάνω από 30 παιδιά βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση μυελού των οστών

Στον αντίποδα, πολύ σύντομος είναι ο χρόνος αναμονής για το νευροχειρουργικό του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (7 μέρες) και του ορθοπεδικού χρονίων παθήσεων του ΚΑΤ (5 μέρες).

Η οικονομική κρίση στρέφει όλο και περισσότερους πολίτες στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία, όμως, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση. Οι ελλείψεις γιατρών και προσωπικού οδηγούν σε οριακές καταστάσεις στελέχωσης. Τα κενά σε γιατρούς του ΕΣΥ είναι 5.000, ενώ στο νοσηλευτικό προσωπικό ο αριθμός εκτινάσσεται στις 20.000.

Σε ειδικότητες αιχμής, οι ασθενείς πρέπει να έχουν υπομονή για να εξεταστούν, αν φυσικά το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας τους. Αν δεν το επιτρέπει, είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν από την τσέπη τους και να εξεταστούν σε απογευματινό ιατρείο, όπου η αναμονή είναι ελάχιστη.

Τα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι οι ασθενείς δεν έχουν πια τη δυνατότητα να πληρώνουν για επίσκεψη, καθώς η κίνηση των απογευματινών ιατρείων είναι ο μοναδικός τομέας του ΕΣΥ που βρίσκεται σε κάμψη.

Στην πρόσφατη έκθεση των ξένων εμπειρογνωμόνων («έκθεση Καρόνε»), δίνεται έμφαση στις λίστες αναμονής. Το φαινόμενο -αναφέρουν- συνδέεται με αύξηση των ανεπίσημων πληρωμών προς τους γιατρούς, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αναμονής.


Συνεχής αύξηση της κίνησης τα τελευταία χρόνια

Η κρίση «σπρώχνει» τους ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία


«Καταφύγιο» στο ΕΣΥ αναζητούν οι Ελληνες. Η κίνηση των εξωτερικών ασθενών σημειώνει συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια. Το στοιχείο καταδεικνύει ότι οι πολίτες δεν έχουν πια τη δυνατότητα να πληρώνουν για επίσκεψη σε ιδιώτες γιατρούς.
5 μήνες αναμονή για εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία
Τη σχέση της κρίσης με την κίνηση του ΕΣΥ αποκαλύπτει ένα ακόμη στατιστικό στοιχείο: Την ώρα που η κίνηση στα εξωτερικά ιατρεία, τα χειρουργεία και οι νοσηλείες στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνονται, παρατηρείται σταθερή μείωση στην κίνηση των απογευματινών τους ιατρείων.

Κατά την επίσκεψή του το απόγευμα, ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να πληρώσει για την επίσκεψη από 45 έως 75 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό του γιατρού που θα τον εξετάσει.

Στοιχεία

5 μήνες αναμονή για εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, την αύξηση της ζήτησης καλύπτουν τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» κατέγραψε αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατά 13,8% στον αριθμό των ασθενών που επισκέφθηκαν το τμήμα επειγόντων περιστατικών (8.765 άτομα μηνιαίως) και κατά 14,9% στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (8.783 άτομα). Το ίδιο διάστημα, μειώθηκε κατά 17,7% η κίνηση στα απογευματινά ιατρεία (943 άτομα, από 1.045 το 2011).


Αύξηση - ρεκόρ καταγράφηκε στο ΚΑΤ, όπου οι ασθενείς που εξυπηρετήθηκαν στα επείγοντα έφτασαν τους 5.822 έναντι 2.469 το 2011 (αύξηση κατά 136%).
Αυξημένη κατά 9,5% ήταν η κίνηση και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ενώ μείωση 26,25% υπήρξε στα απογευματινά.


«Καμπανάκι» από τους ειδικούς

Επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών οι καθυστερήσεις στις μεταμοσχεύσεις

Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει η αναμονή ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών. Οι ελλείψεις θέσεων νοσηλείας και προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία εκτοξεύουν τον χρόνο αναμονής στους έξι μήνες. Στο διάστημα αυτό, το 10% έως 20% των πασχόντων από λευχαιμία ή λέμφωμα χάνουν τελικά τη ζωή τους, καθώς υποτροπιάζουν ή υφίστανται άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ανάλογα είναι τα προβλήματα και στα παιδιατρικά νοσοκομεία εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε αναλώσιμο υλικό. Πάνω από 30 παιδιά βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Επικίνδυνη για τη ζωή των ασθενών χαρακτηρίζει την κατάσταση ο διευθυντής της Αιματολογικής κλινικής και Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας Δημήτρης Καρακάσης.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακάση, τα εννέα κρεβάτια της κλινικής δεν επαρκούν, ενώ σε ανεπάρκεια βρίσκεται και το προσωπικό. Την ίδια ώρα, η ζήτηση είναι τεράστια, καθώς η κλινική καλύπτει ολόκληρη τη νότια Ελλάδα, ενώ καλύπτει και περιστατικά από την Κύπρο. Οι Κύπριοι προτιμούν πλέον να έρχονται στην Ελλάδα, αντί της Αγγλίας ή του Ισραήλ, όπως συνήθιζαν.

Εκτός από την αναμονή, οι ασθενείς υφίστανται και οικονομικές συνέπειες της ανεπάρκειας των κρατικών υπηρεσιών. Σε πολλές περιπτώσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν δέχονται να προπληρώσουν στο νοσοκομείο τη διαδικασία μεταμόσχευσης μυελού των οστών, η οποία κοστίζει 20.000 έως 40.000 ευρώ.

Οι ασθενείς αναγκάζονταν να πληρώσουν από την τσέπη τους, μέχρι να εγκριθεί η δαπάνη και να αποζημιωθούν από το Ταμείο τους. Μεγάλο, ωστόσο, είναι το πρόβλημα με τους απόρους, καθώς το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων δεν καλύπτουν το κόστος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς αυτοί καλύπτονται τελικά από το νοσοκομείο.

Η λευχαιμία και το λέμφωμα είναι σοβαρές ασθένειες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η πιθανότητα ίασης είναι υψηλή, ακόμη και όταν η προσβολή του οργανισμού είναι εκτεταμένη. Η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων χρησιμοποιείται ευρύτατα σε ασθενείς με λευχαιμία και σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική επιλογή.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι -σε ετήσια βάση- διαγιγνώσκονται στην Ελλάδα 1.400 νέες περιπτώσεις λευχαιμίας και 2.000 περιπτώσεις λεμφωμάτων. Το 70% των ασθενών αυτών ελέγχονται ικανοποιητικά με τις υπάρχουσες θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και οι στοχευμένες θεραπείες. Οι παθήσεις αυτές αποτελούν το πέμπτο αίτιο θνησιμότητας από νεοπλασματική νόσο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ


Παρέμβαση

Δ. Βαρνάβας*

Τεράστια δοκιμασία


Οι λίστες αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία ξεπερνούν πλέον κάθε όριο και υποβάλλουν τους ασθενείς σε τεράστια δοκιμασία, προκειμένου να εξεταστούν από ειδικευμένο γιατρό. Οι λόγοι σχετίζονται με πολλούς παράγοντες:

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στα δημόσια νοσοκομεία, αυξάνοντας τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία κατά 30%. Συνεπώς, η κυβέρνηση θα έπρεπε να ενισχύσει τα νοσοκομεία με αντίστοιχο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να μπορούν οι πολίτες να εξυπηρετούνται.

Δυστυχώς, τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση προσπαθούν με λυσσαλέο τρόπο να διαλύσουν ολοσχερώς το δημόσιο σύστημα Υγείας που σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο. Οι προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία έχουν «παγώσει», ενώ οι συνταξιοδοτήσεις έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα έλλειμμα 5.000 γιατρών στο ΕΣΥ, ενώ στο νοσηλευτικό προσωπικό το έλλειμμα εκτινάσσεται στις 20.000.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με επάρκεια εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία και τμήματα επειγόντων περιστατικών, με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής να επεκτείνονται στο άπειρον.

* Ο Δημήτρης Βαρνάβας είναι πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ

ETHNOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου