Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Απίστευτο: Κόβονται και τα κονδύλια για εργαστηριακές εξετάσεις!



Απίστευτο: Κόβονται και τα κονδύλια για εργαστηριακές εξετάσεις!Πολύ περισσότερα από την τσέπη τους για εργαστηριακές εξετάσεις θα κληθούν πολύ σύντομα - όπως όλα δείχνουν- να πληρώνουν οι ασθενείς καθώς ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες δεδομένου ότι καταρρέει οικονομικά. Δείτε πόσα κονδύλια απαιτούνται και πόσα θα διατεθούν. 

 Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις κατ ιδίαν συνομιλίες της με παρόχους υγείας είναι πια σαφής: ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να πληρώσει. 

Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρει η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, ότι κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά με τους φορείς Α’Βάθμιας και Β’ βάθμιας περίθαλψης, έγινε επίσημη ενημέρωση «ότι το ταμείο χρεοκόπησε και αδυνατεί  να αποπληρώσει τις δεδουλευμένες δαπάνες των παρόχων υγείας, πλην φαρμακοποιών».

Η ηγεσία του υπουργείου αναγνωρίζει ότι υπάρχει δραματική υποχρηματοδότηση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν ούτε οι βασικές ανάγκες. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε με τον προϋπολογισμό των 350 εκατ. για την κάλυψη των εργαστηριακών εξετάσεων 9,5 εκ ασφαλισμένων, ενώ οι δαπάνες μόνο του ΟΠΑΔ για το 2011 ήταν 250 εκατ. για 1,2 εκ ασφαλισμένους.

Όπως αναφέρει η Ένωση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, τα στοιχεία της ΕUROSTAT δείχνουν ότι η δαπάνη για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα έπρεπε να είναι 1 δις ευρώ. 

Όμως ακολούθησαν απανωτές μειώσεις του προϋπολογισμού για τα εργαστήρια με τελικό ποσό τα 260 εκατ. δηλαδή 21 εκατ. μηνιαίως, στο πλαίσια της μείωσης των πακέτων των 11,5 δις, και παρά την είσοδο των ασφαλισμένων του Οίκου Ναύτου και του ΤΑΥΤΕΚΩ στον οργανισμό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ.Σαλμά προς τους εκπροσώπους του κλάδου, το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται στα 2,5 δις, και η ετήσια δαπάνη για εξετάσεις και παρακλινικά  θα πρέπει να περιορισθεί στα 187 εκ. ευρώ, την ώρα όμως που 75 εκ. ευρώ έχουν «ξοδευτεί» για το πρώτο τετράμηνο του έτους.

 «Αυτό πρακτικά σημαίνει στάση πληρωμών για εξετάσεις και παρακλινικά. Ανακοινώθηκε επίσης η πολιτική απόφαση επιβολής περαιτέρω εκπτώσεων, με την απειλή ότι οι ασφαλισμένοι θα κατευθύνονται αποκλειστικά στις δημόσιες δομές του ΕΟΠΥΥ» τονίζουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

ΙΑΤROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου