Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Φακελάκια. Στροφή 180 μοιρών στο υπ. Δικαιοσύνης

Επαναδιπλώνεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά τον σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη του GR και της εκπομπής «Ρεπορτάζ» σχετικά με τη διάταξη της ντροπής η οποία νομιμοποιούσε τη δωροδοκία.

Μετά το πέρας δύο εικοσιτετραώρων, από τη στιγμή που τα μέλη του Κοινοβουλίου, οι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση αλλά και οι ιδιώτες αντιλήφθηκαν – μέσω της δημοσιογραφικής έρευνας – τι ακριβώς είχε ψηφιστεί, η κυβέρνηση φέρεται να κινεί τις διαδικασίες για να «εξαλείψει» τη διάταξη που επισημαίνει ότι δεν συνιστά δωροδοκία η «απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, μέσω του πρώτου νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Bουλή η παράγραφος 3 του άρθρου 68 που δημοσιεύθηκε στο Νόμο 4139/2013 και αφορά τον «Νόμο περί εξαρτησιογόνων ουσιών» θα «διαγραφεί».

Είναι ενδεικτικό ότι μετά την τηλεοπτική παρουσίαση του μείζονος ζητήματος που προέκυψε και «κόντυνε» ακόμη περισσότερο την ηθικά παρακμασμένη Ελλάδα, μέλη των ιατρικών συλλόγων καθώς και των αρμόδιων πειθαρχικών συμβουλίων δήλωσαν την αντίθεσή τους αλλά και την έκπληξή τους για τη συγκεκριμένη διάταξη που ψηφίστηκε προκειμένου να μην διώκονται οι ιατροί οι οποίοι λάμβαναν τσίπουρα ή γλυκά!

Στο «φως» τα πρακτικά

Στην εκπομπή «Ρεπορτάζ» της Παρασκευής, 5 Απριλίου, αποκαλύφθηκαν και τα επίσημα πρακτικά της Βουλής τα οποία αποδεικνύουν ότι η επίμαχη διάταξη «παρείσφρησε» στο Νομοσχέδιο, αφότου κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή.

Όπως μάλιστα αποδεικνύεται όλα ξεκίνησαν κατόπιν συγκεκριμένης υπόδειξης την οποία έκανε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Πανούσης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο γνωστός εγκληματολόγος επεσήμανε στον κ. Ρουπακιώτη ότι «δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή ευγνωμοσύνης χωρίς χρηματική αξία».

Ω του θαύματος, όμως, στην τελική διατύπωση της διάταξης η επισήμανση «χωρίς χρηματική αξία» εξαφανίστηκε, αφήνοντας έωλη την ερμηνεία της. Η εκπομπή επικοινώνησε με τον κ. Πανούση ο οποίος ανέφερε ότι η εν λόγω διάταξη παρερμηνεύτηκε.

Όπως είπε, στους μεσογειακούς λαούς είθισται να δίνονται δώρα προς ένδειξη ευγνωμοσύνης, προσθέτοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο προτάθηκε η διάταξη. Στην ερώτηση αν ποτέ έχει διωχθεί κάποιος επειδή δέχτηκε κάποιο δώρο όπως αυγά ή γλυκά, ο βουλευτής απάντησε όχι, εξηγώντας όμως ότι με τον συγκεκριμένο Νόμο, το θέμα πλέον ρυθμίζεται και τυπικά.

http://www.zougla.gr/greece/article/strofi-180-miron-sto-ip-dikeosinis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου