Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

"O ΕΟΠΥΥ οδηγείται συνειδητά σε ναυάγιο"


Την «επείγουσα ανάγκη για νομοθετικές ρυθμίσεις μηδενικού κόστους που θα αποκαταστήσουν την ομαλότητα της λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», επισημαίνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Πάτρας Λάρισας και Ιωαννίνων, οι οποίοι εντάχθηκαν στο Πανελλαδικό Μέτωπο Υγείας.

Όπως αναφέρουν, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πλήττεται από κακοδιαχείριση, πολυκερματισμό, ελλιπή χρηματοδότηση και σπατάλη των λιγοστών πόρων.

Σε ανακοίνωση τους, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη, οι Ιατρικοί Σύλλογοι υπογραμμίζουν ότι «ο ΕΟΠΥΥ οδηγείται συνειδητά από τους υπεύθυνους σε ναυάγιο για να εισπραχθεί η "ασφαλιστική αποζημίωση του ναυαγίου"» και ότι είναι ανάγκη να αντικατασταθούν οι υπεύθυνοι και να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος.

Εκφράζουν την αντίθεση τους σε ενδεχόμενες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις μονάδων υγείας που δεν γίνονται με γνώμονα την ιατρική επιστήμη, τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια και οι οποίες δεν προκύπτουν με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμικών οργάνων.

Καλούν την Πολιτεία να εργαστούν από κοινού για την περιστολή της σπατάλης και ζητούν την άμεση αναμόρφωση τόσο της προπτυχιακής όσο και της μεταπτυχιακής ιατρικής εκπαίδευσης.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι ζητούν άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και ενημέρωση του πρωθυπουργού γιατί, όπως επισημαίνουν, «στο χώρο της υγείας γίνονται λάθος κινήσεις υψηλού κόστους».

Στο Πανελλαδικό Μέτωπο Υγείας, που ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου, με ψήφισμα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, συμμετέχουν συλλογικοί φορείς και εκπρόσωποι χρηστών υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου