Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Καταργούν το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες!


Ισχυρό φορο-σοκ θα υποστούν τα επόμενα έτη περίπου 780.000 μικρομεσαίοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους - ανάμεσά τους και χιλιάδες  εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκια» - καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει για όλους αυτούς, την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων που ισχύουν σήμερα για τα προστατευόμενα τέκνα τους!
Οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν θα αντιμετωπίζονται πλέον από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ως «φυσικά πρόσωπα», αλλά ως «νομικά πρόσωπα». Αυτό σημαίνει ότι τα καθαρά εισοδήματά τους θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με έναν μόνο συντελεστή φόρου.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο συντελεστής αυτός να οριστεί στο επίπεδο του 20% ή του 30%, το οποίο θα είναι κυριολεκτικά εξοντωτικό για τους περισσότερους εμποροβιοτέχνες, ελεύθερους επαγγελματίες και λοιπούς αυτοαπασχολούμενους.
Το σχέδιο για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος που έχει ήδη ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ειδικότερα ότι:
1)  Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ατομικές επιχειρήσεις εμπορίας αγαθών ή παροχής υπηρεσιών καθώς επίσης και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους θα φορολογούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα φορολογούνται και οι εταιρείες (οι ΑΕ, οι ΕΠΕ, οι Ομόρρυθμες και οι Ετερόρρυθμες). Στα καθαρά εισοδήματά τους, δηλαδή στα ποσά τα οποία προκύπτουν μετά την αφαίρεση των επαγγελματικών δαπανών τους από τα συνολικά ακαθάριστα έσοδά τους, θα επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ, υπολογιζόμενος με έναν μόνο συντελεστή. Όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής (ατομικές ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ κ.λπ.) θα φορολογούνται με τον ίδιο αυτό συντελεστή.
2)  Το ύψος του ενιαίου αυτού φορολογικού συντελεστή θα καθοριστεί πιθανότατα στο επίπεδο του 20% ή του 30%.
3)   Ως εκ τούτου, τα καθαρά εισοδήματα που αποκτούν οι ατομικές επιχειρήσεις εμπορίας αγαθών ή παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές δεν θα φορολογούνται πλέον με βάση την κλίμακα που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια 780.000 φορολογούμενοι που έχουν ατομικές επιχειρήσεις ή ασκούν ατομικώς ελευθέρια επαγγέλματα να μην δικαιούνται πλέον το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ ούτε τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια τα οποία προσδιορίζονται ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων που τους βαρύνουν! Τα πρόσθετα αυτά αφορολόγητα, τα οποία θα πάψουν πλέον να ισχύουν για τους αυτοαπασχολούμενους, ανέρχονται σε 2.000 ευρώ για 1 παιδί, 4.000 ευρώ για 2 παιδιά, 7.000 ευρώ για 3 παιδιά και 10.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά.
Η εφαρμογή του σχεδίου αυτού εξετάζεται να ξεκινήσει αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012! Όποτε όμως κι αν ξεκινήσει η εφαρμογή του, θα εκτοξεύσει στα ύψη τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους.

Συγκεκριμένα:

 Μόνο από την κατάργηση του βασικού αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ οι εν λόγω φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο έως 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που εφαρμοστεί ο συντελεστής 20%, ή μέχρι 1.500 ευρώ, αν αποφασιστεί ο συντελεστής να διαμορφωθεί στο 30%.  Για μεγαλύτερα εισοδήματα η επιβάρυνση θα είναι ακόμη υψηλότερη. Για παράδειγμα, για ελεύθερο επαγγελματία με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ ο φόρος που αναλογεί σήμερα ανέρχεται σε 2.420 ευρώ. Αν εφαρμοστεί ενιαίος συντελεστή 20% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, τότε ο φόρος θα εκτιναχθεί στις 4.000 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 65,3%, ενώ εάν εφαρμοστεί συντελεστής 30% ο φόρος θα φθάσει στις 6.000 ευρώ και θα αυξηθεί κατά 148%.
 Αν συνυπολογιστεί και η κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων για τα προστατευόμενα τέκνα,  τότε οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για όσους αυτοαπασχολούμενους είναι ταυτόχρονα και οικογενειάρχες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Για παράδειγμα, για φορολογούμενο με 2 παιδιά και ατομική εμπορική επιχείρηση, η οποία έχει ετήσια καθαρά κέρδη 16.000 ευρώ, ο φόρος σήμερα ανέρχεται σε 1.020 ευρώ. Εάν ισχύσει ενιαίος φορολογικός συντελεστής 20% από το πρώτο ευρώ του καθαρού εισοδήματος ο φόρος θα ανέλθει στα 3.200 ευρώ και θα αυξηθεί κατά 213,72%! Εάν ισχύσει συντελεστής 30% ο φόρος θα φθάσει στο απίστευτο ύψος των 4.800 ευρώ σημειώνοντας αύξηση-σοκ 370,58%!

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο σταδιακής αύξησης του αφορολογήτου ορίου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2013, ενώ για τα φετινά εισοδήματα έχει αποφασίσει να διατηρήσει το όριο αυτό στις 5.000 ευρώ. Σε πρώτη φάση η αύξηση εξετάζεται να είναι μικρή, της τάξεως των 1.000 ευρώ, και ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, το αφορολόγητο να φθάσει σταδιακά στις 8.000 ευρώ.

Η αύξηση του αφορολογήτου ορίου θα συνδυαστεί και με αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια και τους συντελεστές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο κλιμάκιο μετά το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 15% από 10%  που ισχύει σήμερα. Τα κλιμάκια θα περιοριστούν σε 3 ή 4 από 8 που είναι σήμερα.

Όλα αυτά τα σχέδια συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη.
 
UNITED REPORTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου