Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ: ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ -ΤΙ ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΘ'ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ.ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ



ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ

1.Τα αυτονόητα. Την εκπρόθεσμη αλλά έστω καθυστερημένη πληρωμή των μηνών Μαΐου και Ιουνίου που χωρίς το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής δεν θεωρείτο και τόσο δεδομένη.

2.Την αγάπη και αλληλεγγύη του κόσμου στην συντριπτική του πλειοψηφία ,που παρόλη τη λάσπη που δεχτήκαμε από τα ΜΜΕ ,κάθε φορά που αντικρύζει τα μισοάδεια ράφια μας και την κατάντια που έχει περιέλθει η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στον αγώνα μας ,παρότι σε αρκετές περιπτώσεις καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει τα φάρμακα του, κατανοώντας απόλυτα ότι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση δεν είναι οι φαρμακοποιοί αλλά οι κυβερνώντες προσκυνητές της ΤΡΟΙΚΑ.

3.Τη συσπείρωση των συναδέλφων σε συντριπτικά μεγάλο βαθμό και....



... την αποφασιστικότητα τους για νίκη προκειμένου να διατηρήσουμε τα φαρμακεία μας και να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της φαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους όσοι την έχουν ,ειδικά σε αυτή την κρίσιμη καμπή της ιστορίας της χώρα μας, ανάγκη. Μια δυναμική συσπείρωση ειδικά των "νεότερων " όχι μόνο ηλικιακά αλλά και πνευματικά συναδέλφων που έρχονται με δύναμη και τόλμη να διορθώσουν τα "κακώς κείμενα " περασμένων εποχών. Κι αυτό αποτελεί ελπίδα για τον κλάδο.

ΤΙ ΧΑΣΑΜΕ

Πέρα από τον ύπνο μας και την ψυχική μας ηρεμία που μας διαταράσσει το άγχος κάθε φορά για το αν θα πληρωθούμε και πότε ,μιας και οι επιταγές μας είναι στον αέρα όποτε καθυστέρει η πληρωμή στην συμφωνημένη ημερομηνία, η κυβέρνηση καταπάτησε στην ουσία την συλλογική μας σύμβαση αυξάνοντας την πίστωση από τις 45 ημέρες στις 90 (+) ημέρες. Καμιά υπόσχεση ή κίνηση δεν έχει γίνει για τα χρωστούμενα του 2011 και την περαιτέρω χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ που θα τον καθιστούσε βιώσιμο. Η συνεχιζόμενη στασιμότητα και το τέλμα στους 2 παραπάνω πολύ κρίσιμους τομείς ,μόνο με χασούρα μπορεί να αντιστοιχηθεί. 

ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ

1.Τα παλιά χρωστούμενα του 2011 ,τα οποία κινδυνεύουν με παραγραφή. Πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, αναφέρει πως χρέη του Δημοσίου προς τρίτους παραγράφονται εντός διετίας!! Ενώ, βάσει του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ , σε ένα χρόνο, όσα χρέη έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει και δεν διεκπεραιωθούν, παύει να φέρει ευθύνη.

2.Με βάση τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά ,η πίστωση από τις αποθήκες προς τα φαρμακεία θα καθοριστεί από πληρωμές τοις μετρητοίς μέχρι maximum 30 ημέρες (κι αυτό για όσα φαρμακεία δεν έχουν εκκρεμότητα με παλιές οφειλές) .Την ίδια στιγμή το κράτος αξιώνει να πληρωνόμαστε με 90 ημέρες καθυστέρηση χωρίς κανείς να διασφαλίζει ότι ο αριθμός αυτός δεν θα αυξηθεί. Καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως σε αυτές τις συνθήκες ,με την στρόφιγγα του δανεισμού κλειστή (κι όπου είναι ακόμη ανοικτή τα επιτόκια δανεισμού "τρέχουν " με 8-10% εξανεμίζοντας το όποιο κέρδος ) ελάχιστα φαρμακεία έχουν την ικανότητα να επιβιώσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασφαλισμένους και την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στο φάρμακο

3.Με βάση το «στοχοχρονοδιάγραμμα» του κυρίου Σαλμά, ο Ιούλιος θα είναι εκπρόθεσμος αφού δεν πρόκειται να αποπληρωθεί πριν τις 23 Σεπτεμβρίου άρα για μια ακόμη φορά οι επιταγές μας θα βρεθούν "στον αέρα". Στο μεσοδιάστημα Οκτώβριος -Νοέμβριος 2012 ,το κράτος καλείται να βρει και να μας πληρώσει περίπου 500 εκατομμυρια, ποσό ,που ακόμη κι από τους πιο αισιόδοξους θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί.

Στο παραπάνω στοχοδιαγραμμα δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για την αποπληρωμή Οκτωβρίου-Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Κινδυνεύουμε να κλείσουμε το 2012 με φέσι τριών (Οκτώβριος -Νοέμβριος -Δεκέμβριος ) έως 6 μηνών (αν κάτι πάει στραβά και δεν αποπληρωθεί ο Ιούλιος ,ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος σε περίπτωση άρσης της αναστολής)

Για όσους αναρωτιούνται τι μπορεί να στραβώσει, θα αναφέρω μειωμένα έσοδα από εισφορές στα ταμεία αφού η κρίση συνεχώς βαθαίνει, το σύνολο της δόσης των 32 δις ευρώ λέγεται πως θα πάει στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποιησή τους και η φήμη ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει "κούρεμα " για χρέη 5,2 δις ευρώ προς ιδιώτες.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες εκτιμώ πως οποιαδήποτε κίνηση για άρση της αναστολής θα ισοδυναμούσε με επιχειρηματική αυτοκτονία. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η αναστολή ,για να μην περιέλθουμε στην ίδια ή χειρότερη κατάσταση 2 μήνες μετά είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ 
"κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει". Ο σοφός λαός μας κάτι παραπάνω θα ξέρει...

FARMAKOPOIOI.BLOGSPOT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου