Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Πληρωμές με φόντο... τα άδεια ταμεία του ΕΟΠΥΥ



Της Βίκυς Κουρλιμπίνη 

Μετά από σειρά συσκέψεων, με τελευταία τη χτεσινή, νωρίς το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας, ο αναπλ. υπουργός Μάριος Σαλμάς αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής των φαρμακοποιών. 



Όπως δήλωσε στο Capital.gr ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον υπουργό Υγείας Α. Λυκουρέντζο και τον Μ. Σαλμά, «αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να δούμε σε ποιες ημερομηνίες θα πληρωθούν οι φαρμακοποιοί και τι θα πληρώσουμε. Μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζουμε πως θα δοθεί στους φαρμακοποιούς περίπου 1 δισ. ευρώ». 

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ απέφυγε πάντως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πλάνο της ενίσχυσης της των οικονομικών του οργανισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να πως τίποτα παραπάνω. Τα πάντα είναι ρευστά».

Τα νούμερα δεν βγαίνουν

Η καταβολή 1 δισ. ευρώ προς τα φαρμακεία αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, το «αισιόδοξο σενάριο» και του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ. Παρ΄ όλα αυτά, και πάλι η πληρωμή των φαρμακοποιών θα μείνει πίσω, με δεδομένο πως τα μέχρι στιγμής συνολικά χρέη του οργανισμού προς τους φαρμακοποιούς αγγίζουν τα 855 εκατ. ευρώ. 

Πιο συγκεκριμένα, 135 εκατ. αφορούν τις συνταγές που εκτελέστηκαν τον Ιούνιο (το ποσό αυτό, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, θα έπρεπε να είχε αποπληρωθεί στις 15 Αυγούστου), 280 εκατ. θα πρέπει να δοθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για τις συνταγές του Ιουλίου, 200 εκατ. ευρώ είναι το κόστος των συνταγών για τον Αύγουστο, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται το χρέος ύψους 240 εκατ. ευρώ από το 2011. Αυτό σημαίνει ότι είναι «στον αέρα» οι πληρωμές από τον Οκτώβριο και μετά, αν μέχρι τότε δεν ληφθούν πιο δραστικά μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ.

Τελευταία ελπίδα η νομοθετική ρύθμιση

Θα νομοθετηθεί τελικά η απευθείας απόδοση στον ΕΟΠΥΥ των ασφαλιστικών εισφορών για την υγεία, χωρίς να εμπλέκονται πλέον τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό επεσήμανε στο Capital.gr ο αναπλ. υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, συμπληρώνοντας πως η απόφαση αυτή πάρθηκε κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης  της Τετάρτης. 

Σκληραίνει το μέτωπο της υγείας

Μετά την απόφαση των νοσοκομειακών γιατρών για επίσχεση εργασίας επ’ αόριστον σε πανελλαδικό επίπεδο στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας από τις 17 Σεπτεμβρίου, το κάλεσμα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για νέα πενθήμερη επίσχεση εργασίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ από τη Δευτέρα και τη μέχρι τώρα επιμονή του φαρμακευτικού κλάδου για συνέχιση των κινητοποιήσεων... τη σκυτάλη παίρνουν και οι προμηθευτές ιατρικών ειδών των νοσοκομείων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών  (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.), «λόγω της παρατεταμένης έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στον χώρο της υγείας και της παράκλησης του υπουργείου για δίμηνη ανακωχή από τους προμηθευτές υγείας»,  πραγματοποιεί έκτακτη γενική συνέλευση την ερχόμενη Τρίτη με θέμα τη διακοπή των επί πιστώσει παραδόσεων στα νοσοκομεία. Η ενδεχόμενη λήψη μιας τέτοιας απόφασης αναμένεται να αποτελέσει το «τελικό χτύπημα» για το υπουργείο υγείας.

Με τις υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ ωστόσο να φτάνουν συνολικά προς τους παρόχους υγείας τουλάχιστον τα 2,5 δισ. ευρώ, η αποπληρωμή φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η κατάσταση μάλιστα είναι τόσο τεταμένη, ώστε άρχισαν πάλι να φουντώνουν οι φήμες για σοβαρή κρίση στην ηγεσία του οργανισμού.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου