Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Την ερχόμενη εβδομάδα το νέο Δελτίο Τιμών


Την ερχόμενη εβδομάδα το νέο Δελτίο Τιμών


Την ερχόμενη εβδομάδα θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο το νέο Δελτίο Τιμών, όπως ανακοίνωσε χθες στη συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς.



Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε επίσης η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου καθώς και η πρόεδρος της Επιτροπής Ζωή Πανούση – Δέδε, ο κ. Σαλμάς ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία της έκδοσης του νέου Δελτίου Τιμών επισημαίνοντας, ότι μετά την ανάρτηση των τιμών των οι φαρμακευτικές εταιρείες θα έχουν περιθώριο 2 ημερών για να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις ενστάσεις τους. Οι ενστάσεις αυτές θα αξιολογηθούν στο διάστημα 14-16 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει η τελική έκδοση του Δελτίου Τιμών μετά την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Τιμών του Υπουργείου.



Πηγές της φαρμακοβιομηχανίας, αναφέρουν ότι ο ΣΦΕΕ καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να συμπεριληφθούν στο νέο Δελτίο Τιμών τα νέα ορφανά φάρμακα και φάρμακα επιταχυνόμενης διαδικασίας αξιολόγησης και έγκρισης από τον ΕΜΑ, καθώς και τα γενόσημα φαρμάκων των οποίων έχει λήξει πρόσφατα η πατέντα τους.



Από τη μεριά του το υπουργείο Υγείας δεσμεύθηκε μόνο στο ότι, στο νέο Δελτίο Τιμών δεν θα συμπεριλαμβάνεται η νοσοκομειακή τιμή, παρά μόνο η χονδρική και η λιανική και η ανατιμολόγηση θα γίνει ως εξής:



• Από τις χώρες αναφοράς δεν θα εξαιρεθούν χώρες με προβλήματα ισοτιμίας όπως η Ουγγαρία, ούτε οι χώρες με μη έγκυρες πηγές στοιχείων τιμολόγησης όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σλοβενία.



• Τα on-patent προϊόντα θα τιμολογηθούν με βάση τον μέσο όρο των 3 χαμηλοτέρων τιμών στις χώρες της ΕΕ.



• Επίσης θα γίνουν μειώσεις τιμών στα off patent-generics 15%, στα on-patent και off- patent - generics με λιανική τιμή 5 – 10 € θα γίνει μείωση 5%, στα on-patent και off- patent - generics με λιανική τιμή 0 – 5 € θα γίνει μείωση 3% και στα off-patent - generics με λιανική τιμή πάνω από 10€ που κυκλοφόρησαν πριν το 2000 θα γίνει μείωση 10%.



• Από το Δελτίο Τιμών θα αποσυρθούν τα φάρμακα που παρανόμως εισήχθησαν στο Δελτίο Τιμών του Απριλίου 2012.



•Και τέλος, δεν θα ανατιμολογηθούν τα ορφανά φάρμακα, τα παράγωγα αίματος, τα αντιρετροϊκά και πιθανόν τα εμβόλια.



Ανθή Αγγελοπούλου

IATΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου