Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Εισαγγελική παρέμβαση για τα σκανδαλώδη υπερκέρδη ορισμένων φυσικοθεραπευτών

Την παρέμβαση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών προκάλεσε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας το οποίο αναφερόταν σε στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι υγειονομικές αρχές και αφορούν στην έρευνα που διεξάγεται για φυσικοθεραπείες οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και τις 20.000 ευρώ μηνιαίως!

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Όπως υπογραμμίζει στην «Ε» ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ.Γιώργος Μπάκας, το ζήτημα είναι γνωστό εδώ και 1,5 χρόνο στο υπουργείο Υγείας καθώς ο Σύλλογος το έχει καταγγείλει και γραπτώς και ουδείς έπραξε κάτι:

«Τα παραβατικά φαινόμενα τα οποία συμβαίνουν στη φυσικοθεραπεία τα οποία ισχυρίζεται ο ΕΟΠΥΥ ότι υπάρχουν από πλευρά κάποιων φυσικοθεραπευτών, εμείς τα έχουμε καταγγείλει εδώ και 1,5 χρόνο τόσο στον ΕΟΠΥΥ γραπτώς όσο και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. Αυτοι δεν έκαναν τίποτε και απεναντίας οι παραβατικές συμπεριφορές συνεχίζονται. Όμως δεν μπορεί ένας κλάδος να υφίσταται τις παραβατικές συμπεριφορές κάποιων ασυνείδητων, και την αμέλεια του υπουργείου να βάλει τάξη. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με το υπουργείο προκειμένου να πατάξουμε τις παραβατικές συμπεριφορές στον κλάδο. Όμως δε δεχόμαστε καμία άλλη μείωση στον προϋπολογισμό για τη φυσικοθεραπεία».

Κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν περιοχές στις οποίες οι φυσικοθεραπευτές εμφανίζονται να κάνουν φυσικοθεραπείες σε ασθενείς, οι οποίες δε δικαιολογούνται βάση των πληθυσμιακών κριτηρίων.

Ειδικότερα παρουσιάζονται επαγγελματίες του κλάδου να ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ για έναν μήνα ακόμη και 30.000 ευρώ. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι οι φυσικοθεραπείες αυτές πραγματοποιήθηκαν μετά από συνταγογράφηση γιατρών.

Σε συγκεκριμένες περιοχές βρέθηκαν (όπως θα δημοσιευτεί και στην έντυπη έκδοση της «Ε» αύριο Σάββατο) από τις ανώτατες υγειονομικές αρχές, δεκάδες περιπτώσεις φυσικοθεραπευτών που δηλώνουν δαπάνες από 20.000 ευρώ και φθάνουν ακόμη και τις 30.000 για έναν μήνα (έρευνα τέλος του 2012).

Πολλές από τις περιπτώσεις αυτές (αλλά και άλλες) είναι γνωστές στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών ο οποίος τις έχει διερευνήσει και τις έχει καταγγείλει.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Ε» μόλις τώρα μελετώνται μέτρα από το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα όπως μεταξύ άλλων πλαφόν στον αριθμό φυσικοθεραπειών.

Πάντως, το δημοσίευμα της «Ε» προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από τον επαγγελματικό κλάδο των φυσικοθεραπευτών, συμπεριλαμβανομένων τοπικών συλλόγων οι οποίες ελήφθησαν τόσο στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της «Ε» όσο και στους λογαριασμούς της «Ελευθεροτυπίας» στα social media.

Δικαιολογημένες εν μέρει οι αντιδράσεις, αλλά το γεγονός ότι ο ίδιος ο επίσημος σύλλογος του κλάδου είχε καταγγείλει τα περιστατικά παραβατικότητας, δείχνει αν μη τι άλλο ότι το υγιές κομμάτι των φυσικοθεραπευτών επιθυμεί να καταπολεμήσει τα κακώς κείμενα και να βάλει τάξη σε καταστάσεις κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος.

Άλλωστε γίνεται σαφές και στο κείμενο του ρεπορτάζ ότι αυτή η παραβατικότητα δεν αφορά το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου αλλά μόνο ένα τμήμα του. ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου