Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Αναζητείται βιώσιμη λύση για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ Πηγή:www.capital.gr



Της Βίκυς Κουρλιμπίνη 

Διάχυτος είναι πλέον ο προβληματισμός για την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, καθώς η ανεύρεση πόρων για την αποπληρωμή των συμβεβλημένων παρόχων υγείας φαίνεται να «σκοντάφτει» στην απαίτηση για γενικότερη μείωση των δαπανών υγείας. 

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης διυπουργικής σύσκεψης, που έγινε χτες στο υπουργείο οικονομικών και στην οποία τέθηκε επί τάπητος η «καυτή πατάτα» της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, προγραμματίστηκε έκτακτη σύσκεψη για σήμερα το απόγευμα στις 17:00 στο υπουργείο υγείας, παρουσία και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμου Βουδούρη. 

Οι προθέσεις του υπουργού υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου και του αναπλ. υπουργού, αρμόδιου για τον ΕΟΠΥΥ και τη φαρμακευτική πολιτική, Μάριου Σαλμά, φυλάσσονται μέχρι τώρα σαν «επτασφράγιστο μυστικό». Σίγουρο είναι εντούτοις πως στις προτάσεις που τέθηκαν προς τον υπουργό οικονομικών Γ. Στουρνάρα για την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβάνεται η απευθείας απόδοση από τα ασφαλιστικά ταμεία στον οργανισμό των εισφορών για την υγεία και η πληρωμή των φαρμακοποιών σε 90 ημέρες, αντί για 45, με ταυτόχρονη αύξηση των περιθωρίων πίστωσης. 

Δεν βρέθηκε ακόμη βιώσιμη λύση 

Σύμφωνα όμως με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν φαίνεται να βρέθηκε βιώσιμη λύση, δεδομένου πως εάν οι ασφαλιστικές εισφορές για την υγεία πηγαίνουν κατευθείαν στον ΕΟΠΥΥ, τότε υπάρχει φόβος ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην καταβολή των συντάξεων. 

Ο υπουργός υγείας ζήτησε επίσης την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται μόλις στο 0,4% του ΑΕΠ και είναι ήδη μειωμένη σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του οργανισμού. Όλα δείχνουν πάντως πως η ηγεσία του υπουργείου υγείας ήρθε και έφυγε με μικρό καλάθι από το υπουργείο οικονομικών, καθώς στις αρχικές προθέσεις του Γ. Στουρνάρα ήταν να ζητήσει περαιτέρω ψαλίδισμα της επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ. 

Πίστωση χρόνου ζητά το υπουργείο υγείας 

Όπως παραδέχτηκε ο υπουργός υγείας κατά τη χτεσινή του ομιλία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η τρύπα του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να φτάσει μέχρι το τέλος του έτους τα 1,4 έως 1,5 δις ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στην υστέρηση των ασφαλιστικών ταμείων στην καταβολή των προϋπολογισθέντων εσόδων με βάση τις δυνατότητές τους. Στο ίδιο πλαίσιο, ο αναπλ. υπουργός Μάριος Σαλμάς επεσήμανε πως αφού το ΑΕΠ της χώρας μας συρρικνώνεται, είναι οριακή η στόχευση για τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, ζητώντας από τους παρόχους υγείας να κάνουν ανακωχή και να δώσουν στην ηγεσία του υπουργείου υγείας πίστωση δύο μηνών. 

Ως αντιστάθμισμα από την άλλη και εν μέσω των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν φαρμακοποιοί, γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και νοσοκομειακοί γιατροί, υπάρχει η σκέψη να δοθεί ένα μέρος των οφειλομένων προς τους παρόχους υγείας, προκειμένου να «ηρεμήσουν τα πνεύματα» και ακολούθως να δοθεί χρόνος στο υπουργείο υγείας για να ανακοινώσει πιο ομαλά τα μέτρα για τη μείωση των δαπανών υγείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου