Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Μασέρ πολυτελείας οι... φυσιοθεραπευτές

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ 

ΚΡΟΙΣΟΥΣ ΤΩΝ 20.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ!
Φυσιοθεραπευτές... κροίσους φαίνεται ότι έφτιαχνε ο ΕΟΠΥΥ, καθώς διαπιστώθηκε ότι στη χώρα του Μνημονίου κάποιοι εξακολουθούν να θησαυρίζουν ανεξέλεγκτα. 

Αντί για φυσιοθεραπεία, σε απέραντο σπα φαίνεται ότι έχει μετατραπεί η χώρα. Βρέθηκαν χωριά να κολυμπούν κυριολεκτικά στη... σάουνα, τα λεγόμενα «μασαζοχώρια» Επειτα από λεπτομερή έλεγχο των υγειονομικών αρχών στις δαπάνες για φυσιοθεραπείες, έλεγχος που έγινε έπειτα και από παρότρυνση της τρόικας, διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα στο συγκεκριμένο τομέα. Αποτέλεσμα είναι ο Οργανισμός να καταβάλλει μηνιαίως κατά μέσον όρο ακόμη και 20.000 ευρώ σε φυσιοθεραπευτές. Ολα αυτά, βέβαια, όταν οι γιατροί εισπράττουν το πολύ 1.000 ευρώ και εφόσον προηγουμένως έχουν εξετάσει 100 ασθενείς. 

Το περίεργο μάλιστα είναι ότι κατά την πρώτη έρευνα βρέθηκαν χωριά και μικρές κωμοπόλεις να έχουν πραγματοποιήσει φυσιοθεραπείες ωσάν να επρόκειτο για... σπα με ατελείωτους πελάτες. Οι ελεγκτές μάλιστα έτριβαν τα μάτια τους, καθώς διαπίστωσαν ότι περιοχές με εξαιρετικά λίγους κατοίκους εμφανίζονταν να έχουν πραγματοποιήσει τέτοιο αριθμό συνεδριών, που μπορεί να αντιστοιχεί μόνο σε μεγάλες πόλεις. 

«Θα ξεκινήσουν εντατικοί έλεγχοι», επιβεβαιώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος. 

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στους φυσιοθεραπευτές όσο και στους γιατρούς που συνταγογραφούν αλόγιστα φυσιοθεραπείες, και μάλιστα κυρίως οι πιστοποιημένοι και λιγότερο οι συμβεβλημένοι με το φορέα. 

Μπαίνει πλαφόν 

Για το λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μπει πλαφόν στις φυσιοθεραπείες που θα μπορεί να πραγματοποιεί ένας ιδιώτης φυσιοθεραπευτής, ώστε να περιοριστούν οι ύποπτες δαπάνες. Εξετάζεται επίσης να οριστεί και υποχρεωτικό claw back, δηλαδή υποχρεωτική έκπτωση σε περίπτωση που κάποιος υπερβαίνει το ανώτατο ποσό που θα οριστεί από τον ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το συγκεκριμένο πρόβλημα εντοπίστηκε αρχικά από τους τροϊκανούς κατά τη διάρκεια των ελέγχων που έκαναν στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. 

Οι δανειστές μας είναι αυτοί που ζήτησαν, επίσης, από τη διοίκηση του φορέα να προχωρήσει άμεσα στον έλεγχο των κονδυλίων αλλά και στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της δαπάνης και των αυθαίρετων συνεδριών φυσιοθεραπείας. 

Και να σκεφτεί κανείς ότι μόλις πριν από λίγο καιρό ο ΕΟΠΥΥ είχε προχωρήσει σε μείωση της αποζημίωσης για τους θεραπευτές από 20 ευρώ τη συνεδρία σε 15 ευρώ, ενώ ψαλίδι είχε πέσει και στον αριθμό των αποζημιούμενων θεραπειών, οι οποίες περιορίστηκαν σε 10 συνεδρίες, από 12 που ήταν, ανά ασθενή. Παρ' όλα αυτά, οι δαπάνες συνεχίζουν να είναι στα ύψη. Εκτιμάται μάλιστα ότι η κατάσταση στο συγκεκριμένο χώρο είναι τόσο ανεξέλεγκτη, που οι πραγματικοί ασθενείς που έχουν ανάγκη τις θεραπείες δεν τις πραγματοποιούν, ενώ αντίθετα πολλοί οι οποίοι είναι απολύτως υγιείς απολαμβάνουν απλώς ένα μασάζ με τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. 

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθούν ειδικές συσκέψεις για το θέμα, ενώ θα γίνει και διαπραγμάτευση τόσο με την τρόικα όσο και με τους εκπροσώπους του κλάδου, ώστε να καταλήξει το υπουργείο Υγείας στο νέο πλαφόν που θα τεθεί. 

Αλλωστε οι τροϊκανοί στην τελευταία τους επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας είχαν θέσει επισταμένα το ζήτημα του κουρέματος των δαπανών ειδικά σε παροχές όπως είναι οι φυσιοθεραπείες. Γι' αυτό και στην επόμενη επίσκεψή τους στην οδό Αριστοτέλους αναμένεται να ζητήσουν να δουν τι ενέργειες έχουν γίνει από την ελληνική πλευρά. 

Με το νέο πλαφόν που θα τεθεί εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν άμεσα τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ.                     ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου