Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Ζητούν δωρεάν υγεία για τους λαθρομετανάστες




Εκατοντάδες διαδηλώνουν στην Ισπανία κατά της κατάργησης της δωρεάν πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας των μεταναστών που δεν έχουν άδεια παραμονής.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από ένα από τα κύρια νοσοκομεία της Μαδρίτης κατά της εφαρμογής της μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας που καταργεί την δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας των μεταναστών που δεν έχουν άδεια παραμονής.

«Κανένα ανθρώπινο ον δεν είναι παράνομο!», φώναζαν οι διαδηλωτές εν μέσω μιας συναυλίας από κόρνες και σφυρίχτρες μπροστά από το νοσοκομείο Γκρεγκόριο Μαρανιόν.

«Αυτή είναι μια πράξη αντίστασης κατά ενός εντελώς άδικου νόμου», εξήγησε ο Ροδρίγο Ρόχας, ένας 51χρονος Περουβιανός.

«Οι μετανάστες ήταν καλοί όταν ήθελαν φτηνό εργατικό δυναμικό και τώρα που δεν χρησιμεύουν πια σε τίποτα, τους στέλνουν στη σφαγή», πρόσθεσε ο άνδρας αυτός που ζει 15 χρόνια στην Ισπανία. Η μικρή κατασκευαστική επιχείρηση που είχε φτιάξει χρεοκόπησε το 2009 όταν έσκασε η φούσκα στην αγορά ακινήτων.

Μόλις έχασε τη δουλειά του του αφαιρέθηκε η άδεια παραμονής και βρίσκεται σήμερα, όπως εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι μετανάστες, χωρίς χαρτιά ούτε πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Μέχρι σήμερα, οι μετανάστες που δεν είχαν άδεια παραμονής μπορούσαν να εξασφαλίσουν άδεια για να λάβουν ιατρική φροντίδα από τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας.

Με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αποφάσισε να περιορίσει εφεξής την πρόσβασή τους στη δωρεάν περίθαλψη, επιτρέποντάς την μόνον για τα παιδιά, τις εγκύους και αυτούς που χρήζουν επείγουσας βοήθειας.

Σχεδόν 2.000 γιατροί εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτά τα μέτρα και ανακοίνωσαν ότι αυτοί θα συνεχίσουν να παρέχουν ιατρική φροντίδα στους μετανάστες.

Σε αυτήν την προσπάθεια εντάχθηκαν και νοσοκόμοι και άλλοι από το προσωπικό στον τομέα της υγείας κατόπιν έκκλησης μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως οι Γιατροί του Κόσμου.

Επίσης 7 από τις 17 κυβερνήσεις των ισάριθμων αυτόνομων περιοχών της Ισπανίας ανακοίνωσαν ότι θα αρνηθούν να εφαρμόσουν τον νόμο αυτόν και θα συνεχίσουν να επιτρέπουν την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας των μεταναστών που δεν έχουν άδεια παραμονής.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=160271&catid=7

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου