Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Στις 90 ημέρες η πίστωση στα φαρμακεία από φαρμακοβιομήχανους και φαρμακαποθήκες


Στις 90 ημέρες η πίστωση στα φαρμακεία από φαρμακοβιομήχανους και φαρμακαποθήκες
Τουλάχιστον τρεις ώρες συζητούσαν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, των φαρμακοβιομήχανων και των φαρμακαποθηκών στη σημερινή συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το υπουργείο Υγείας πρότεινε στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας και των φαρμακαποθηκών να δώσουν 90 μέρες πίστωση στους φαρμακοποιούς ώστε να κλείσει η «ψαλίδα», δηλαδή ο χρόνος πληρωμής των προϊόντων να συμβαδίζει με το χρόνο εξόφλησης από τον ΕΟΠΥΥ.
Οι φαρμακοποιοί άκουσαν θετικά την πρόταση, παραμένουν ωστόσο επιφυλακτικοί. «Ετσι δεν λύνονται τα προβλήματα. Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει μία...», δηλώνουν εκπρόσωποί τους. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας αναφέρουν ότι θα εξετάσουν σοβαρά το ζήτημα, ζητούν όμως γραπτή διαβεβαίωση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι θα τακτοποιηθούν οι παλιές οφειλές, οι οποίες έχουν φθάσει τη διετία, όταν η χώρα λάβει την επόμενη δόση.
«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή κατάσταση. Το μεγάλο έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ μπορεί να επηρεάσει το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης», δηλώνει η κυρία Παπανικολάου, τονίζοντας ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση. Μία από τις προτάσεις που έχουν γίνει είναι οι εισφορές των Ασφαλιστικών Ταμείων να πηγαίνουν κατευθείαν στον ΕΟΠΥΥ. Γι αυτό το θέμα θα γίνει σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή διοικητών Ασφαλιστικών Οργανισμών.
Επείγουσα συνάντηση με Σαλμά και ΕΟΠΥΥ ζητά ο ΙΣΑ
Την ίδια στιγμή, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Μάριο Σαλμά , ως υπευθύνου για τον ΕΟΠΥΥ και τον Διοικητή του ΕΟΠΥΥ κ. Γεράσιμο Βουδούρη στην οποία θα καταθέσει εκ νέου τις κατωτέρω προτάσεις-εισηγήσεις :
1) την απευθείας χρηματοδότηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ,
2)την δημιουργία Διαρκούς Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου του ΕΟΠΥΥ
3) την πρόβλεψη σαφούς χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των 570.000.000 ΕΥΡΩ των παλαιοτέρων οφειλών
4) την χρηματοροή των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων εντός του χρονικού διαστήματος των 45 ημερών
5) την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τον κατά τόπο Ιατρικό Σύλλογο, τόσο για τους συμβεβλημένους γιατρούς όσο και για τους μη συμβεβλημένους
6) την δυνατότητα ελεύθερης συνταγογράφησης χωρίς περιορισμούς (όσον αφορά τον αριθμό συνταγών, φαρμάκων και αναλωσίμων)
7) την δυνατότητα εκτέλεσης των παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις σε ΟΛΑ τα εργαστήρια (μικροβιολογικά, ακτινολογικά ) και όχι μόνο στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ μεγάλα «Διαγνωστικά Κέντρα».
8) τον συμψηφισμό των οφειλομένων και εκκαθαρισμένων απαιτήσεων των ιατρών από ασφαλιστικούς φορείς με οφειλές τους προς την εφορία.


Νίνα Κομνηνού
YGEIA360.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου