Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Θεραπευτική Συμμαχία: Οι ασθενείς να εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων πολιτικής υγείας


 


Την ανάγκη να συμμετέχουν και να εμπλακούν οι ασθενείς στη λήψη των κεντρικών αποφάσεων πολιτικής υγείας, τόνισε στην ομιλία του στο Συνέδριο «Θεραπευτική Συμμαχία» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης.

Ιδιαίτερα σήμερα που οι πόροι είναι περιορισμένοι, είναι ανάγκη Πολιτεία, οικονομολόγοι της υγείας, εταιρείες και ασθενείς να συναποφασίζουν, σημείωσε ο κ. Κ. Σουλιώτης.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην τεράστια μείωση των κοινωνικών δαπανών η οποία σε συνδυασμό με την δημοσιονομική μείωση, δημιουργεί εκρηκτικό μείγμα. Το ερώτημα ωστόσο όπως είπε είναι μέχρι πότε θα μειώνονται οι κοινωνικές δαπάνες, καθώς οι ασθενείς δεν μπορούν να καταναλώνουν.

Το ερώτημα επίσης είναι συνέχισε ο κ. Σουλιώτης «εάν μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο με λιγότερους πόρους. Και είναι γεγονός ότι πρέπει να ασχοληθούμε με τους πολίτες, είτε είναι υγιείς είτε ασθενείς γρήγορα, διότι η αδράνεια προκαλεί μεγάλη βλάβη στα συστήματα υγείας».

Ένα άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο καθηγητής είναι η ανάγκη για συμμόρφωση του ασθενούς στην θεραπεία η οποία έχει συνάρτηση με την σχέση του με τον γιατρό.

Τέλος, ο κ. Σουλιώτης ανακοίνωσε ότι σε δύο μήνες θα είναι έτοιμη η διαδικτυακή εφαρμογή που θα αφορά στο Μητρώο Ασθενών για τους διαβητολογικούς ασθενείς.

Το Συνέδριο «Θεραπευτική Συμμαχία» είναι μια πρωτοβουλία της Boussias Communications, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Health Daily και την Get2Work, με την επιστημονική υποστήριξη της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και με χορηγό επικοινωνίας το onMed.gr.

2 σχόλια:

  1. Υποθετω οτι η συμμετοχη και η εμπλοκη των ασθενων στη ληψη των κεντρικων αποφασεων πολιτικης υγειας δεν περιλαμβανει την απογυμνωση,υποστελεχωση και κλεισιμο δημοσιων δομων υγειας,ωστε οι ασθενεις να αναγκαζονται να πληρωνουν ολο και περισσοτερα απο την τσεπη τους για την υγεια τους.Μηπως τους θυμηθηκατε λιγο αργα (και υποκριτικα) τους ασθενεις κυριε καθηγητα??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. .....ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟΝ ΟΠΑΔ ΥΠΑΔ....ΣΩΘΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή