Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ Α'ΒΑΘΜΙΑΣ Β'ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ


Αυτή τη στιγμή διενεργείται ευρεία μαραθώνια σύσκεψη των φορέων Α' Β' βάθμιας περίθαλψης (ΠΟΣΙΠΥ, ΠΑΣΙΔΙΚ, ΠΕΙΚ, κλπ) μαζί με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με σκοπό να παρθούν κοινές αποφάσεις όσον αφορά κοινές κινητοποιήσεις και τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του ΥΥΚΑ λόγω της αποπεράτωσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα εργαστήρια, το οποίο περικόπηκε από 352 εκ στα 187 εκ, χωρίς να προβλέπεται αυτό στους όρους του Β' μνημονίου. 

Αδυνατεί ο ΕΟΠΥΥ να καλύψει χρέη των ιδιωτικών κλινικών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Γεράσιμος Βουδούρης, στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών.

Όπως αναφέρει η Π.Ε.Ι.Κ., δέχθηκε πρόταση προς επεξεργασία και απάντηση για συμμετοχή του ασφαλισμένου 50% στα ΚΕΝ (κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια) και 90% συμμετοχή του ασφαλισμένου του ΟΓΑ, στα δε εργαστηριακά, η συμμετοχή να είναι 60%.

Αυτό βεβαίως δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μετάξυ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. 

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε ομαδική κινητοποίηση από όλους τους παρευρισκόμενους φορείς απέναντι στην άδικη μεταχείριση της πολιτείας εναντίον του κλάδου. Μία κοινή συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του ΥΥΚΑ θα επιδιωχθεί από εβδομάδα.  Οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν από αρχές Οκτωβρίου, εάν δεν δοθούν άμεσες απαντήσεις από την πολιτεία, για την επίλυση του προβλήματος. Όλες οι ενώσεις θα επικυρώσουν τη συμφωνία από τα ΔΣ τους. Την οργάνωση της κινητοποίησης και την επικοινωνιακή πολιτική αναλαμβάνει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ. Επιφύλαξη δήλωσε η Π.Ε.Ι.Κ. 


Αννα Μαστοράκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου