Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΟΠΥΥ: Εξόφληση ζητούν και οι ιδιωτικές κλινικές



Την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών, προκαλεί η καθυστέρησης εξόφλησης των χρεών ύψους 1 δισ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ.


Με επιστολή του προς τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ.κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και Μάριο Σαλμά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ανδρέας Καρταπάνης τονίζει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η διάκριση που κάνει η πολιτεία υπέρ των φαρμακοποιών:

'Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τις πρόσφατες δηλώσεις σας ότι προτίθεσθε να εξοφλήσετε τα χρέη της πολιτείας προς τους φαρμακοποιούς κατά προτεραιότητα',αναφέρει ο κ. Καρταπάνης, για να επισημάνει:

'Ρητά αναφέρατε ότι ασχολείσθε κατά προτεραιότητα με την υποχρέωση της πολιτείας να εξοφλεί τα χρέη προς τους φαρμακοποιούς, καθώς και ότι όλη η αγορά υγείας γνωρίζει ότι οι φαρμακοποιοί έχουν αυτή την προτεραιότητα και θα την έχουν. 

Αναφορικά με τις ως άνω δηλώσεις, καταρχάς επισημαίνουμε ότι εμείς ως Σύνδεσμος,στον οποίο ανήκουν όλοι οι μεγάλοι όμιλοι Υγείας καθώς και όλες οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αποδεχθούμε μια τέτοια στάση της πολιτείας σύμφωνα με την οποία οι φαρμακοποιοί θα εξοφληθούν κατά προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων παρόχων Υγείας. 

Ρητά αναφέρουμε ότι οποιαδήποτε προνομιακή μεταχείριση μεμονωμένων παρόχων Υγείας μας βρίσκει πλήρως αντίθετους για τους κατωτέρω λόγους, τους οποίους ήδη σας έχουμε αναπτύξει με προηγούμενες επιστολές μας:

  • Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τις επιχειρήσεις των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών έρχονται ανεξόφλητες από το έτος 2007 και φθάνουν στο ύψος των 800 εκ. ευρώ μέχρι 31/12/2011.
  • Οι νέες οφειλές του 2012 ξεπερνούν μέχρι σήμερα τα 200 εκ. ευρώ.
  • Για τα ίδια οφειλόμενα ποσά έχουμε ήδη καταβάλει εμπρόθεσμα το σύνολο των οικονομικών μας υποχρεώσεων (φόρους, τέλη κλπ.) προς την Πολιτεία.
  • Για τα ίδια οφειλόμενα ποσά, προερχόμενα από νοσήλια με ελάχιστο για εμάς κέρδος, έχουμε ήδη καταβάλει στις προμηθεύτριες εταιρείες όλα τα κόστη για φάρμακα και ειδικά υλικά που περιλαμβάνονται στα νοσήλια αυτά.

Ειδικά στα φάρμακα γνωρίζετε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να προκαταβάλουμε την αξία τους για να μας παραδώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. 


Κόστος 

Η μη εμπρόθεσμη καταβολή των οφειλομένων ποσών οδήγησε τα μέλη μας σε τραπεζικό δανεισμό με υψηλό κόστος. 

Βοηθήσαμε με κάθε τρόπο να ισχύσουν από 1.1.2012 και να λειτουργήσουν στη συνέχεια τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (Κ.Ε.Ν.) παρά το βιαστικό και πρόχειρο του μέτρου, τις συνεχείς παλινδρομήσεις, τις μεγάλες ελλείψεις, τις ανακολουθίες κλπ., γεγονότα που είχαν ως συνέπεια σοβαρό οικονομικό κόστος για τα μέλη μας, όταν για τα Δημόσια Νοσοκομεία το ανάλογο κόστος βάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συνεργαστήκαμε με τη Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην επίλυση των αδιεξόδων που συνεχώς προέκυπταν. 

Στο πλαίσιο αυτό δεχθήκαμε να υπογράψουμε και σχετική σύμβαση για το σύνολο των λειτουργούντων τμημάτων μας διευκολύνοντας έτσι την κανονική λειτουργία του συστήματος υγείας. 

Δυστυχώς, στην υπεύθυνη αυτή στάση μας δεν υπήρξε ανάλογη ανταπόκριση, όπως εύλογα αναμέναμε. 

Αντίθετα, παραμένουμε οι τελευταίοι από τους παρόχους υγείας που αντιμετωπίζουν το θετικό ενδιαφέρον των αρμόδιων φορέων.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, με την παρούσα επιστολή μας εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας με τις ως άνω δηλώσεις.

Ειδικότερα, σας δηλώνουμε ότι παρά την εκπεφρασμένη βούλησή μας να είμαστε αρωγοί στην προσπάθειά σας δεν είμαστε σε θέση να υποστούμε επιπλέον ζημία εκείνης που μέχρι σήμερα έχουμε υποστεί από τη μη καταβολή των οφειλομένων ποσών και σας καλούμε να προχωρήσετε στην ισότιμη εξόφληση των χρεών της πολιτείας προς όλους τους παρόχους Υγείας.

IATRONET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου