Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Σχόλια Λεωνίδα Αναγνώστου σχετικά με την καταγγελία ΠΑΣΙΔΙΚ κατά της ΠΟΣΙΠΥ

ΣΧΟΛΙΑ Λεωνίδα Αναγνώστου - Πρώην Πρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ


Όποιοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα δεν μπορεί παρά να θαυμάσουν τις μαγικές ικανότητες των υπευθύνων του ΠΑΣΙΔΙΚ να παρουσιάσουν το άσπρο μαύρο κάτι που συνιστά μια άκρως υποκριτική στάση.

Λεωνίδας ΑναγνώστουΚατ’ επανάληψη το ΠΑΣΙΔΙΚ έχει εκφράσει την αντίληψη ότι το «καημένο μας το κράτος ή η πατρίδα μας έχει φτωχύνει και εμείς πρέπει να κάνουμε προτάσεις να το βοηθήσουμε» και κάνουν προτάσεις όχι για να αναλάβουν μέρος του κόστους του ασφαλιστικού ταμείου στις πλάτες τους, αλλά στις πλάτες όσων δεν είναι μέλη τους.

Οι 15 μεγαλύτερες σε τζίρο ιατρικές εταιρείες μέλη του ΠΑΣΙΔΙΚ ή της Ενωσης Φορέων Πρωτοβάθμειας Υγείας με την οποία το ΠΑΣΙΔΙΚ έχει στενή συνεργασία κάνουν το 56 % του τζίρου (στοιχεία ICAP 2010) τα υπόλοιπα 3500 εργαστήρια κάνουν τα υπόλοιπα 44% . Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Εάν οι 15 μεγάλοι «παίχτες» και μόνο αυτοί κάνουν 40 % υπέρβασή τότε το claw back που φανατικά υποστηρίζει το ΠΑΣΙΔΙΚ και η παρέα του θα φορτώσει με ένα 20 % περίπου και όσους δεν κάνουν υπέρβαση. 

Αυτό είναι ΔΙΚΑΙΟ ; φίλε Πρόεδρε του ΠΑΣΙΔΙΚ.

Είναι δίκαιο να «κλέβω» εγώ και τα μισά κλεψιμαίικα να τα πληρώνεις εσύ ;

Προφανώς όχι και δεν χρειάζεται να το επιβεβαιώσεις γιατί η απάντηση είναι αυτονόητη.

Η βασική θέση της ΠΕΔ είναι καμιά εξέταση να μην μένει απλήρωτη. Συνεπώς πρωτίστως πρέπει να βρεθεί τρόπος από την «πίτα» του προϋπολογισμού να πάρουν όλοι ένα κομμάτι, μεγάλο μικρό ανάλογο με κάποια κριτήρια που θα ισχύσουν για ΟΛΟΥΣ τα ίδια. Εάν τα κριτήρια δεν είναι σωστά να τα συζητήσουμε αλλά δεν μπορεί να μην είναι ίδια για όλους, παρ όλα αυτά όπως και να το δεις το πράγμα καταλήγουμε ότι και πάλι οι «κλέφτες» θα βγουν ωφελημένοι.

Το κριτήριο υπολογισμού του plafond προτάθηκε να είναι το 75 % του μέσου όρου του τζίρου του τελευταίου τετραμήνου του 2012.  Όσοι λοιπόν το τετράμηνο αυτό είχαν τεχνητή ζήτηση θα ωφεληθούν οι υπόλοιποι θα είναι σε δυσμενή θέση. Δεν είδα από σας όμως να προβάλετε μια εναλλακτική πρόταση που να διασφαλίζει το σύνολο των παρόχων από την δυνατότητα επιβίωσης.

Ο περιορισμός του bagget του ΕΟΠΥΥ επιβάλει εκ των πραγμάτων ελάχιστη συμμετοχή από τον καθένα μας στο «φαγοπότι» αυτή είναι η έννοια του plafond και αν εφαρμοστεί σωστά οι ασθενείς θα επιλέγουν ελεύθερα τον γιατρό τους και το εργαστήριο μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του ταμείου και όταν κλείσει το plafond τότε ή πληρώνουν ή ψάχνουν άλλο της εμπιστοσύνης τους 

Οι άλλες μου προτάσεις να βρει ο ΕΟΠΥΥ αυτούς που ξέρουμε όλοι ότι κάνουν κατάχρηση συνταγογράφησης είναι θέμα ελέγχων και καταλογισμού του κόστους στους ενόχους . Αυτοί οι καταλογισμοί θα περιορίσουν και τα rebate και τα claw back και το plafond. 

Προσωπικά είχα την γενναιότητα να κάνω τις προτάσεις μου προς την κατεύθυνση αυτή , εσείς την έχετε κ. του ΠΑΣΙΔΙΚ να τελειώνουμε με τις ανοησίες κάποιων που μας κοστίζουν και εμμέσως πλην σαφώς τους προστατεύετε ;.


ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ HEALTH DAILY

Για προσπάθεια επιβολής πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις Την ΠΟΣΙΠΥ και τους ιατρικούς συλλόγους που συντάσσονται με την επιβολή του πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις καταγγέλλει η ΠΑΣΙΔΙΚ. Ειδικότερα σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Είμαστε αναγκασμένοι να παρέμβουμε δυναμικά, επειδή η ΠΟΣΙΠΥ καλυπτόμενη από την ΠΕΔ συνεχίζει την προσπάθεια επιβολής του αυταρχικού και αντιδημοκρατικού μέτρου του ατομικού plafond ανά πάροχο και ανά υγειονομική περιφέρεια για τις διαγνωστικές εξετάσεις του τρέχοντος έτους, προσπαθώντας μάλιστα με μεγάλη σπουδή να προκαταλάβει και να εξαναγκάσει τον Υπουργό Υγείας να υιοθετήσει τις θέσεις της, παρά την πρόσφατη (προ τριών ημερών) απόφαση του ΣτΕ που έκρινε το συγκεκριμένο μέτρο παράνομο και αντισυνταγματικό, γιατί καταργεί το αναφαίρετο δικαίωμα του ασφαλισμένου να μπορεί να επιλέξει τον γιατρό του και το διαγνωστικό κέντρο / εργαστήριο της προτίμησής του. Οφείλουμε να καταγγείλουμε δημόσια την ΠΟΣΙΠΥ και όσους Ιατρικούς Συλλόγους συντάσσονται με τις αυταρχικές, αντιδημοκρατικές, παράνομες και αντισυνταγματικές θέσεις που θέλει να επιβάλλει, αδιαφορώντας τελείως για τα συμφέροντα των ασφαλισμένων πολιτών αυτής της χώρας και ενδιαφερόμενη αποκλειστικά για τα ιδιοτελή συμφέροντα των μελών της, λειτουργώντας στην ουσία σαν συντεχνία και θεωρούμε ότι πρέπει να προασπίσουμε τις αρχές και αξίες που ισχύουν σε όλα τα ελεύθερα και δημοκρατικά κράτη του πλανήτη, οι οποίες είναι : α) το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του ασφαλισμένου για τον γιατρό και το διαγνωστικό κέντρο / εργαστήριο της επιλογής του και β) το κίνητρο του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων για ποιοτικές υπηρεσίας υγείας και αξιόπιστα αποτελέσματα εξετάσεων, τα οποία στην ουσία υπηρετούν επίσης τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και είμαστε βέβαιοι ότι ο Υπουργός Υγείας υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των κατοίκων αυτής της χώρας, όπως επιβάλλει ο θεσμικός ρόλος του, δεν θα υποκύψει στις κραυγές και τους εκβιασμούς των συντεχνιών και θα προασπίσει το δίκαιο, το ηθικό και το συνταγματικά κατοχυρωμένο».

3 σχόλια:

  1. ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ch Chr Αν και στην αναρτηση συζητειται το ζητημα του πλαφον των Ιατρικων εργαστηριων κατω απο το πρισμα αναγκαστικα των αντιστοιχων ποσοστων υπερβασης των κλαδων, παρα το οτι στον κλαδο των Φυσικοθεραπευτων και των εργαστηριων Φυσικοθεραπειας οπου και ανηκω το ποσοστο υπερβασης ειναι διαφορετικο ,επι της ουσιας δεν υπαρχουν διαφορες "επι της αρχης" ,μιας και η προστασια των "μικρων" και εκτος διαδικασιων διασυνδεσεων ,θα πρεπει να αποτελει οπως ορθα επισημαινετε και αυστηρη ,πρωτη προτεραιοτητα των ενωσεων των παροχων.
    Το πλαφον παραπεμπτικων / μηνα υπο τις παρουσες συνθηκες,αποτελει την μοναδικη επιλογη και λυση περαν της πληρους και οριστικης ρηξης με τον ΕΟΠΥΥ.
    Καθε νηφαλια σκεπτομενος γνωριζει ( εφοσον ξεπερασει το σταδιο της παρηγορητικης διαδικτυακης ψυχοθεραπειας αφενος και οι πραγματικες προθεσεις του δεν υποκρυπτουν απλως το προσωπικο του συμφερον αφ ετερου) πως ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για το 2014 και για το 2015 , με ΑΥΤΟΥΣ τους ορους θα διαμορφωθει η κατασταση ,και πως το πλαφον ΑΝΑ ΠΑΡΟΧΟ ΚΑΙ ΑΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ αποτελει την διεξοδο που επιτρεπει ΕΝΤΟΣ ΕΟΠΥΥ στον καθε εναν να διατηρησει αυτο που αποτελει αναφαιρετο δικαιωμα του ,την αξιοπρεπεια του.
    Τα υπολοιπα ειναι για εσωτερικη καταναλωση στην λογικη του "τα παιδι'α παιζει" και εχουν τοση και τετοια σχεση με την πραγματικοτητα , οση ο Φαντης με το ρετσινολαδο.
    Για αυτο ακριβως τασσομαι ακραδαντα υπερ του πλαφον.
    Δεν εμπιστευομαι τους τροπους που μηχανευεται το υπουργειο και επιζητω το αυτονοητο,τις νομιμες αμοιβες μου βασει των οσων θα εχω ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ για τις υπηρεσιες που θα παρεχω,ΤΟΣΕΣ ΟΣΕΣ ο ετερος συμβαλλομενος μπορει τελικα και να μου αποζημιωσει.
    Δεν θελω τιποτε αλλο απο το κρατος.
    Αγοραστης ειναι ,και εγω πωλητης,ΔΕΝ ειμαστε συνεταιροι και θελω να του ΠΟΥΛΩ οσα ακριβως μπορει να ΑΓΟΡΑΖΕΙ.
    ΔΕΝ επιθυμω να του δουλευω ΤΖΑΜΠΑ.
    ΔΕΝ επιθυμω να διαπραγμετευομαι καθε φοραι αυτα που ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ,στο αδειο του (αληθεια,ψεμματα,οπως και ναχει δεν προκειται να τα διαθεσει για εμενα) πορτοφολι ΓΝΩΡΙΖΩ πως ΔΕΝ θα εξοφλησει.
    ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΤΟΥ ΠΟΥΛΗΣΩ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ.
    ΑΝ ΕΠΙΜΕΙΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ "ΟΤΙ ΚΑΤΣΕΙ" ,ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΝΩ ΤΟ ΜΑΤΙ,ΔΩΣΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ.
    ΑΡΝΟΥΜΑΙ ,ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΛΛΗ ΣΧΕΣΗ,ΧΩΡΙΣ ταυτοχρονα ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΘΕ ΣΧΕΣΗΣ ".

    Αρκετα επιτελους με την τακτικη της χρησιμοποιησης των εργαστηριων μας ως αναχωμα και εργαλειο απορροφησης των κραδασμων και των συνεπειων της μειωσης των ποσων του προυπολογισμου υγειας ,που πρωτα και κυρια σκοτωνει τους μικρους και τους εντιμους μιας και οι "εχοντες τον τροπο" εως τωρα τουλαχιστον ,ως απαντηση αυξανουν την ζητηση πλασματικα για να " ισοφαρισουν την χασουρα" σε βαρος και στις πλατες εκεινων που δεν ευθυνονται σε τιποτε.
    Αρκετα με τις τακτικες που αφηνουν τον ασφαλισμενο ΕΚΤΟΣ καδρου ,να αδιαφορει τελικα για το εαν πληρωνομαι η οχι για τους κοπους και τα δεδουλευμενα μου , μιας και σε τιποτε αυτο (εν αντιθεσει φυσικα με την ευθεια συνδεση του αριθμου παραπεμπτικων ανα εργαστηριο με τα ποσα προυπολογισμου μεσω της θεσπισης πλαφον) δεν τον επηρεαζει.

    " ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ,ΚΑΜΜΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΑΠΛΗΡΩΤΗ, ΤΟΣΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΑΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΑΣ ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η λογική σκέψη ότι υπάρχει μία πίτα και πρέπει να μοιραστεί δίκαια έχει πολλά κενά και πολλούς πεινασμένους...Αν ένας εργαστηριακός έχει π.χ. 50 άτομα την ημέρα και εγώ 5, θα πρέπει για μια ζωή να έχουν το αντίστοιχο πλαφόν; και τι εφεύρεση είναι αυτή με τον μέσο όρο;Πολλοί δεν είχαν ανοίξει το 2012 ή άλλοι όπως εγώ δεν είχαν συμπληρώσει ένα εξάμηνο, θα πρέπει λοιπόν μία ζωή να παίρνουμε ή τίποτα ή ότι μπορέσαμε να πάρουμε τους πρώτους μήνες;Ως νέοι γιατροί πότε θα καταξιωθούμε, όταν λόγω του πλαφόν θα πρέπει να διώχνουμε κόσμο..Τα πράγματα είναι απλά: η πίτα δε φτάνει και κάποιοι ονειρεύονται ότι θα πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι.Αν μπει μαχαίρι στην έκδοση των παραπεμπτικών ώστε όσα παραπεμπτικά εκτελούνται να πληρώνονται, τότε κάποιοι θα καταλάβουν πόσο λίγη είναι η πίτα.Η επιβολή πλαφόν είναι άδικη και στρέφει αλλού το πρόβλημα δηλαδή σε μας που θα πρέπει να συμφωνήσουμε πως θα μοιράσουμε μια πίτα που εξαρχής δε φτάνει.
    Υ.Γ.εννοείται πως για μας τους νέους γιατρούς δε θα ισχύσει καμμία εξαίρεση και ότι θα είμαστε οι χαμένοι της υπόθεσης όντας οι πιο αδύναμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή