Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ο 'θρίαμβος' του καπιταλισμού στην Ελλάδα



Δεν έχει προηγούμενο(ούτε στις ΗΠΑ) αυτό που συμβαίνει με την περίθαλψη στην Ελλάδα.

Φάρμακα, επισκέψεις στο γιατρό και εργαστηριακές εξετάσεις πληρώνονται από την τσέπη του ασθενούς.

Ο φορέας παροχής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων, μετρώντας απλά τις πληγές του και προσπαθώντας να διαχειριστεί την επικείμενη χρεοκοπία του.

Την ίδια ώρα, πολίτες με ελάχιστο εναπομείναν εισόδημα,καλούνται να πληρώνουν 200 ή 500 ευρώ για τα φάρμακά τους, ποσό - που σε ορισμένες περιπτώσεις - ξεπερνά τον συντάξιμο μισθό.

Αν χρειαστούν και κάποια παρακλινική εξέταση, τα πράγματα δυσκολεύουν σημαντικά και μόνο με...καταναλωτικό δάνειο μπορούν να καλυφθούν.

Ολόκληρος ο χώρος της Υγείας βρίσκεται σε αναβρασμό, ενώ η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου αναλώνεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Για όσους χρειαστούν γιατρό ή φάρμακο, η κατάσταση έχει ως εξής:

Γιατροί

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ(ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ) έχει ανακοινώσει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν για την επίσκεψη σε γιατρό του ΕΟΠΥΥ, από τις 3έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Οι γιατροί πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας,διεκδικώντας εξόφληση των χρεών του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ, θα εισπράττεται η νόμιμη αμοιβή του κρατικού τιμολογίου απευθείας από τον ασφαλισμένο. 

Η κινητοποίηση θα λάβει την μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων επισχέσεων εργασίας. Ανάλογα με τα παραγόμενα αποτελέσματα, θα προκύπτουν και οι ανάλογες συλλογικές αποφάσεις.

Οι γιατροί θα προβούν,επίσης, στη σύνταξη αναφορών για κάθε είδους ποινικό ή πειθαρχικό παράπτωμα που τυχόν τελέστηκε και τελείται σε βάρος τους, καθώς και στη δικαστική και εξώδικη άσκηση κάθε νομίμου και συμβατικού τους δικαιώματος.

Φαρμακοποιοί

Από το Σάββατο, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας δεν χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους για τα σκευάσματα που θα χρειαστούν,ελπίζοντας να τους επιστραφεί το ποσό που δικαιούνται...

Το διεκδικητικό πλαίσιο του κλάδου αφορά:

  • Την τακτοποίηση όλων των εξωσυμβατικών οφειλών του ΕΟΠΥΥ που φθάνουν πλέον τις 85 μέρες.
  • Την άμεση νομοθετική ρύθμιση του συμψηφισμού των υφισταμένων οφειλών, καθώς και των όρων που αφορούν την υπαγωγή των φαρμακείων στον 'Τειρεσία'.
  • Την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 0,6% του ΑΕΠ και την άμεση απόδοση των εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ.
  • Την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τον τραπεζικό δανεισμό των φαρμακείων και την βελτίωση της ρευστότητας τους.
IATRONET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου