Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Πληρωμές "εδώ και τώρα" ζητούν οι πάροχοι υγείας




Να πει την αλήθεια στους πολίτες και τους παρόχους υγείας για την πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ ζητούν από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά οι γιατροί που έχουν συμβληθεί με τον οργανισμό. Τον καλούν επίσης να εξηγήσει με ποιό τρόπο θα καλύψει τα χρέη και τις μαύρες τρύπες του οργανισμού και να ανακοινώσει επίσημα το σχέδιό του «για τη διάσωση και σωτηρία του οργανισμού από την κατάρρευση και την ολική στάση πληρωμών».



Σε δελτίου Τύπου που εξέδωσε η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, σημειώνει ότι «το πρώτο θύμα της συρρίκνωσης των κοινωνικών δαπανών είναι η υγεία, καθώς ο ΕΟΠΥΥ, ως μοναδικός φορέας παροχής υπηρεσιών υγείας καταρρέει κάτω από το βάρος των χρεών και της υποχρηματοδότησης, με θύματα τους ασφαλισμένους και τους ιδιωτικούς φορείς παροχής υγειονομικών υπηρεσιών».

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπεται μέχρι το τέλος του χρόνου να ξεπεράσει τα 2 δισ. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, «ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς αρνείται πεισματικά να συζητήσει με τους καθ’ ύλη αρμόδιους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ξεπερνώντας κάθε όριο αδιαλλαξίας και αλαζονείας και εφαρμόζοντας την αδιέξοδη πολιτική των απειλών και του αποπροσανατολισμού από το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η ανεπαρκής χρηματοδότηση του οργανισμού».

Οι γιατροί έχουν αναστείλει την πίστωση προς τους ασφαλισμένους του οργανισμού μέχρι και την Τετάρτη και προειδοποιούν πως δεν θα σταματήσουν μέχρι να γίνει πλήρης αποπληρωμή των οφειλομένων για το 2012 και ρύθμιση χρεών για το 2011 και 2010.

Στάση πληρωμών από το ΕΟΠΥΥ προβλέπουν οι πάροχοι υγείας

Το «ρήγμα» στο χώρο της υγείας βαθαίνει ακόμη περισσότερο, με τους συμβεβλημένους παρόχους να στέλνουν ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, προβλέποντας μάλιστα πλήρη στάση πληρωμών μέσα στο φθινόπωρο, και ζητούν ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση, με σαφές χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των δεδουλευμένων από τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρουν στην επιστολής τους, «δεν υπάρχει καμία περίπτωση πρόσθετης κρατικής επιχορήγησης. Επομένως, οδηγούμαστε σε πλήρη στάση πληρωμών μέσα στο φθινόπωρο του 2012. Όλοι εμείς οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας, πλην φαρμακοποιών, που πιστώνουμε το κράτος ατόκως για πάνω από τέσσερα χρόνια, με ποσά πάνω από 2 δισ., δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την άδικη συμπεριφορά».

Βίκυ Κουρλιμπίνη



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου