Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Έρχεται νέο "κούρεμα" στην Υγεία


Νέο «μαχαίρι» στην αποπληρωμή των οφειλών προηγούμενων ετών του Δημοσίου προς τους παρόχους υγείας αποφασίζει η κυβέρνηση. Από την επόμενη δόση ύψους 31 δισ. ευρώ που αναμένουν τα δημόσια ταμεία, το 1,5 δισ. θα διατεθεί για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου έως 31/12/2011 προς τους παρόχους υγείας, δηλαδή φαρμακοποιών, γιατρών, φυσιοθεραπευτών, διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών κλινικών και φαρμακευτικών εταιρειών - με το ποσό αυτό, ωστόσο, να οδεύει προς σημαντικό «κούρεμα». 



Την ίδια στιγμή, όμως, οι συνολικές οφειλές προς ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ από τις αρχές του έτους, φτάνουν το 1,9 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου 230 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές προς τους φαρμακοποιούς, 800 εκατ. ευρώ προς τις ιδιωτικές κλινικές, 540 εκατ. σε κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς και 338 εκατ. προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. Σημειωτέον, τα χρέη προς τα δημόσια νοσοκομεία από νοσήλια μέχρι και το τέλος του 2011 υπολογίζονται σε 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον. 


Έντονες αντιδράσεις 


Εάν τελικά αποφασιστεί το «τσεκούρι» στην καταβολή των παρελθόντων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους παρόχους υγείας, το κλίμα στην υγεία αναμένεται να δυναμιτιστεί, δεδομένου πως ήδη ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει από την αρχή σχεδόν της σύστασής του σοβαρές δυσκολίες στην αποπληρωμή των οφειλών για το 2012, εξαιτίας κυρίως της υστέρησης εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και της καθυστέρησης στη συγκέντρωσή τους. 


Συνεπώς η επίσημη ανακοίνωση του haircut προβλέπεται να γίνει η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Σαλμάς, δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για το ύψος του «ψαλιδίσματος» των χρεών του Δημοσίου προς τους παρόχους υγείας. 


Φτηνά αλλά «παλιά» φάρμακα 


Ταυτόχρονα, τον κλοιό γύρω από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σφίγγει ακόμη περισσότερο η επικείμενη συνάντηση με την τρόικα εντός της εβδομάδας (ακόμη δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημέρα και ώρα της συνάντησης). 


Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες θέλουν την τρόικα δυσαρεστημένη από την πορεία των δαπανών, με την έμφαση να δίνεται περισσότερο στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. 


Το σχέδιο του υπουργού Υγείας για εξοικονόμηση 911 εκατ. ευρώ από τη μείωση της δαπάνης του φαρμάκου που χορηγούν ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία δεν φαίνεται να πείθει τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθούν τόσο μεγάλες μειώσεις, αφού και η μέχρι τώρα πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. 


Προς την κατεύθυνση αυτή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επανέλαβε πως θα εκδοθεί νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, όπου θα υπάρξει μείωση στην τιμή των σκευασμάτων 15% κατά προσέγγιση. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο προσδοκά ότι θα εξοικονομήσει 400 εκατ. ευρώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο στην αναθεωρημένη λίστα τιμών θα συμπεριληφθούν ελάχιστα νέα και καινοτόμα σκευάσματα, (η τελευταία είχε εκδοθεί πριν από 1,5 χρόνο), καθώς αυτό θα επιβάρυνε τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 250 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, αφού τα νέα φάρμακα έχουν κατά κανόνα υψηλότερη τιμή. 


Βίκυ Κουρλιμπίνη




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου