Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ Π.Σ.Φ 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΕΡΡΩΝ 

Σέρρες 5-4-13 
Αρ.Πρωτ.: 32/2013 

Ταχ. Δ/νση 
Ταχ.Κώδικας 
Πληροφορίες 
Τηλέφωνο 
FAX 
E-mail 
Website 

Τσαλοπούλου 14- Σέρρες 
62100 
Α. Συμεωνίδης 
23210 56525 
23210 56525 
physioserres@yahoo.gr 
http://physioserres.blogspot.com 

ΠΡΟΣ: Μ.Μ.Ε 

ΘΕΜΑ: ΄΄ Σχετικά με την παραπληροφόρηση για τις δαπάνες Φυσικοθεραπείας του ΕΟΠΥΥ΄΄ 

Το τελευταίο διάστημα ο κλάδος των Φυσικοθεραπευτών φαίνεται να δέχεται έναν ανηλεή και ΄΄βρώμικο΄΄ πόλεμο λάσπης από γνωστούς κύκλους που στόχο έχουν την εξόντωση των Εργαστηρίων φυσικοθεραπείας. 
Αποκορύφωμα αυτού του πολέμου λάσπης είναι και το δημοσίευμα της ελευθεροτυπίας στις 5-4-2012 με τίτλο ΄΄Μασέρ πολυτελείας οι... φυσιοθεραπευτές΄΄. 

Το δημοσίευμα επικαλείται κύκλους του ΕΟΠΥΥ που ανακάλυψαν μετά από ελέγχους μεγάλη παραβατικότητα στον κλάδο. 

Αναφέρουν μια και μοναδική περίπτωση γενικεύοντας και απαξιώνοντας τον κλάδο των Φυσικοθεραπευτών, διασπείροντας μάλιστα ψευδείς ειδήσεις που αναφέρουν ότι ο μέσος όρος καταβολής δαπανών Φυσικοθεραπείας είναι 20.000 ευρώ μηνιαίως (Αιδώς Αργείοι). 

Αριστοτεχνικά συνταγμένο το κείμενο του δημοσιογράφου παραπληροφορεί και λασπολογεί έναν ολόκληρο κλάδο που εργάζεται σκληρά για να επιβιώσει. 

Αναφέρεται σε επισημάνσεις της τρόικας για περικοπή δαπανών στις παροχές Φυσικοθεραπείας. 

Συγκρίνει τις αμοιβές των Εργαστηρίων Φυσικοθεραπείας με αυτές των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και όχι με τις αμοιβές των Εργαστηρίων (Μικροβιολογικών, Ακτινολογικών κλπ) , στα οποία εντάσσεται το Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας και αποζημιώνεται από τον κωδικό Διαγνωστικά-Παρακλινικές-Φυσικοθεραπεία . 

Είναι περίεργο και ύποπτο να ασχολείται ένας δημοσιογράφος τόσο αναλυτικά με 30 παραβατικές περιπτώσεις (από το σύνολο των 2000 συμβεβλημένων), για μια δαπάνη που αποτελεί το 1,2 % του συνόλου του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ 

1) Η μεγάλη παραβατικότητα που αναφέρει το δημοσίευμα αφορούν 30 περιπτώσεις Εργαστηρίων Φυσικοθεραπείας από τα 2000 συνολικά συμβεβλημένα Εργαστήρια με τον ΕΟΠΥΥ (1,5 % των Φυσικοθεραπευτών). 

2) Η τρόικα συνηθίζει να παραδίδει τις επισημάνσεις της γραπτώς (ευτυχώς), από τις γραπτές επισημάνσεις προκύπτει ότι απαίτησε για το 2013 περιορισμό του κωδικού Διαγνωστικά-Παρακλινικές-Φυσικοθεραπεία κατά 80 εκατομμύρια ευρώ. 

Αυτό ήταν λόγω της γενικής δέσμευσης για μείωσης κατά 15% (950 εκατομμύρια ευρώ) των ετησίων ( ύψους 7 δις ευρώ) δαπανών του ΕΟΠΥΥ για το 2013. 

Η δαπάνη της Φυσικοθεραπείας για το 2012 υπολογίζεται σε 1,2 % των συνολικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ και υπολογίζεται σε 88 εκατομμύρια ετησίως, επί του συνόλου των 480 εκατομμυρίων του κωδικού Διαγνωστικά-Παρακλινικές-Φυσικοθεραπεία. 

Έτσι τα επίσημα στοιχεία ομολογούν τα εξής: 

1) Η ετήσια δαπάνη για Φυσικοθεραπεία σε 11.000.000 εκ. Έλληνες υπολογίζεται για το 2013 σε 69.624.000 ευρώ. 

2) Οι 2040 συμβεβλημένοι Φυσικοθεραπευτές θα έχουν εισόδημα κατά μέσο όρο 5.800.000 ευρώ το μήνα. 

3) Ο κάθε Φυσικοθεραπευτής θα έχει εισόδημα 2844 ευρώ το μήνα, δηλαδή καθαρά 2.175 ευρώ το μήνα. 

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΤΑ 20.000 ΕΥΡΩ ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΕ; 

Θυμίζουμε ότι ο Φυσικοθεραπευτής δέχεται ασφαλισμένους μόνο με παραπεμπτικό που συνταγογραφείται από Γιατρό ανάλογης ειδικότητας και σήμερα ο ΕΟΠΥΥ είναι ο ένας και μοναδικός φορέας Υπηρεσιών Υγείας, άρα δεν έχει άλλους ΄΄πελάτες΄΄. 

-Το Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας ανήκει στους Ιδιωτικούς φορείς πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας αδειοδοτείται βάσει του Π.Δ 29/1987. 

-Οι Φυσικοθεραπευτές πρέπει να διατηρούν αναγκαστικά επαγγελματικό χώρο 70 τ.μ, εξοπλίζοντας τον υποχρεωτικά ΜΕ ΕΝΑ ΠΛΗΘΟΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ και επίσης θα πρέπει να συντηρούν , να θερμαίνουν το χώρο να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. 

Η Φυσικοθεραπεία είναι καταξιωμένη σε όλες τις χώρες του κόσμου και ο Έλληνας Φυσικοθεραπευτής καταξιωμένος στην συνείδηση του Έλληνα πολίτη. 

Η Φυσικοθεραπεία αποδεδειγμένα συμβάλει στην γρηγορότερη αποκατάσταση της Υγείας του ασθενή όσο και στον περιορισμό άλλων δαπανών Υγείας. 

Εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: 

Ποιος έδωσε τα ψευδή στοιχεία στον δημοσιογράφο και το δικαίωμα της απαξίωσης (μασέρ πολυτελείας) ,της κατασυκοφάντησης (μέσος όρος αμοιβής 20.000 ευρώ) και της επίθεσης στον κλάδο των φυσικοθεραπευτών. 

Εντέλει 

Ποιος ,γιατί και για πιο λόγο αποφάσισε ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΕΙ ΕΝΑΝ ΚΛΑΔΟ οδηγώντας στην ανεργία μεγάλο μέρος των Εργαστηριούχων Φυσικοθεραπευτών; 

ΜΕ ΤΙΜΗ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ   ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

7 σχόλια:

  1. η απαντηση του πανελληνιου συλλογου τους δεν πειθει. γραφουν πως αποτελουν μονο το 1,2 % του συνόλου του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. ε και;;;;;;;;;; μα ειναι μονο 2χιλ ανθρωποι! τι σημασια εχει αν ειναι το 1,2% του εοπυυ;;; σημασια εχει πως περνουν 9,5εκ το μηνα 2χιλ ανθρωποι!!!
    λενε "Συγκρίνει τις αμοιβές των Εργαστηρίων Φυσικοθεραπείας με αυτές των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και όχι με τις αμοιβές των Εργαστηρίων (Μικροβιολογικών, Ακτινολογικών κλπ) , στα οποία εντάσσεται το Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας και αποζημιώνεται από τον κωδικό Διαγνωστικά-Παρακλινικές-Φυσικοθεραπεία " μα φυσικα θα τους συγκρινετε με τους ιατρους αφου και αυτοι φυσικα προσωπα ειναι και οχι μεγαλα διαγνωστικα κεντρα!!!!

    λενε " 2) Οι 2040 συμβεβλημένοι Φυσικοθεραπευτές θα έχουν εισόδημα κατά μέσο όρο 5.800.000 ευρώ το μήνα.

    3) Ο κάθε Φυσικοθεραπευτής θα έχει εισόδημα 2844 ευρώ το μήνα, δηλαδή καθαρά 2.175 ευρώ το μήνα."
    μα δεν ξερουν τι λενε., την μια πως ΘΑ εχουν το 13 2844ευρω και την αλλη πως ΘΑ εχουν το 13 2175ευρω. εγω λεω να δουμε τι ειχαν τον οκτ και σεπ του 12, 9,5 εκ το μηνα 4750 ο καθενας το μηνα! το τι ΘΑ εχουν το 13 θα το δουμε!

    λενε"Θυμίζουμε ότι ο Φυσικοθεραπευτής δέχεται ασφαλισμένους μόνο με παραπεμπτικό που συνταγογραφείται από Γιατρό ανάλογης ειδικότητας και σήμερα ο ΕΟΠΥΥ είναι ο ένας και μοναδικός φορέας Υπηρεσιών Υγείας, άρα δεν έχει άλλους ΄΄πελάτες΄΄. " κανουν λαθος. εχουν ΚΑΙ ιδιωτικους πελατες!!!!!! επισης να μην αναφερουμε πως παρανομως ζητανε μαυρα λεφτα απο τους ασθενεις γιατι λενε ψεματα πως πρεπει να δωσουν συμμετοχη η λενε πως ο εοπυ δεν καλυπτει ολα τα μηχανηματα!!!!!

    λενε "Οι Φυσικοθεραπευτές πρέπει να διατηρούν αναγκαστικά επαγγελματικό χώρο 70 τ.μ, εξοπλίζοντας τον υποχρεωτικά ΜΕ ΕΝΑ ΠΛΗΘΟΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ και επίσης θα πρέπει να συντηρούν , να θερμαίνουν το χώρο να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. "
    δηλαδη οι αλλοι δεν θερμαινουν το μαγαζι τους.... δεν πληρωνουν εισφορες;;;; ελεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Στουρναρας εισαι ρε φιλε;Δεν καταλαβαινεις τη διαφορα μεικτου και καθαρου εισοδηματος..Το Σεπτεμβρη,Οκτωβρη δεν περιλαμβανεται η περικοπη 30% και βαλε που εγινε το Νοεμβρη..Εκτος αυτου, προκειται για εσοδα χωρις να υπολογιζονται τα εξοδα που ειναι πολλα..Τελος εφοσον υπαρχει ο εοπυυ που καλυπτει 9.5 εκατ. ασφαλισμενους, γιατι να ερθει καποιος ιδιωτικα; Ο μεσος ορος δε σημαινει οτι παιρνουν ολοι το ιδιο ποσο...Αλλοι εχουν λιγοτερο,αλλοι περισσοτερο κοσμο και βγαινει ενας μεσος ορος..Εκτος αυτου ο Εοππυ πληρωνει και με καθυστερηση μηνων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οταν ο δασκαλος παιρνει 800ε και εκεινος εχει εξοδα, ο φυσικοθεραπευτης παιρνει 5χιλ κατα μεσο ορο ΚΑΘΑΡΑ στο χερι , οσα εξοδα και να εχει , νοικι και ρευμα κτλ, βγαζει πολλα. ναι παρα πολλα. επισης ολοι ξερουμε πως ολοι οι φυσικοθεραπευτες ζητανε εξτρα αμοιβη απο τους ασφαλισμενους!
      και που εγινε η περικοπη τον Νοεμβριο τι εγινε; τιποτα. απλα τωρα για να σου κανουν φυσικοθεραπεια ζητανε δυο βιβλιαρια! αφου δεν εχουν πλαφον απλα ζητανε να τους πας δευτερο βιβλιαριο!

      Διαγραφή
    2. ποια καθυστερηση συναδελφε; μας πληρωσε τον Οκτωβριο εδω και καιρο. ας πουμε την αληθεια. αναμεσα μας υπαρχουν συναδελφοι που ειναι απατεωνες και στελνουν συγγενεις και φιλους να γραψουν φυσικοθεραπειες.

      Διαγραφή
  3. Είσαι άσχετος, ή καθοδηγούμενος από τα συμφέροντα σου ή από τα συμφέροντα άλλων.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είμαι άτομο που πάσχω απο χρόνια νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος.
    Αρκετά χρόνια δέχομαι υπηρεσίες απο πτυχιούχους Φυσικοθεραπευτές είτε στα Εργαστήρια τους παλαιότερα, είτε στο σπίτι μου τα τελευταία 3 χρόνια.
    Αισθάνομαι οτι πραγματικά οι Φυσικοθεραπευτές εχουν στοχοποιηθεί ,εμένα δεν με ενδιαφέρουν οι παραβάτες συμβεβλημένοι πάροχοι , καλά θα κάνει η πολιτεία να κάνει την δουλειά της σωστά, με ελέγχους σε ολα τα επίπεδα για την διαπίστωση της σπατάλης . Αλλά αυτό είναι διαφορετικό απο την συστηματικά επίθεση σε βάρος μιας πολύ χρήσιμης και καταξιωμένης κοινωνικής ομάδας.
    Ξέρω οτι έγινε μεγάλη περικοπή στους Φυσικοθεραπευτές.
    Ξέρω οτι η συνεδρία για την κατ΄οίκον θεραπεία απο 20 ευρώ που ήταν στις αρχέ του 2012 ,τώρα είναι 12 ευρώ (κάπου 9 ευρώ καθαρά) για εναν επαγγελματία που με επισκέπτεται στο σπίτι μου με δικά του έξοδα και μου προσφέρει 45 -60 λεπτά θεραπεία.
    Ξέρω επίσης οτι με την τελευταία ανθεώρηση του κανονισμού παροχών θεωρούν οι υπεύθυνοι -άκουσον-άκουσοον΄οτι σε 3 μήνες απο την έναρξη της νόσου και μετά εγω δεν εχω το δικαίωμα για θεραπεία (ΕΛΕΟΣ).
    Ξέρω επίσης οτι για εμένα και πολλές άλλες κατηγορίες ατόμων σοβαρά πασχόντων (όπως με εγκεφαλικά, παραπληγικούς κλπ) ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΊΑ ΕΑΝ ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ η΄ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, δηλαδή εγω θα πρέπει να νοσηλεύομαι σε ενα κέντρο αποκατάστασης για οσο χρόνο θα χρειαστεί να γίνω καλά: Στο κράτος αυτό κοστίζει 150 ευρώ την ημέρα νομίζω, και εαν εγώ βγώ απο εκεί καθώς θα είμαι καλύτερα γιατί δεν μπορώ να συνεχίσω την θεραπεία μου με εναν Φυσικοθεραπευτή; Με πολύ λιγότερο κόστος για το Ταμείο;
    Για μένα που γνωρίζω πολλά χρόνια αυτούς του επαγγελματίες Υγείας που προσφέρουν τα μέγιστα στους ασθενείς και στην Ελληνική κοινωνία θεωρώ οτι αδίκως βάλονται μαζικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κατα μεσο ορο ενα φυσικοθεραπευτηριο χρειαζεται 3000 ευρω μηνιαιως για παλια και λειτουργικα εξοδα.Αν βαλεις και τα εξοδα σπιτιου στην ουσια μενει δε μενει κανα 500 για προσωπικα εξοδα το μηνα. Μην ακουτε υπερογκα ποσα και τρομαζεται.Τα περισσοτερα ειναι σε παγια και αναλωσιμα εξοδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή