Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

26/05/2014 Ενημέρωση - Ανοικτή Επιστολή ΠΑΣΙΔΙΚ: "ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΠΛΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗΣ"

26/05/2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη του ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.,

Όπως γνωρίζετε, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αδυνατώντας να αναπτύξει σοβαρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για να περιορίσει ή να πατάξει την προκλητή ζήτηση, που είναι το μόνιμο και σταθερό αίτημα του Συνδέσμου μας, καταφεύγει στην εύκολη λύση των οριζοντίων περιοριστικών μέτρων εις βάρος των παρόχων, αδιαφορώντας εάν αυτά τα μέτρα είναι αυταρχικά, παράνομα και αντισυνταγματικά, υπεκφεύγοντας των υποχρεώσεών του και χρησιμοποιώντας σαν άλλοθι τις θέσεις κάποιων ενώσεων που εκπροσωπούν παρόχους, οι οποίες εμφορούμενες από άκρατη ιδιοτέλεια και από συμπλεγματική νοοτροπία, προσπαθούν να επιβάλλουν λύσεις απολυταρχικών καθεστώτων Σοβιετικού τύπου, καταπατώντας ανερυθρίαστα αρχές και αξίες που ισχύουν σε όλα τα ελεύθερα και δημοκρατικά κράτη του πλανήτη και οι οποίες προστατεύουν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων και γενικότερα τα δικαιώματα των πολιτών μιας ευνομούμενης κοινωνίας.

Ο Σύνδεσμός μας προσπαθώντας να δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται με την εφαρμογή από πλευράς Υπουργείου Υγείας ενός κλειστού, άκρως ελλειμματικού προϋπολογισμού και αντιδρώντας με κάθε σύννομο τρόπο στην επιβολή του ανήθικου μέτρου της αυτόματης επιστροφής δαπανών (βαρβαριστί clawback), αρπαγής πίσω, που είναι η ακριβής μετάφραση στη σπουδαία γλώσσα των Ελλήνων, όπως πολύ σωστά και εύστοχα επισήμανε ένας σοβαρός και εξαίρετος συνάδελφός μας, πρότεινε τη λύση του κλειστού προϋπολογισμού ανά υγειονομική περιφέρεια και ανά μήνα και όταν το μηνιαίο όριο (plafond) καλύπτεται, γεγονός το οποίο ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μπορεί να γνωρίζει κεντρικά από το ηλεκτρονικό σύστημα συνεχούς λειτουργίας σε πραγματικό χρόνο (real time) που διαθέτει, να συνεχίζουν οι κλινικοί ιατροί να εκδίδουν ηλεκτρονικά παραπεμπτικά με τις αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις, πλην όμως αυτές να μην μπορούν να εκτελεστούν στις ιδιωτικές μονάδες παροχής Π.Φ.Υ., παρά μόνο στις δημόσιες δομές του Π.Ε.Δ.Υ., οι οποίες δυστυχώς για την εύρυθμη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος Π.Φ.Υ., δεν λειτουργούν ακόμη στον εργαστηριακό τουλάχιστον τομέα που μας αφορά, με αποτέλεσμα όλες οι αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις να διενεργούνται από τους ιδιώτες παρόχους.

Στη συνέχεια, μπροστά στην άρνηση εφαρμογής αυτού του απλού μέτρου από έναν Οργανισμό, η Διοίκηση του οποίου ενεργεί με την παλαιοκομματική και χρεοκοπημένη νοοτροπία του πολιτικού κόστους, ο Σύνδεσμός μας ήλθε σε συνεννόηση με τις άλλες ενώσεις υπό την εποπτεία του Π.Ι.Σ. που είναι ο θεματοφύλακας του δικαίου, του νόμιμου και του ηθικού και αποφάσισαν να προτάξουν την αυτονόητη και αδιαμφισβήτητη παραδοχή, ότι όποιο παραπεμπτικό εκτελείται πρέπει να αποζημιώνεταικαι θέλοντας να συνδράμουμε στην πάταξη της προκλητής ζήτησης έναν αδιάφορο και ανίκανο Οργανισμό, αναλάβαμε το έργο της παράδοσης κατευθυντήριων οδηγιών συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε να περιοριστούν οι εξετάσεις σ’ αυτές που πραγματικά χρειάζονται και παράλληλα προτείναμε ελέγχους σε επίπεδο κλινικού παραπέμποντος ιατρού με την εφαρμογή του μέτρου του μέσου όρου αναγραφής διαγνωστικών εξετάσεων ανά κλινική ειδικότητα, αλλά και σε επίπεδο διαγνωστικού κέντρου/εργαστηρίου μέσω του ελέγχου του μέσου όρου των εξετάσεων που αναγράφονται ανά παραπεμπτικό και ανά Α.Μ.Κ.Α. ασφαλισμένου, είτε σε αξία είτε σε αριθμό εξετάσεων ανάλογα με το είδος της εξέτασης.

Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε προσφέρει αρκετά για να βοηθήσουμε την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία ενός Οργανισμού, ο οποίος δεν θέλει να αναλάβει ούτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του ελέγχου των συνεργαζομένων μαζί του παρόχων, υποκρινόμενος μάλιστα ότι δεν αντιλαμβάνεται από ποιους παρόχους δημιουργείται η προκλητή ζήτηση, όταν βάσει των δικών του αρχείων εμφανίζεται αύξηση της ζήτησης σε κάποιους παρόχους, η οποία το α’ εξάμηνο έτους 2013 συγκριτικά με το α’ εξάμηνο του 2012 είναι της τάξης του 56,6% και 58,9% κατά μέσον όρο και σαν να μη συμβαίνει τίποτα, εφαρμόζει σε όλους του παρόχους ένα οριζόντιο clawback που φτάνει το 50% του τζίρου των μονάδων μας, καταστρέφοντας τους έντιμους και ευσυνείδητους παρόχους με μικρή ή και καθόλου αύξηση από τη μία χρονιά στην άλλη. Επιπλέον επεκτείνοντας το ανήθικο αυτό μέτρο και για την τρέχουσα χρήση (2014) παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Υπ. Υγείας και παίρνοντας ως βάση τη ζήτηση των παρόχων της περασμένης αμαρτωλής χρονιάς (2013), έρχονται να εφαρμόσουν ένα συγκεκριμένο plafond ανά πάροχο, επιβραβεύοντας στην ουσία τους ανέντιμους και επίορκους παρόχους που είχαν κάνει τις μεγαλύτερες υπερβάσεις, οδηγώντας στην οικονομική καταστροφή τους υπόλοιπους παρόχους που δεν θέλησαν να επωφεληθούν από την ανικανότητα και την ανεπάρκεια των υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι πάροχοι ότι δεν πρέπει να ανεχόμαστε με ευκολία την ανικανότητα, την αδιαφορία ή ενδεχομένως και τη σκοπιμότητα που εμφανίζουν η Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και οι υπηρεσίες του και να μην υποκύπτουμε αδιαμαρτύρητα στους έμμεσους και άμεσους εκβιασμούς του Οργανισμού ή ακόμη χειρότερα μέσα στην αγωνία της επιβίωσής μας, δεν θα πρέπει να προτείνουμε μέτρα που είναι αυταρχικά, παράνομα και αντισυνταγματικά, τα οποία υπηρετούν την κοντόφθαλμη μάλιστα ιδιοτέλεια μας και όχι το κοινό, καλώς εννοούμενο, μακροπρόθεσμο συμφέρον του κλάδου, το οποίο ταυτίζεται με το δίκαιο, το ηθικό και το νόμιμο (δε θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω), χωρίς κουτοπόνηρες σκέψεις και υποκριτικές συμπεριφορές και που σε τελευταία ανάλυση, μια κοινή, ενιαία και σταθερή στάση μας είναι η μοναδική σανίδα σωτηρίας στις άδικες, παράνομες και ανήθικες συμπεριφορές του Οργανισμού και της Πολιτείας. Και αυτή η στάση δεν είναι άλλη από την εμμονή μας στη εφαρμογή αυστηρών ελεγκτικών μηχανισμών, που είναι υποχρέωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των υπηρεσιών του, παράλληλα με την άμεση ενσωμάτωση στο μηχανογραφικό σύστημα του Οργανισμού μέτρων και τεχνικών τα οποία αφ’ ενός θα περιορίζουν προληπτικά τις αδικαιολόγητες υπερβάσεις, αφ’ ετέρου θα επιτρέπουν στις ελεγκτικές υπηρεσίες να συλλάβουν την προκλητή ζήτηση με όποιο τρόπο και από όποια μονάδα αυτή δημιουργείται.

Κλείνοντας, δεν θα πρέπει να ξεχνούν οι πάροχοι ορισμένων ενώσεων ότι το «διαίρει και βασίλευε» είναι το καλύτερο όπλο του αντιπάλου, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και το Υπουργείο Υγείας και σε ενδεχόμενο μεταξύ μας «πόλεμο», εάν κάποιοι επιμένουν στα αυταρχικά, παράνομα και αντισυνταγματικά μέτρα που θέλουν να επιβάλλουν, τα οποία ζημιώνουν σχεδόν αποκλειστικά τα Διαγνωστικά Κέντρα με τις μεγάλες επενδύσεις και το πολυάριθμο προσωπικό, υπάρχουν όπλα που αν κάποιοι θελήσουν να τα χρησιμοποιήσουν, δεν θα κλονισθεί μόνο η λειτουργία των μονάδων τους, αλλά θα πληγεί καίρια η ίδια η ύπαρξή τους.

Ο Πρόεδρος
Δρ. Γεώργιος Βουγιούκας
Ιατρός Ακτινολόγος

---------------------------------------------------------------------------------

26/05/2014 Ανακοίνωση για τις Ι.Ε.Ε.

Αθήνα 26/05/2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Πρέπει να υπενθυμίσουμε στα μέλη μας ότι σύμφωνα με το άρθρο 100 του Ν.4172/2013 και της Υπουργικής απόφασης που ακολούθησε βάσει αυτού του νόμου, οφείλουν το συντομότερο δυνατόν να υπογράψουν σύμβαση έργου με μία από τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες τις οποίες έχει εγκρίνει το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετά από εισήγηση της επιτροπής Βέλτιστης Πρακτικής, η οποία θα διενεργήσει τον ειδικό κλινικό/ιατρικό έλεγχο των έντυπων και ηλεκτρονικών παραπεμπτικών που έχουν υποβάλλει οι πάροχοι στις περιφερειακές διευθύνσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και αφορούν στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του Οργανισμού για το έτος 2013.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας αφού διαπραγματεύτηκε και με τις τέσσερις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, συμπιέζοντας όσο μπορούσε τις απαιτήσεις τους και τους όρους προκαταβολής και πληρωμής τους, σας κοινοποίησε τις προσφορές τους με ανάρτηση στον ιστότοπο του Συνδέσμους μας, ούτως ώστε να έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε με τα δικά σας κριτήρια αυτήν την οποία προτιμάτε και να έρθετε σε άμεση επαφή μαζί της, διαπραγματευόμενοι ενδεχομένως ακόμη καλύτερους όρους από αυτούς που εμείς έχουμε πετύχει.

Κλείνοντας την υπενθύμιση, σας γνωρίζουμε ότι για την εξόφληση από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. των οφειλομένων ποσών στους παρόχους που αφορούν στο έτος 2013 και ενδεχομένως για την απρόσκοπτη πληρωμή της προκαταβολής των τρεχουσών οφειλών έτους 2014, πρέπει τα μέλη μας να σπεύσουν να υπογράψουν σύμβαση με μία από τις ελεγκτικές εταιρείες, ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο έλεγχος.

Ο Πρόεδρος                       Ο Γεν. Γραμματέας
Δρ. Γεώργιος Βουγιούκας    Ιωάννης Καραμηνάς
Ιατρός Ακτινολόγος            Βιοχημικός

8 σχόλια:

  1. ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΜΙΛΗΣΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιον δουλευετε? αφηστε τα παραμυθια τυπου "όταν βάσει των δικών του αρχείων εμφανίζεται αύξηση της ζήτησης σε κάποιους παρόχους, η οποία το α’ εξάμηνο έτους 2013 συγκριτικά με το α’ εξάμηνο του 2012 είναι της τάξης του 56,6% και 58,9% κατά μέσον όρο "...........τα μικρα εργαστηρια δεν ειχαν ΙΚΑ οπως ειχαν τα ΔΚ προ ΕΟΠΥΥ και μεχρι να μαθουν οι ασφαλισμενοι του ΙΚΑ οτι μπορουν να κανουν και αλλου τις εξετασεις περασε καποιο χρονος.....Μηπως ηρθε η ωρα να μιλησουμε για "μιζες" και ποιοι τις δινουν? Τα μικρα εργαστηρια ή οι αλυσιδες και τα ΔΚ κ. Βουγιουκα? Μηπως ηρθε η ωρα να μιλησουμε για το ποιος εχει υπαλληλους γιατρους που μετατρεπουν τις απαιτησεις του πελατη σε παραπεμπτικα ΕΟΠΥΥ? Τα μικρα εργαστηρια ή οι αλυσιδες και τα ΔΚ κ. Βουγιουκα? Μηπως ηρθε η ωρα να μιλησουμε ποιος εχει γραμματεις με σφραγιδες γιατρων που συνταγογραφουν? Τα μικρα εργαστηρια ή οι αλυσιδες και τα ΔΚ κ. Βουγιουκα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδελφε καλά τα λές πιστεύω ότι συμφωνεί μαζί σου η πλειονότητα τών συναδέλφων, ας παψη να περιμένη σιωπηρά το θανατότης και ας μιλήση επι τέλους, είμαστε μαζί σου .

      Διαγραφή
  3. @
    ΜΠΟΥΟΥΟΥ... ΤΡΟΜΑΞΑΜΕ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΚΥΡΙΕ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ....
    Ο ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΛΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙ.
    ΟΤΑΝ ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΠΕΦΤΕΙ...... ΒΡΥΧΑΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΣΠΑΣΜΟΔΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ.
    ΥΠΟΜΟΝΗ.....
    ΛΙΓΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΡΑ......
    ΑΡΧΕΣ 2012
    ΣΤΟ ΙΚΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΕ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΤΟΥΣ.
    ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΟΣΟΣΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΔΥΝΑΜΟ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ...
    ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΞΕΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ ΚΑΙ Η ΠΙΤΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ.
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΛΙΓΟ ΥΠΟΜΟΝΗ ΠΑΝΤΑ ΧΑΝΟΥΝ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΠΑΝΤΩΣ......ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ.
    ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ
    ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΝΔΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΗ Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αναγνωση της επιστολής του πρόέδρου του ΠΑΣΔΙΚ έχει δύο αναγνώσεις. Η μία είναι ο πανικός από την διαπίστωση του ακύριχτου πολέμου μικρών - μεγάλων εργαστηρίων. Αλλά του θυμίζω οτι την πρώτη κανονιά της έριξε ο ίδιος. Το αίτημα του ΠΑΣΙΔΙΚ για rebate από το πρώτο ευρώ είναι μια υπουλη θέση που έχει σκοπό να κάνει δεινή την θέση των μικροεπαγγελματιών ενώ επιμένει σε καλύτερο claw back επειδή αυτό το μοιράζονται οσοι κάνουν υπέρβαση με αυτούς που δεν κάνουν υπερβάσεις. Αυτό προφανώς είναι το τίμιο και δίκαιο για όλους όπως συνειθίζει να λέει. Η δεύτερη αναγνωση είναι η συγκεκαλημένη απειλή. Την έχει επισημάνει με κόκκινα και φυσικά την έχει γράψει προφανώς εν βρασμό ψυχής. Γνωρίζουμε το όπλο που μας απειλεί το εκστόμισε ο εκπρόσωπος της Βιοιτρικής 50 % έκπτωση και ολη η δουλειά δική μου. ¨ομως με rebate 50 % και το claw back όπου φτάσει πόσο θα αντέξει το όπλο οταν αθροιστικά θα φτάσει ένα 70-80 % Ενας τέτοιος πυροβολοσμός είναι αυτοκτονικός . Βάλτε χαρτί και μολύβι κάτω και θα δείτε δεν βγαίνει. Αντίθετα με όσα λέτε το πρόβλημα λύνεται με τον εξωβελισμό από το σύστημα αυτών που δημιουργούν το πρόβλημα δηλαδή εκείνων των εργαστηριών που αγοράζουν υπογραφές και παραπεμτικά μαζί με τους "πελάτες γιατρούς" και προς αυτή την κατεύθυνση δεν διαφαίνεται η τιμιότης που επικαλούνται. Τα εργαλεία ελέγχου υπάρχουν εγώ με την ανοιχτή επιστολή τα επικαλέστηκα ξέρω οτι στα λόγια ο Γιώργος συμφωνεί μαζί μου καλό είναι να το κάνει και στα έργα. Υπάρχουν κάποιοι που δεν λειτουργούν σωστά , δημιουργούν το π΄ροβλημα μήπως είναι η ώρα να τους στείλουμε από εκεί που ήρθαν ανεξάρτητα σε ποιο σωματείο στεγάζονται ; Λεωνίδας Αναγνώστου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή δεν θα μας κλείσουν τα ιατρεία μόνο; τι άλλο; θα μας ανασκολοπήσουν;
    Κάποιος έχασε την ψυχραιμία του κε Βουγιούκα! Φιλικά πάντως θα κάνατε αρκετή οικονομία στους χαλεπούς αυτούς καιρούς εαν διακόπτατε τις μίζες και διαλύατε τα τμήματα δημοσίων σχέσεων, ξέρετε εσείς!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριοι της ΠΑΣΙΔΙΚ αρκετά κανιβαλίσατε τα ταμεία! εάν το πλαφόν μπει ανά περιφέρεια θα το εξαντλούν τα μέλη σας εντός των πρώτων δύο ημερών με τους συνταγογράφους τους και ο ελληνικός λαός θα μείνει χωρίς πρωτοβάθμια περίθαλψη! Πιστεύετε ότι υπάρχει ΥΥΚΑ που θα συναινέσει; προεκλογικά; δυστυχώς για εσάς φαίνεται ότι θα πέσετε πρώτοι απ' το κλαδί! γίνατε ασύδοτοι, υπερμεγέθεις και το κλαδί τρίζει! ο θόρυβος θα είναι εκκωφαντικός! Ιατροί θα υπάρχουν πάντα , να το θυμάστε, κάποτε είσαστε και εσείς! πριν μηδίσετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να τούς δοθεί όλη η πίτα (στην ΠΑΣΙΔΙΚ).......Τότε είναι πού θα <> οριστικά και θα βελτιωθεί η κατάσταση για τούς μικρούς.!!
    ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΚΑΙ...ΣΤΟ...ΚΑΛΟ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή