Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

ΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ .

Ο Ιατρικός σύλλογος Θεσσαλονίκης υποστηρίζει απόλυτα τη θέση της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για τις εργαστηριακές πράξεις σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με πλαφόν ανά πάροχο ανά περιφέρεια. 

Η ανακοίνωση – καταγγελία της «συντονιστικής επιτροπής των διαγνωστικών κέντρων» αποτελεί μνημείο απόλυτης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Παραβλέπουν τα δεδομένα στην Ελλάδα της κρίσης επιδιώκοντας την αύξηση της κερδοφορίας τους σε βάρος των ιατρών, των πολιτών και του ΕΟΠΥΥ, κοπτόμενοι δήθεν για τα συμφέροντα των ασφαλισμένων. 

Ενώ έχουν αποδεχθεί τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, προσπαθούν να επιβάλλουν στη διαχείριση του αρχές «ελεύθερης οικονομίας» . Πρόκειται για αυταπόδεικτη αντίφαση. Εάν πράγματι πιστεύουν σε αυτές ας μη αποδέχονταν τον κλειστό προϋπολογισμό, ο οποίος αντικειμενικά οδηγεί και σε κλειστή διαχείρισή του. Ας απαρνηθούν τον ΕΟΠΥΥ συνολικά εδώ και τώρα. 

Η απόφαση του ΣτΕ παρερμηνεύεται προς εντυπωσιασμό και μόνο, δεδομένου ότι το προτεινόμενο σύστημα του ατομικού πλαφόν ανά περιφέρεια σέβεται τα δικαιώματα των ασφαλισμένων ακριβώς στον ίδιο βαθμό με το αντιπροτεινόμενο - από τα super market υγείας - σύστημα του πλαφόν ανά περιοχή, αφού και στις δύο περιπτώσεις και λόγω του μειωμένου κλειστού προϋπολογισμού, οι ασφαλισμένοι μετά την κάλυψη του προϋπολογισθέντος ποσού δεν θα μπορούν να απευθυνθούν στο εργαστήριο της επιλογής τους καλυπτόμενοι από τον ΕΟΠΥΥ. 

Οι καταγγέλλοντες, είναι οι ίδιοι που ευχαρίστως συνάπτουν «ανελεύθερες» συμβάσεις με ασφαλιστικές εταιρείες για απολύτως κατευθυνόμενη κίνηση των ασφαλισμένων σε αυτές κατά παράβαση του δικαιώματος «ελεύθερης επιλογής» το οποίο υποτίθεται ότι ασπάζονται. 

Είναι αυτοί που συστηματικά παραβιάζουν τις αρχές της δεοντολογίας εκμεταλλευόμενοι νομικά παράθυρα με διαφημίσεις , εκπτώσεις και συμμετοχή στην απάτη των «καρτών υγείας». 

Είναι οι ίδιοι που και πάλι σήμερα προτείνουν το σύστημα « όποιος προλάβει να μαζέψει παραπεμπτικά» ενώ αποδέχονται το πλαφόν ανά πάροχο στις ιδιωτικές κλινικές. 

Είναι οι ίδιοι που μεθοδικά αποστερούν από τους ασφαλισμένους το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής με την αναγραφή και εκτέλεση των παραπεμπτικών στον ίδιο χώρο. 

Αλήθεια, ποιόν ιατρό και με ποία κριτήρια επιλέγουν «ελεύθερα» οι ασφαλισμένοι που οδηγούνται στις αλυσίδες των supermarket υγείας; Συμφωνούν να πραγματοποιήσουμε μια έρευνα ρωτώντας τους «πελάτες» των super market υγείας αν γνωρίζουν το όνομα του ιατρού που εξέτασε τα δείγματα τους; 

Με ποίο τρόπο άραγε αξιολογούν και συγκρίνουν οι ασφαλισμένοι την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων τους, τα οποία παραλαμβάνουν από ανώνυμες και απρόσωπες υπηρεσίες γραμματείας; 

Και εν τέλει τι φοβούνται και αποφεύγουν να παρουσιάσουν με σαφήνεια τη δική τους πρόταση μέσα στη βαρύγδουπη καταγγελία τους; 

Η εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος που περνά η πατρίδα μας και ο ελαττωμένος κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ συνιστούν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία επιβάλλει έκτακτη διαχείριση και συναντίληψη επιβίωσης κι όχι προτάσεις καταστροφής. 

Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε δεν είναι λογικό ούτε επιτρεπτό το εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της Π.Φ.Υ, οι 3500 εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτούς σ’ ολόκληρη τη χώρα, να αναστείλουν την λειτουργία τους με διοικητικά περιοριστικά μέτρα προς όφελος ορισμένων. 

Θεωρούμε ότι η απόφαση του Υπουργού Υγείας για «ατομικό πλαφόν ανά πάροχο και ανά περιφέρεια» είναι στη σωστή κατεύθυνση δεδομένων των εκτάκτων συνθηκών και υποστηρίζουμε ενεργά την άμεση εφαρμογή της. 

    
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Τσάμης Δημήτρης Νίτσας Νικόλαος




2 σχόλια:

  1. Η ΠΑΣΙΔΙΚ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
    ΑΠΕΙΛΕΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΠΩΣ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
    ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ (ΛΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΕΔΩ
    ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ) ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΣΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
    ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ...
    ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΣΙΚΕΛΙΑ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ Η ΠΕΔ
    ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΞΕΧΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ. ΚΑΤΙ ΟΙ ΥΨΗΛΑ ΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΦΙΛΟΙ, ΚΑΤΙ ΟΙ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ. ΑΣ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ.
    ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως θα έπρεπε να μπει plafond στους ασθενείς και όχι στους ιατρούς? Μήπως θα πρέπει και οι ασθενείς να καταλάβουν οτι δεν μπορούν να κάνουν εξετάσεις κάθε 10 μέρες και γύρα στους γιατρούς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή