Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Στο 88% η συμμετοχή των γιατρών στην επίσχεση εργασίας


Την πρώτη μέρα της κινητοποίησης το ποσοστό των συνεργαζόμενων γιατρών που πήραν μέρος στην επίσχεση εργασίας εκτοξεύθηκε στο 88%. Το ελπιδοφόρο όμως στοιχείο της κινητοποίησης είναι ότι και οι ασφαλισμένοι δείχνουν να κατανοούν τα οξέα προβλήματα του Κλάδου και συμπαρίστανται και αυτοί στους ιατρούς τους.

Η κινητοποίηση συνεχίζεται και οι γιατροί περιμένουν όχι μόνο να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους αλλά και να βρεθούν άμεσες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός και τα οποία όπως επισημαίνουν απειλούν πολύ σοβαρά τη βιωσιμότητα του στο άμεσο μέλλον.

Στην προσπάθεια τους αυτή συμπαραστάτες είναι οι μεγάλοι ιατρικοί σύλλογοι όπως οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λάρισας και πολλοί άλλοι, οι οποίοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης εξέφρασαν αυτή την περίοδο την έντονη ανησυχία τους για την πορεία του μεγαλύτερου Ασφαλιστικού Οργανισμού της Χώρας και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις μας.

Οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ζητούν άμεση συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά προκειμένου να θέσουν τις επίσημες θέσεις του συνδικαλιστικού τους οργάνου και οι οποίες είναι:

1. Να μάθει ο ελληνικός λαός για την πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση του οργανισμού και να καταλογίσει ευθύνες σε όσους τις έχουν για την χρεοκοπία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου υγείας της χώρας.

2. Να μπει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των παλαιών οφειλών ύψους 570 εκ με αντίστοιχες ποινικές ρήτρες, και νομοθετική ρύθμιση ύπαρξης συμψηφισμού με φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις των ιατρών.

3. Να γίνει αποπληρωμή των νέων οφειλών ύψους 230 εκ. μέχρι και τον Ιούνιο και δέσμευση για τήρηση της ισότιμης και δίκαιης αποπληρωμής των παρόχων εντός 45 ημερών, βάση των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.

4. Επίσης να γίνει άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 1% του ΑΕΠ και την απευθείας καταβολή των εισφορών υγείας των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς την μεσολάβηση των επιμέρους ταμείων.

5. Να υπάρχει παρουσία εκπροσώπου των ιατρών στο ΔΣ του οργανισμού και αντιπροσώπου των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων στο διοικητικό του συμβούλιο.

6. Να γίνει πλήρης αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης και των εργασιακών σχέσεων των ιατρών με υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

7. Να καλυφθούν τα ελλείμματα από την Κεντρική Κυβέρνηση, με άμεση έναρξη διαχειριστικού ελέγχου για τα αίτια που οδήγησαν τον Οργανισμό σε πτώχευση.

8. Και τέλος να αποχωρήσει η μέχρι σήμερα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αφού όπως επισημαίνουν, είναι αποτυχημένη στο έργο της.

Ανθή Αγγελοπούλου
ΙΑΤROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου